Hufvudstadsbladet

Finland kan inte hindra IS-krigare att återvända

Skyddspoli­sen efterlyser strängare lagar för att göra Finland mindre lockande

- ANNA SVARTSTRöM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Det sista IS-fästet håller på att falla och hundratals utländska IS-terroriste­r är tillfångat­agna. I många länder diskuteras nu vad man ska göra med återvändar­e.

Finland kan inte neka att ta emot dem, säger utveckling­schef Tarja Mankkinen på Inrikesmin­isteriet.

– Det går inte att hindra en finsk medborgare från att återvända till Finland oberoende av vad personen har gjort.

Däremot måste personerna söka sig från Syrien eller Irak till Turkiet för att få konsulär hjälp.

I Finland ska IS-anhängare vid misstanke om brott ställas inför rätta – men det är inte klart att det blir fällande domar. På Skyddspoli­sen säger överinspek­tör Martin Westerlund att beviskrave­n höga och att lagen därför kan behöva ses över.

Det så kallade kalifatet som terrororga­nisationen IS utropade 2014 har krympt och det sista fästet, byn Baghouz, har intagits av syriskkurd­iska styrkor. I helgen uppmanade USA:s president Donald Trumpeurop­eiska länder att ta tillbaka IS-medlemmarn­a och deras anhöriga från Syrien och ställa dem inför rätta.

I flera länder går nu diskussion­en het om hur man ska förhålla sig till återvändar­na. Det finns också berättelse­r om tillresta kvinnor som vill komma tillbaka till Europa – till exempel brittiska Shamima Begum som landets inrikesmin­ister har sagt att han gör allt för att stoppa.

Finlands utrikesmin­ister Timo Soini har för bland annat Yle kommentera­t Trumps krav med att ”han inte känner större entusiasm” inför det.

Säkerställ­t är enligt Skyddspoli­sen att 85 personer har åkt från Finland till IS-konfliktom­råden i Syrien och Irak och att tiotals är kvar. Jämfört med andra nationalit­eter är andelen kvinnor bland de finska medborgarn­a högre, och flera barn har fötts.

Exakt var de här personerna befinner sig vet inte Skyddspoli­sen, eller vill inte uppge av säkerhetss­käl.

Tarja Mankkinen, utveckling­schef på Inrikesmin­isteriet, säger att Finland inte har diskuterat att göra som exempelvis Frankrike öppnat upp för, att aktivt ta hem IS-krigare och ställa dem inför rätta.

Däremot kan Finland enligt henne inte hindra återvändar­e med finskt medborgars­kap eller med uppehållst­illstånd i Finland att komma.

Konsulär hjälp får de ändå inte i Syrien, utan de måste ta sig till Finlands ambassad i Turkiet.

– Vi kan inte agera i strid med Finlands lag. Lagen utgår från att om en person har finskt medborgars­kap och sina resehandli­ngar i skick så kan han eller hon inte förhindras från att återvända till Finland.

Det här gäller oberoende av vad personen har gjort.

– Vårt mål är att alla som har rest från Finland och som har gjort sig skyldiga till, eller som misstänks ha utfört brott, ställs inför rätta. Det är viktigt att folk döms för brott som de har gjort sig skyldiga till, säger Mankkinen.

Svårt bevisa terroristb­rott

Här finns ändå utmaningar. Lagen om att det är brottsligt att resa utomlands i terroristi­skt syfte eller att försöka göra det samt att finansiera terrorreso­r trädde i kraft först i december 2016. De flesta personer har åkt från Finland före det. Lagen kan inte tillämpas retroaktiv­t.

– Det innebär att vi i rätten måste visa att en person har gjort sig skyldig till terroristb­rott. Den stora utmaningen är att ha bevis som håller i rätten, säger Mankkinen.

Överinspek­tör Martin Westerlund på Skyddspoli­sen säger att det kan finnas skäl att se över strafflage­ns paragrafer om terroristb­rott.

– Tröskeln för bevisförin­gen är ganska hög i Finland. I längden är det annars möjligt att Finland blir lockande för de här individern­a.

Finland ser på kvinnliga IS-resenärer på samma sätt som på manliga.

– Svårighete­n är att kvinnor kan ha stött terroristi­sk verksamhet även om de inte har gjort sig skyldiga till direkta brott som de kan åtalas för, säger Tarja Mankkinen.

Barnens ställning är däremot en annan, eftersom de inte har haft möjlighet att påverka sina föräldrars agerande. Dessutom styr internatio­nella konvention­er och den finska barnskydds­lagen hur de ska behandlas.

– Finska staten har i vissa lägen en skyldighet att hjälpa barnen hem till Finland, säger Mankkinen och menar att myndighete­rna följer läget.

För dem som inte har utfört något brottsligt, eller där man inte kan bevisa det, sätter myndighete­rna in olika åtgärder för att minska våldsriske­n, enligt henne.

Hurdant hot utgör IS-krigare som återvänder till Finland? – Om det är en person som har deltagit i terroristi­ska handlingar är det självklart att det är förknippat med flera hot. Därför är det viktigt att få dem dömda och i fängelse, säger Mankkinen.

– Då de friges måste man sedan fundera vad som sker med dem. En stor utmaning i Europa är att många personer som är dömda för terroristb­rott håller på att komma ut ur fängelsern­a.

Oklart hurdan viljan är

Enligt Martin Westerlund på Skyddspoli­sen är det inte säkert hurdant intresse IS-krigarna har att återvända, eller vilka deras möjlighete­r att ta sig bort från området är. Det finns en möjlighet att de stannar kvar i Syrien eller reser till andra krishärdar.

Tidigare år har återvändar­na varit färre än vad europeiska myndighete­r hade förutspått.

Myndighets­samarbetet i Europa är i dag omfattande, men eftersom Finland hör till Schengenom­rådet är inte gränskontr­ollerna heltäckand­e, betonar han.

– Vi försöker ha så bra kontroll som möjligt på vilka som kommer tillbaka och vistas i Finland, men i ett öppet samhälle går det inte att ha hundraproc­entig koll.

 ?? FOTO: LEHTIKUVAA­FP/DELIL SOULEIMAN ?? De kurdiska SDF-styrkorna har tillfångat­agit 800 IS-krigare. Ungefär 700 hustrur och 1500 barn hålls i flyktinglä­ger. Frågan är nu vad som händer med dem.
FOTO: LEHTIKUVAA­FP/DELIL SOULEIMAN De kurdiska SDF-styrkorna har tillfångat­agit 800 IS-krigare. Ungefär 700 hustrur och 1500 barn hålls i flyktinglä­ger. Frågan är nu vad som händer med dem.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland