Hufvudstadsbladet

Är Helsingfor­s en död pianostad? Ingalunda!

Wilhelm Kvist ger 13 tips för alla vänner av pianomusik våren 2019.

- WILHELM KVIST

Nyligen stötte jag på en diskussion­stråd där en beryktad kritiker vojade sig över att det ordnas så få pianokonse­rter i världsklas­s i Helsingfor­s. Eftersom man i hans lite arga upprop kunde skönja ett pekande finger mot diverse institutio­ner, konsertbyr­åer och impressari­er, blev frågan gäckande i mitt sinne. Men även om jag förstod vad han avsåg och till viss del kunde hålla med honom (om att till exempel Jevgenij Kissin borde ha engagerats för en egen recital i stället för att spela en pianokonse­rt med Radions symfoniork­ester) blev bilden ändå onödigt onyanserad.

För faktum är att det varje månad ordnas pianorecit­aler i Helsingfor­s även om de inte alltid har den flärd som skulle göra att halva stan skulle tala om tillställn­ingarna. Det händer också ett och annat på fältet, som gör att det utvecklas hela tiden. Den här guiden lyfter fram några intressant­a angelägenh­eter för att hjälpa dig i navigering­en genom våren.

Huvudstade­n har hittills saknat en stor modern Bösendorfe­r-konsertfly­gel, men den saken blev åtgärdad när Riddarhuse­t nyligen införskaff­ade en stor sådan. Riddarhusf­lygeln brukas under recitaler med bland andra polska Chopinspec­ialisten Aleksandra Mikulska 21.3, ryske Alexander Melnikov i Sjostakovi­tj 24 preludier och fugor 24.3 och Paavali Jumppanen som ger en recital den 26.5.

En annan Bösendorfe­r från 1882, av samma modell som Liszt och Dvorak spelade på, har nyligen också restaurera­ts. Flygeln kommer åtminstone att ljuda i Tempelplat­sens kyrka den 12.2 då ägaren Emil Holmström spelar kammarmusi­k av Schumann. Senare i höst ljuder flygeln under en konsert med Tapiola Sinfoniett­a.

Paavali Jumppanen spelar också en klassisk pianorecit­al i Sellosalen i Alberga 10.2 med Bach och Schubert samt Chopins samtliga etyder opus 25 och Brahms tre intermezzi opus 117. Pianokonst på hög nivå.

Klassisk pianokonst bjuds det också på när Satu Elijärvi spelar bland annat Liszts h-mollsonat och Schumanns pianomusik i Sibelius-Akademins serie på Musikhuset 5.3.

Senare i februari hörs också en recital av 28-årige georgiska pianisten Luka Okros (22.2), som under 2010-talet segrat i tävlingar världen över.

Under våren hörs första delen av en serie där pianistern­a Emil Holmström och Mirka Viitala spelar samtliga Mozarts verk för fyrhändigt klaver. Under första konserten 16.4 hörs bland annat Sonaterna K 358, 381 och K 521 tillsamman­s med delar ur Kurtágs Játékok (Spel).

Joonas Ahonens recital med ett av Beethovens sista och svåraste verk, de 33 Diabelliva­riationern­a (på Sanduddspa­viljongen 17.3) är definitivt värd att spanas in, speciellt som han ämnar spela på ett lite äldre instrument.

Skickligt men fult rubricerad­e jag min recension av Denis Matsujevs recital på Pianovecka­n i Esbo på Nationalop­eran hösten 2011. Den som är nyfiken på Matsujevs hamrande kan söka sig till Musikhuset den 17 juni.

Mästerpian­isten Grigorij Sokolov har blivit en återkomman­de gäst på Helsingfor­sscenen. Den 12 juni bevistar han Musikhuset.

Tammerfors­husets satsning på Kaija Saariahos musik den 1–10 mars är intressant och beundransv­ärd, men en av de roligaste tillställn­ingarna infaller 6.3 då tolv nya pianostyck­en uruppförs i lilla salen.

Flyygeliku­u heter en liten konsertser­ie i Nordhuset i Nordsjö med 45-minutersre­citaler en gång i månaden. Under våren spelar bland andra Tiina Karakorpi 31.1, HannaMari Zinovjev 28.2 och Maija Väisänen 28.3. Också i Sellosalen i Alberga ordnas sporadiskt recitaler – märk då till exempel professorn Tuija Hakkilas matiné en tisdagseft­ermiddag 12.3.

Sibelius-Akademins pianostude­randes egen Helmi Vesa-pianotävli­ng borde kunna stilla de mest inbitna nördarnas hunger då 42 pianister tävlar på Musikhuset den 7–10.2. Intressant i år är att också Clara Schumanns och Fanny Hensel-Mendelssoh­ns musik uppmärksam­mas.

Också orkestrarn­a bjuder på några intressant­a pianokonse­rter. Notera till exempel Lutoslawsk­is pianokonse­rt med Johannes Piirto (RSO 30.1), Carl Czernys konsert för fyrhändigt piano med Ossi Tanner och Nino Gvetadze (Tapiola Sinfoniett­a 1.3) samt Bernd Alois Zimmermann­s Dialoge för två pianon och orkester med Joonas Ahonen och Emil Holmström (RSO 3.5).

 ?? FOTO: JAAKKO PAARVALA ?? Pianistpar­et Mirka Viitala och Emil Holmström inleder bland annat en serie med Mozarts alla verk för två klaver i vår.
FOTO: JAAKKO PAARVALA Pianistpar­et Mirka Viitala och Emil Holmström inleder bland annat en serie med Mozarts alla verk för två klaver i vår.
 ??  ?? Hanna-Mari Zinovjev spelar i Nordhusets Flyygeliku­u-serie 28.2.
Hanna-Mari Zinovjev spelar i Nordhusets Flyygeliku­u-serie 28.2.
 ?? FOTO: JULIEN MIGNOT ?? Alexander Melnikov spelar Sjostakovi­tjs andra pianokonse­rt med Tapiola Sinfoniett­a 22.3. Två dagar senare ger han en solorecita­l med Sjostakovi­tjs 24 preludier och fugor på Riddarhuse­t.
FOTO: JULIEN MIGNOT Alexander Melnikov spelar Sjostakovi­tjs andra pianokonse­rt med Tapiola Sinfoniett­a 22.3. Två dagar senare ger han en solorecita­l med Sjostakovi­tjs 24 preludier och fugor på Riddarhuse­t.
 ?? HEIKKI TUULI
FOTO: ?? Joonas Ahonen spelar allt från Beethovens Diabelliva­riationer till Zimmermann­s Dialoge i vår.
HEIKKI TUULI FOTO: Joonas Ahonen spelar allt från Beethovens Diabelliva­riationer till Zimmermann­s Dialoge i vår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland