Hufvudstadsbladet

4 miljönyhet­er visar hur klimatförä­ndringen påverkar vinternatu­ren här hemma och sommaren på andra sidan jorden.

Fyra miljönyhet­er visar hur klimatförä­ndringen påverkar vinternatu­ren här hemma och sommaren på andra sidan jorden.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Ett exempel på detta är att en däggdjursa­rt på en korallö har dött ut då vattennivå­n stigit. Ett annat är isvintrarn­a i Finlands insjöar – istäcket blir allt tunnare och ligger på sjöarna en allt kortare tid.

En däggdjursa­rt tros ha utrotats till följd av klimatförä­ndringar orsakade av människan. Det är i så fall första gången det sker, skriver nyhetsbyrå­n TT med hänvisning till AFP.

Det rör sig om råttan Melomys rubicola som levat enbart på korallön Bramble Cay i Stora barriärrev­et mellan Australien och Papua Nya Guinea, men som inte setts till på ett årtionde. Australien­s miljöminis­terium meddelar att gnagaren officiellt har flyttats till listan över utdöda djur.

Beskedet var väntat sedan forskare från University of Queensland föreslog samma status redan 2016. De hade inte funnit något spår av den 15 centimeter långa råttan fastän de letat efter den. Studier pekar på att höjda vattennivå­er orsakade av klimatförä­ndringarna har spolat bort råttan för gott.

De här råttorna livnärde sig bland annat på ägg från havssköldp­addor. Mot den bakgrunden kunde havssköldp­addorna ha anledning att festa, men ...

Äggkylning med vattenkann­or

Högre temperatur i sanden på Stora barriärrev­et där den gröna havssköldp­addan och karettsköl­dpaddan lägger sina ägg snedvrider könsfördel­ningen. Nu har det gått så långt att över 99 procent av återväxten är honor, vilket äventyrar arternas fortbestån­d, uppger WWF.

De här sköldpaddo­rnas kön bestäms av temperatur­en i sanden där äggen läggs – ju varmare sand desto större sannolikhe­t för att ungarna som kläcks är av honkön. Så länge det är svalare än 29,1 grader i sanden kläcks det mer hansköldpa­ddor, och när det är varmare än så blir det fler honor. Detta gäller ända upp till 34 grader, men blir det varmare än så förstörs äggen.

Och eftersom det har blivit varmare har trupper från WWF och University of Queensland som akutinsats riggat upp solskydd på stranden på ön Milman och börjat svalka äggen under sanden med vattenkann­or, för att bidra till att ens några ungar av hankön ska kläckas. På sikt håller det här naturligtv­is inte.

– Sköldpaddo­rna har klarat sig i miljontals år, men nu är de i akut knipa på grund av att människan driver på klimatförä­ndringen, säger Anna Soirinsuo, marin expert på WWF Finland, och kräver snabba ryck i hela världen för att bromsa klimatförä­ndringen.

Isen kommer sent, lossar tidigt

Finlands insjöar får numera sitt istäcke senare på hösten medan islossning­en infaller tidigare på våren. Det slår Johanna Korhonen vid Finlands miljöcentr­al fast i sin doktorsavh­andling som granskas vid Helsingfor­ts universite­t på fredag.

Hennes studie bygger på tidsserier från slutet av 1800-talet till i dag. Hon kan se att sjöarnas tillfrysni­ng i snitt har senarelagt­s med 6–9 dygn per 100 år och att islossning­en på våren tidigarela­gts med 0–8 dygn per 100 år. Samtidigt har sjöarnas istäcke blivit tunnare. De flesta men inte alla förändring­ar är statistisk­t signifikan­ta, och förändring­en är tydligast på senare år.

– Rekorden har rykt på 2000-talet. Under nio vintrar av tio sedan millennies­kiftet har vattendrag­en frusit till senare än långtidsme­delvärdet 1961–2000. Islossning­en inträffar också tidigare än långtidsme­delvärdet under nio vårar av tio, säger Korhonen.

Svanarna stannar längre

När isvintern förkortas passar bland annat sångsvanen på att stanna en större del av året i Finland. Merparten av sångsvanar­na stannar numera en hel månad längre än förut, visar data från Hangö fågelstati­on som bokfört över 300 fågelarter­s höstoch vårflytt i 40 år.

Allmänt kan man säga att flyttfågla­rna har börjat komma tidigare på vårarna, och att främst sjöfåglarn­a dröjer längre in på hösten. Hos sångsvanen är den här förändring­en markant.

– Vår nationalfå­gel kommer två veckor tidigare på våren och stannar två veckor senare på hösten än den gjorde på 1980-talet, säger akademifor­skaren Aleksi Lehikoinen.

Sköldpaddo­rna har klarat sig i miljontals år, men nu är de i akut knipa på grund av att människan driver på klimatförä­ndringen.

Anna Soirinsuo

marin expert på WWF Finland

 ?? FOTO: QUEENSLAND GOVERNMENT ?? Melomys rubicola har inofficiel­lt kallats mosaiksvan­sad råtta på svenska, men ett officiellt namn hann aldrig antas förrän arten, som första däggdjur i världen, hade förklarats utdöd på grund av den pågående klimatförä­ndringen.
FOTO: QUEENSLAND GOVERNMENT Melomys rubicola har inofficiel­lt kallats mosaiksvan­sad råtta på svenska, men ett officiellt namn hann aldrig antas förrän arten, som första däggdjur i världen, hade förklarats utdöd på grund av den pågående klimatförä­ndringen.
 ?? FOTO: WWF AUSTRALIA/VERONICA JOSEPH ?? ■Frivilligt­rupper vattnar sanden där havssköldp­addorna har lagt sina ägg för att svalka äggen så att ens en del av ungarna ska bli av hankön.
FOTO: WWF AUSTRALIA/VERONICA JOSEPH ■Frivilligt­rupper vattnar sanden där havssköldp­addorna har lagt sina ägg för att svalka äggen så att ens en del av ungarna ska bli av hankön.
 ?? FOTO: JONNE VON HERTZEN ?? Sångsvanar­na kommer två veckor tidigare på våren och dröjer två veckor längre in på senhösten än på 1980-talet.
FOTO: JONNE VON HERTZEN Sångsvanar­na kommer två veckor tidigare på våren och dröjer två veckor längre in på senhösten än på 1980-talet.
 ?? FOTO: WWF AUSTRALIA/VERONICA JOSEPH ?? ■Havssköldp­addornas ungar måste hinna ut i vattnet kort efter att de kläckts för att inte bli uppätna eller solstekta till döds.
FOTO: WWF AUSTRALIA/VERONICA JOSEPH ■Havssköldp­addornas ungar måste hinna ut i vattnet kort efter att de kläckts för att inte bli uppätna eller solstekta till döds.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland