Hufvudstadsbladet

Två JVM-hjältar får chansen i Lejonen

Två JVM-guldmedalj­örer, totalt fyra debutanter. Jukka Jalonen fortsätter att testa spelare under säsongens EHT-turneringa­r.

- SPT/MATS AHLNÄS

Backen Oskari Laaksonen och centern Rasmus Kupari är de två juniorer som får chansen i herrlandsl­aget nästa vecka. Kupari blir den förste spelaren som är född på 2000-talet som spelar i Lejonen.

– De är modiga och skickliga. Unga spelare anpassar sig ofta snabbt till tuffare miljöer och de skulle inte vara med här om vi inte skulle tro på dem, säger förbundska­ptenen Jukka Jalonen.

Jalonen berättade under måndagens presskonfe­rens att Kaapo Kakko skulle ha varit med i truppen om han hade varit tillgängli­g.

Kakko, som satte segermålet när Finland slog USA i finalen i junior-VM, har varit skadad på sistone. Jättelöfte­t har inte spelat en ligamatch för TPS sedan mitten av januari.

Jalonen vill inte spekulera i om någon av juniorvärl­dsmästarna är aktuella för spel i senior-VM i maj.

– Nästa vecka får vi se vilken nivå de håller i landslaget. Allt är möjligt med unga spelare. De utvecklas snabbt.

De två övriga nykomlinga­rna i truppen är Pelicans-spelarna Oliwer Kaski och Hannes Björninen.

– Utöver debutanter­na har vi nio spelare som gjort sina första matcher i landslaget den här säsongen. De får erkännande för att de har gjort det bra tidigare. Laget är ganska orutinerat, men spelarna är hungriga och skickliga, säger Jalonen.

Lejonen inleder turneringe­n på torsdag nästa vecka mot Ryssland i Jaroslavl. På lördag och söndag väntar Tjeckien och Sverige i Stockholm.

Senare i februari åker Jalonen och landslaget­s general manager Jere Lehtinen till Nordamerik­a för att prata med finländska NHL-spelare. I mars gör duon en ny resa över Atlanten för att granska spelarnas VM-intresse.

– Det viktiga är att sitta ner och höra hur de ser på landslaget. Säsongen är i full gång där borta, men det är bra att veta vad de vill.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/GETTY IMAGES ?? Rasmus Kupari knep JVM-guld vid årsskiftet.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/GETTY IMAGES Rasmus Kupari knep JVM-guld vid årsskiftet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland