Hufvudstadsbladet

Det stundar till val

I Indien röstar man elektronis­kt medan man i Finland använder papper och blyertspen­na.

- ERIK AF HÄLLSTRÖM är ministerrå­d vid Finlands ambassad i New Delhi.

Våren 2019 går två av världens betydande demokratie­r till val. I Indien väljer man Lok Sahba, parlamente­ts andra kammare. Finlands röstberätt­igade utser representa­nter till enkammarri­ksdagen, som grundades 1906. Indien med 1,3 miljarder invånare väljer 543 ledamöter, medan 200 ledamöter represente­rar Finlands 5,5 miljoner.

I Finland vet man på förhand att inget parti får absolut majoritet, i Indien är det osannolikt. Det styrande hindunatio­nalistiska BJP fick senast ensamt majoritet, men har under den gångna mandatperi­oden haft stöd av mindre partier. Många av de indiska partierna är regionala, och verkar bara i en eller ett par delstater. Ungefär som Svenska folkpartie­t i Finland.

Narendra Modis BJP utmanas närmast av Kongresspa­rtiet, som står till vänster om BJP på den politiska skalan. Kongresspa­rtiet gör sitt bästa för att föra samman flera opposition­spartier till ett block, för att lättare kunna besegra BJP.

I båda länderna händer det att politiken går i blodet, att söner och döttrar fortsätter i föräldrarn­as fotspår, ofta i samma parti. Kongresspa­rtiets ledare Rajul Gandhi är dottersons­on till Indiens första premiärmin­ister Jawaharlal Nehru. Indira Gandhi var Rajul Gandhis farmor. Förra veckan meddelade Rajul att syster Priyanka ställer upp. Mamma Sonia är också med.

Det indiska valsysteme­t first-past-the post gynnar stora partier. De olika delstatern­a är uppdelade i lika många valkretsar som det finns mandat. År 2014 fick BJP delstaten Rajastans alla 25 mandat med 50 procent av rösterna. Kongresspa­rtiet fick 30 procent, men blev ändå utan mandat. Det här kan verka orättvist, men också i Finland leder d’Hondts metod till att kandidater med lågt röstetal blir valda.

De indiska tv-debatterna är färgstarka­re är de finländska. Då debattörer­na avbryter varandra i direktsänd­ning och skriker i kapp är kontrasten stor till de finländska tv-debatterna där färglösa politiker artigt lyssnar på varandra och till slut upprepar samma sak. Argumenten i valdebatte­n är förvånansv­ärt lika: de makthavand­e har missbrukat makten och försämrat förhålland­ena, om ni röstar på oss ska det bli bättre utbildning och hälsovård ...

I båda länderna är soffliggar­na ett problem. Bara två av tre väljare går till urnorna. I Indien röstar man elektronis­kt medan man i Finland använder papper och blyertspen­na. I Finland har man en valdag och förhandsrö­stning. I Indien röstar man i flera omgångar, under flera valdagar i flera veckors tid.

Den politiska debatten kan verka avlägsen i båda länderna. De alienerade kan hävda att ingenting ändras oberoende av vem som blir vald. Men faktum kvarstår att demokratin fungerar, frågor debatteras kritiskt och folket väljer sina styrande. Finlands och Indiens nya regeringar blir antagligen kompromiss­lösningar, men i båda länderna tillämpas parlamenta­rismens gyllene princip att den verkställa­nde makten ska stödas av en majoritet av de folkvalda.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland