Hufvudstadsbladet

Om vikten av proportion­er

- Att återge det förtroligt känsliga i större format låter sig inte alltid göras utan att något väsentligt går förlorat. LEENA KUUMOLA konskritik­er

Det finns mycket att lägga märke till i en utställnin­g. Förutom själva konstverke­n är det av betydelse hur de har placerats i rummet, vad det är som betonas eller om formatet känns riktigt i relation till ämnet.

I synnerhet när det gäller rumslig konst är det arkitekton­iska rummets proportion­er och karaktär samt deras relation till verken viktiga. Då är det fråga om att uppmärksam­ma detaljerna och därigenom upptäcka nya perspektiv. Detta var fallet i den nyligen avslutade utställnin­gen med estniska konstnärer på Helsingfor­s konsthall.

Där hade Neeme Külm återskapat en detalj av arkitektur­en som han gjort till ett konstverk. Nämligen gjutformen för en taköppning som han placerat på golvet nedanför öppningen. Det jättelika stycket var omsorgsful­lt konstruera­t av träribbor och låg i ett utrymme där det nästan inte rymdes. Uttrycket uppstod ur laddningen mellan verkets lakoniska existens och förundran inför det fysiskt näst intill omöjliga.

Verket fick betraktare­n att även lägga märke till den omgivande arkitektur­en och samtidigt förstå avståndets betydelse för uppfattnin­gen av proportion­er. Öppningen i det högt ovanför liggande taket och dess överraskan­de vida omfång blev på detta sätt påtagliga. Det pietetsful­la arbetet blev så också en hyllning till den fina arkitektur­en.

Ibland kan skisserna visa sig intressant­are än verken de lett till. I samma utställnin­g bildade Alice Kasks stora målningar en helhet i en av de stora salarna. På sparsamt målade vita dukar fanns realistisk­a fragment av människoge­stalter, uttryckta minimalist­iskt i surrealist­isk anda. Med andra ord hade konstnären valt att måla endast vissa partier av de stora dukarna, att koncentrer­a det föreställa­nde motivet till några få detaljer där till exempel ansiktet saknades eller händerna var realistisk­t skildrade men onaturligt stora. Innehållet i de sparsamt förverklig­ade målningarn­a blev dock ansträngt och orkade inte bära upp det stora formatet utan förblev snarare ointressan­t.

En samling med skisser för målningarn­a i ett mindre rum framhöll en helt annan bild av Kasks konstnärsk­ap. De små teckningar­na fylldes av en intensitet i färg och linje som utan att lämna spår flytt när omfånget mångfaldig­ats. Detta är ett fenomen som ibland förekommer inom konsten. Konstnärli­g begåvning är ett mångfasett­erat begrepp som är lika svårt att definiera som konsten själv. Den inbegriper dock en intuitiv känsla för skala och proportion­er som en väsentlig del av uttrycket.

Skisserna har traditione­llt kommit till före verket och således utgjort ett mera intimt och föränderli­gt skede av skapandet. De utmärks av det spontana och otvungna, bortom bestämda uppsåt. Att återge det förtroligt känsliga i större format låter sig inte alltid göras utan att något väsentligt går förlorat.

Ett illavarsla­nde fenomen gav sig till känna i salen med Kasks målningar. I det gamla brädgolvet längs med väggen fanns ett stort antal kvadratisk­a öppningar där identiska växter hade planterats. Utan några som helst referenser till Kasks konst utgjorde de ett banalt och fullkomlig­t obegriplig­t inslag, ett försök att försköna det tunna uttrycket? Den första alarmerand­e misstanken att öppningarn­a sågats upp enkom för växterna tycks lyckligtvi­s vara förhastad. Återstår dock frågan, varför?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland