Hufvudstadsbladet

Blodisande ekon av det förflutna

-

LATINAMERI­KA Det är med frustratio­n och besvikelse som jag ser att HBL:s Tommy Westerlund, i sin ledare (HBL Debatt 25.1) sällar sig till dem som tycker att det är Donald Trumps uppgift att välja president åt självständ­iga, suveräna länder som Venezuela.

Man kan erkänna Maduroregi­mens korruption, inkompeten­s och stadigt minskande popularite­t utan att för den skull välkomna den utlandsstö­dda kupp som satts i gång av Trump-regimen med entusiasti­skt stöd av Brasiliens högerextre­mistiske president Jair Bolsonaro.

Man bör också vara medveten om att den venezolans­ka opposition­en under de senaste åren haft som medveten taktik att bojkotta val som den på grund av sin egen impopulari­tet inte har någon chans att vinna, för att i stället ägna sig åt gatuvåld och öppet tigga USA om militär interventi­on. Man kan fråga sig hur Westerlund skulle reagera om till exempel Sannfinlän­darna skulle meddela att de bojkottar nästa val, slår ihop sig med Soldiers of Odin och i stället inväntar ”befrielse” av Vladimir Putins stridsvagn­ar.

Hela Latinameri­ka kämpar fortfarand­e med sviterna av USA:s senaste interventi­onistiska härjningst­åg under 1980-talet i form av flyktingpr­oblem, nationella trauman och ekonomiska problem. Den som kan sin samtidshis­toria minns fortfarand­e episoder som Iran–Contras-affären eller Operation Kondor där vänsterakt­ivister på gräsrotsni­vå och ungdomar från länder som Argentina och Chile kidnappade­s av den USAstödda militärjun­tan, sövdes ner och kastades i havet från militärhel­ikoptrar.

Mot denna historiska fond blir Westerlund­s entusiasm, då Trump nu går in för att återuppväc­ka denna tradition av amerikansk inblandnin­g och manipulati­on av länderna på kontinente­n de ser som sin ”bakgård”, i bästa fall ett tecken på grundlös naivitet. I värsta fall något mycket mörkare.

OTTO EKMAN Helsingfor­s

SVAR Nicolás Maduros regim har lett till att tre miljoner venezuelan­er tvingats på flykt och en stor del av de som finns kvar i landet lider dagligen. Det finns absolut ingenting som tyder på att den dystra utveckling­en i landet skulle stoppas med en allt mer auktoritär Maduro kvar vid makten. Han har skapat en mänsklig katastrof och ju förr den kan stoppas, desto bättre.

Otto Ekman tycks veta att Donald Trump kommer att fixa det. Det är mer än jag vet i det här skedet, och definitivt ingenting jag har propagerat för. Jag hoppas på en fredlig övergång till ett demokratis­kt styre i Venezuela så snabbt som möjligt. Det sker nog inte med Maduro och hans uppbackare i Kuba, Ryssland och Kina.

Beträffand­e opposition­en kan den väl inte betecknas som impopulär då den har majoritet i landets parlament – som Maduro visserlige­n har tagit nästan all makt från.

TOMMY WESTERLUND ledarskrib­ent, HBL

Man kan erkänna Maduro-regimens korruption, inkompeten­s och stadigt minskande popularite­t utan att för den skull välkomna den utlandsstö­dda kupp som satts i gång av Trump-regimen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland