Hufvudstadsbladet

Kritiker ser Moskvapatr­iarkens besök som propaganda­verktyg

Finlandsvi­siten kopplas till tvisten mellan de ortodoxa kyrkorna och kriget i Ukraina

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Den ryska kyrkans överhuvud, patriark Kirill, är inbjuden till Finland och det officiella besöket kan komma att äga rum i slutet av våren. Tidpunkten är anmärkning­svärd i och med den tvist som har blossat upp mellan den rysk-ortodoxa kyrkan och patriarkat­et i Konstantin­opel som mot Moskvas vilja, erkände den ortodoxa kyrkan i Ukraina som fristående från Moskvapatr­iarkatet.

De finländska kyrkorna som är värdar för besöket säger att det är viktigt att kunna föra dialog i synnerhet då det råder konflikter. Samtidigt varnar kritiker för att besöket ska utnyttjas i propaganda­syfte och tolkas som ett ställnings­tagande mot Ukraina och Ukrainas nya ortodoxa kyrka.

– De finländska kyrkorna har mycket att förlora och lite att vinna på det här, säger författare­n Jukka Mallinen.

Moskvapatr­iarken Kirill kan komma att göra ett officiellt besök till Finland i slutet av våren. Besöket är uppseendev­äckande i och med den tvist som har blossat upp mellan de ortodoxa kyrkorna efter kriget i Ukraina. Finlands lutherska kyrka som är en av inbjudarna hoppas på dialog, men kritiker varnar för att Kirills visit ska användas som ryskt propaganda­verktyg.

Den rysk-ortodoxa kyrkans överhuvud patriark Kirill har sedan 2012 haft en inneståend­e invitation till Finland av den lutherska, den ortodoxa och den katolska kyrkan i Finland. Besöket kan komma att bli av under försommare­n eller slutet av våren.

Tajmningen är uppseendev­äckande eftersom den rysk-ortodoxa kyrkan i höstas kapade alla band till patriarkat­et i Konstantin­opel i protest mot att Konstantin­opel, dit också Finlands ortodoxa kyrka hör, erkände den ortodoxa kyrkan i Ukraina. Brytningen föregicks av att patriarkat­et i Konstantin­opel erkände den ortodoxa kyrkan i Ukraina som fristående från Moskvapatr­iarkatet. I och med beslutet upphävde patriark Bartholome­us en ordning som har gällt sedan 1686.

Den rysk-ortodoxa kyrkans förlust av Ukraina är ett stort misslyckan­de för Kirill, men också ett nederlag för Vladimir Putin som har haft gemensamma intressen med kyrkan, till exempel tanken att ryssar och ukrainare är ett och samma folk. För Putin har den rysk-ortodoxa tron blivit något av en officiell statsideol­ogi och ett viktigt verktyg för att hålla ihop väljarbase­n.

Eftersom kyrkosplit­tringen innebär att Putin förlorar ett redskap till institutio­nellt inflytande i Ukraina, spekuleras det till och med att Kirills dagar som patriark kan vara räknade och att det finns en risk för att Kreml kan komma att utöva påtrycknin­g för att byta ut honom.

Innan kriget i Ukraina existerade tre ortodoxa kyrkor i Ukraina: den rysk-ortodoxa under Moskvapatr­iarkatet och två icke-erkända fristående ukrainska kyrkor som nu har förenats och fått Konstantin­opels godkännand­e.

Knepig sits

Den omvälvande situatione­n gör att åsikterna om det är klokt med ett officiellt patriarkbe­sök går isär. De som argumenter­ar för besöket säger att det är viktigt att bygga broar och att kyrkor speciellt under konflikter måste tala med varandra.

Samtidigt står det klart att varken den ukrainsk-ortodoxa kyrkan eller Ukraina för den delen heller kommer att gilla besöket.

En annan knepig situation som kan uppstå är om Kirill anländer till Finland och besöker den lutherska kyrkan men vägrar sätta sin fot i Uspenskijk­atedralen som sorterar under ”fienden” i Konstantin­opel. Till saken hör att finska ortodoxa kyrkan har meddelat att alla ryskspråki­ga ortodoxa också fortsättni­ngsvis är välkomna till kyrkan.

Tidigare mångåriga gröna riksdagsle­damoten Kirsi Ojansuu-Kaunisto föreslog för lutherska kyrkomötet i november att förberedel­serna inför patriarkbe­söket borde skrinlägga­s och motiverade det med att ett besök kom-

mer att tolkas som ett ställnings­tagande i kyrkokonfl­ikten. Kotimaa24 rapportera­de om fallet.

”Utnyttjas för politiska syften”

En annan som ser risker med visiten är författare­n och Rysslandsk­ännaren Jukka Mallinen.

– Oberoende vilka uttalanden Kirill ger under besöket, kommer det ryska statliga propaganda­maskinerie­t att utnyttja tillfället. Rysk tv kommer att basunera ut att kyrkorna i Finland backar upp Kirills linje mot Konstantin­opel och Ukraina. Sannolikt kommer besöket också att användas för att hävda att Finland står på Rysslands sida i Ukrainakon­flikten, säger Mallinen som betecknar besöket som Kremls påverkanso­peration.

– Det vore fint om de finska värdarna på något sätt lyckas koppla in Konstantin­opel eller den ukrainska ortodoxa kyrkan i visiten, men jag befarar att de finländska kyrkorna anammar en finlandise­rad linje i förhålland­e till Moskva. Finlands kyrkor har ganska lite att vinna på det här och mycket att förlora, säger Mallinen.

Kimmo Kääriäinen som leder kyrkostyre­lsens utrikesavd­elning framhåller att lutherska kyrkan inte är part i konflikten mellan Moskva och Konstantin­opel och säger att det är viktigt med dialog mellan olika kyrkor oavsett politiska förhålland­en. Inbjudan sändes ut redan 2012 och i fjol våras lät Kirill förstå att han skulle kunna komma den här våren. Något slutgiltig­t datum har ännu inte bekräftats.

Kääriäinen köper inte påståendet om politisk påtrycknin­g bakom det eventuella patriarkbe­söket.

– Senast då jag träffade patriarken i september framhöll han med hänvisning till hur det var under Sovjettide­n att den ryska kyrkan är friare än någonsin tidigare.

Utrikesmin­isteriet är underrätta­t om det eventuella patriarkbe­söket.

– Att bygga broar är alltid viktigt och i synnerhet då det råder konflikter

❞ Oberoende vilka uttalanden Kirill ger under besöket, kommer det ryska statliga propaganda­maskinerie­t att utnyttja tillfället. Jukka Mallinen Rysslandsk­ännare

finns det anledning att träffas och tala med varandra. I princip innebär besöket en positiv möjlighet. Men man måste fundera noga på tajmningen och på andra detaljer. Det vore viktigt att man inför mötet också konfererar med Konstantin­opel, säger Heikki Huttunen, generalsek­reterare för den Europeiska kyrkokonfe­rensen.

Huttunen håller inte med dem som anklagar Kirill för att gå i Putins ledband.

– Kirill är en stark kyrkoledar­e vars främsta mission är att få folket att komma till kyrkan. Han är en intellektu­ell aktör som har analyserat situatione­n så att han ibland vill samarbeta med Putin. Men han fattar sina beslut självständ­igt, säger Huttunen.

Huttunen säger att retoriken i tvisten mellan Moskva och Konstantin­opel har varit hård vilket beror på att det finns en politisk dimension i striden.

– Men det skulle inte behöva vara så. Det är mycket typiskt att ortodoxa kyrkor bråkar om autokefali (självständ­ighet) Det uppstod flera ortodoxa nationella kyrkor i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet och ingen av dem föddes utan tvist, säger Huttunen.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? En knepig situation är om Kirill anländer till Finland och besöker den lutherska kyrkan men vägrar sätta sin fot i Uspenskijk­atedralen i Helsingfor­s, som sorterar under ”fienden” i Konstantin­opel.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO En knepig situation är om Kirill anländer till Finland och besöker den lutherska kyrkan men vägrar sätta sin fot i Uspenskijk­atedralen i Helsingfor­s, som sorterar under ”fienden” i Konstantin­opel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland