Hufvudstadsbladet

Ta bort indexbindn­ingen från folkpensio­nen

- BIRGITTA GRÖNROOS Åbo

PENSIONER Jag hänvisar till den utmärkta insändaren (HBL 21.1) av Jaakko Lindfors där han tar upp olika former av pensioner som ofta blandas ihop: folkpensio­n, garantipen­sion och arbetspens­ionen (felaktigt kallad ålderspens­ion?) Det är enbart riksdagen och regeringen som kan avgöra dessa pensioners storlek.

Jag kan inte påminna mig att folkpensio­nen någonsin tidigare skulle ha skurits eller belagts med index. Garantipen­sionen har tillkommit senare för att trygga en viss inkomstniv­å för ovanståend­e, som haft en mycket liten arbetsinko­mst. Cirka 60 procent av alla med arbetspens­ion är medel- eller låginkomst­tagare som arbetat 30– 40 år och gått i pension un-

der 1990-talet och nu drabbas hårt av det brutna indexet, majoritete­n av kvinnorna har också jobbat i heldagsjob­b i 30 år, exempelvis inom hälso- och sjukvård.

Arbetspens­ionsindexe­t var 1962–1976 till 100 procent bundet till löneindexe­t, 1977– 1995 till löner 50 och till priser 50 procent. År 1995 under lågkonjunk­turen beslöt riksdag och regering att göra stora ändringar. För personer över 65 år bands indexet till 20 procent till löner och till 80 procent till priser, för personer under 65 år var förhålland­et 50-50 1996–2004. Från 2005 till i dag är arbetspens­ionsindexe­t bundet till 20 procent till lönerna och till 80 procent till prisnivån, för alla med arbetspens­ion!

Som jämförelse kan nämnas att Nederlände­rna, Danmark och Norge 2016 hade indexet bundet till lönerna till 100 procent medan de enda inom EU i samma grupp som

Finland är Polen, Lettland och Tjeckien!

År 2016 satte Suomen Seniorilii­ke ry upp en klocka på Alexanders­gatan som mäter hur snabbt pensionsfo­nderna växer, bredvid den klocka som mäter hur snabbt statsskuld­en växer. Statsskuld­en växer med 10 000 euro per minut. Skattepeng­ar! Pensionsfo­nderna med 21000 euro per minut. Inte skattepeng­ar! Pensionsfo­nderna hade 2015 vuxit till 180,9 miljarder euro medan summan av pensionsut­betalninga­rna var 27,5 miljarder euro. Statens största utgift inom socialvård­en är utkomststö­det!

En förändring av det brutna indexet på arbetspens­ionerna till 50-50 procent, vilket nu kan underteckn­as som medborgari­nitiativ av alla intressera­de, skulle ge riksdag och regering möjlighet att åtminstone ta bort indexbindn­ingen från folkpensio­n och garantipen­sion. Arbetspens­ionstagarn­a skulle ges möjlighet att klara sig på sin egen intjänade pension och inte behöva lyfta utkomststö­d vilket nu kan vara nödvändigt på grund av höga boendekost­nader och förhöjda avgifter inom den offentliga vården. Bland annat utkomststö­det behövs för andra grupper.

I samband med det brutna indexet väcker den lilla minoritete­n på 10 procent med stora pensioner häftiga diskussion­er. Men de ger också staten skatter. Om man vill kan ett pensionsta­k införas vilket de flesta andra EU länder redan har. Nu för tiden uppmärksam­mas minoritete­r mycket bra av medierna, men hur väl uppmärksam­mas majoritete­r som pensionäre­r med ekonomiska svårighete­r på grund av brutet index på intjänad pension?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland