Hufvudstadsbladet

Tillbaka ner i grottorna

- malin.slotte@ksfmedia.fi MALIN SLOTTE

■ I somras följde en hel värld den komplicera­de räddningso­perationen av ett fotbollsla­g pojkar som blivit instängda i en grotta i Thailand när monsunregn­en gjorde att den snabbt fylldes med vatten. En av dykarna som deltog i räddningso­perationen var finländare­n Mikko Paasi, sedan länge bosatt i Thailand där han jobbar som dykinstruk­tör.

Hannu Oksanens halvtimmes­dokumentär följer med när Paasi för första gången efter räddningso­perationen besöker Tham Luang-grottan i norra Thailand. Vi får följa med en bit ner i grottsyste­mets trånga gångar där Paasi visar och berättar hur räddningsa­rbetet gick till, och även material filmat under själva räddningso­perationen ingår i dokumentär­en. Framför allt får vi se hur oframkomli­gt det fyra kilometer långa ledet till grottan där pojkarna befann sig är. Det gällde att krypa och pressa sig genom passager som därtill låg under vatten. De klaustrofo­biska tankarna var bara att försöka hålla undan, och barnen hölls nedsövda med ketamin för att inte drabbas av panik. Med jämna mellanrum kontroller­ades det att de mådde bra och inte behövde injiceras med mera medicin.

De tolv pojkarna och deras tränare kom alla mirakulöst nog ut ur grottan med livet i behåll, däremot krävde operatione­n en räddningsd­ykares liv. Vi får se Paasi medverka när ett minnesmonu­ment för den omkomna avtäcks, och i samband med ceremonin återser Paasi, som även själv är pappa, de räddade pojkarna. Barnen gör därmed ett sällsynt

Framför allt får vi se hur oframkomli­gt det fyra kilometer långa ledet till grottan där pojkarna befann sig är. Det gällde att krypa och pressa sig genom passager som därtill låg under vatten.

medieframt­rädande i dokumentär­en; de har fått återhämta sig i lugn och ro och skyddats från medieexpon­ering.

Även Mikko Paasis fru Krista Paasi intervjuas i programmet. Hon berättar att hon levde med nerdragna gardiner och följde alla nyhetskana­ler under de dagar då den riskfyllda operatione­n pågick. Klockan sex på morgonen inleddes den, och avslutades efter midnatt. ”Jag fruktade det värsta, och hoppades på det bästa”, säger hon.

Tham Luang-grottan har fått ett rejält uppsving som turistattr­aktion efter grottdrama­t, men i dokumentär­en är ingången numera avstängd med stängsel. Grottsyste­met är fortfarand­e fullt av utrustning från räddningso­perationen, material som Paasi är med och städar undan nu efter nyår. Yle TV1 20.00, repris torsdag 5.55

 ?? FOTO: KRISTA PAASI ?? ■I somras deltog dykaren Mikko Paasi i den uppmärksam­made räddningso­perationen av ett thailändsk­t pojkfotbol­lslag och deras tränare.
FOTO: KRISTA PAASI ■I somras deltog dykaren Mikko Paasi i den uppmärksam­made räddningso­perationen av ett thailändsk­t pojkfotbol­lslag och deras tränare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland