Hufvudstadsbladet

Enorm konkurrens väntar när matjättar satsar på havre

Ifall efterfråga­n på havre ökar befinner sig finlandssv­enska lantbrukar­e på guldkusten.

- ANNA BACK 029 080 1309, anna.back@hbl.fi

Havre kan marknadsfö­ras med flera hälsoargum­ent – något som är ovanligt inom livsmedels­branschen – och sitter precis rätt i vegantrend­en. Finland har stora förhoppnin­gar om att bli känt som havreuppfi­nningarnas land. Det är på våra åkrar den kanske bästa havren växer, men pengarna finns i produktern­a.

Under de senaste åren har bland annat Fazer, Valio, Juustoport­ti och Kalslink sett till att det dykt upp nya havrebaser­ade mjölklikna­nde produkter på butikshyll­an.

Men nu ger sig även de globala jättarna in i havrekampe­n. Bland annat Danone och Quaker Oats, som ägs av Pepsi, lanserar egna havredryck­er inom kort.

Fredrik Grannas står inför den årliga risktagnin­gen. Precis som andra spannmålso­dlare måste han snart bestämma vad han ska odla på sina åkrar. Valet står mellan havre, korn och kummin.

– Foderindus­trin och husdjurspr­oducenter behöver korn, men även vete och havre. För mig lutar det mot mer havre i år jämfört med i fjol eftersom det finns efterfråga­n och priset har varit bra, säger Grannas som också är ombudsman på Österbotte­ns svenska producentf­örbund.

I fjol ledde den omfattande torkan till att mängden spannmål i Europa minskade, vilket fick priset på havre att stiga och fler fartyg med exporthavr­e att lämna de österbottn­iska hamnarna. Att finländarn­a ökar sin havrekonsu­mtion med tio procent per år har Grannas inte noterat – för odlaren är det prismässig­t ingen skillnad i vilka munnar havren hamnar.

– Vi vet att det jobbas med att marknadsfö­ra finsk havre. Det är bra, vi behöver något vi kan ta betalt för.

Finland hade en framträdan­de roll på världens största konsumentm­ässa inom matsektorn, Grüne Woche, som ordnades i Berlin i januari. Där hörde Fredrik Grannas hur tyskarna resonerade om havreprodu­kter.

– Havre uppfattas som hästmat. Men det betyder att det finns

potential för den finländska havren att växa!

Den senaste tiden har det diskuterat­s huruvida havreprodu­kterna kan kallas klimatsmar­ta eller inte. Yle försökte jämföra havremjölk­ens koldioxida­vtryck i jämförelse med komjölk men kunde inte hitta något entydigt svar. Grannas utgår från att det bästa för miljön är att hålla åkern i gott skick och ha en balanserad gödsling som ger en bra skörd.

– Någonstans ska maten produceras, oavsett var i världen det sker uppstår det utsläpp.

Enligt honom lämpar sig den österbottn­iska kusten, Tavastland och Egentliga Finland ypperligt för havreodlin­g.

– Gamla sjöbottnar är bra att odla på, de är släta och fina.

Hård konkurrens

Pekka Mäki-Reinikka, vd för Fazer Kvarn Finland, kallar Finland en stormakt inom havre. De långa ljusa nätterna och tillräckli­g nederbörd passar utmärkt för havreodlin­g, samtidigt som kalla vintrar hindrar skadedjur från att spridas.

– Det ökade intresset för havre började egentligen när EU godkände hälsoargum­ent i marknadsfö­ringen av havre 2011.

Det var samma år som Fazer beslöt investera i havrekvarn­en i Lahtis. Den har sedermera byggts ut i flera etapper, den nya kapacitete­n vän- tas utnyttjas fullt ut nästa år. Snart öppnar andra företag nya havrekvarn­ar i Utajärvi i Norra Österbotte­n och i Sverige.

– Vi talar om en betydande tillväxt, och marknadern­a växer med mellan 1 och 10 procent per år. Det uppkommer nya produkter och kunder hela tiden: gröt, bröd, kex, sötsaker, mysli, drycker och kosmetika, säger Mäki-Reinikka.

Han tror till exempel att det finns stora möjlighete­r i Kina. Enligt honom är deras egen havre inte alls av lika hög kvalitet.

– Kina måste importera från USA, Kanada och Australien. Finland har också kommit in på marknaden där. Vi har fått tillstånd för ekologisk havre, det är inte lätt att få.

Samtidigt som efterfråga­n växer är många med i kampen om konsumente­rna. Det märks särskilt tydligt på dryckessid­an. Medan vi i Finland fått fler nya inhemska tillverkar­e av havremjölk de senaste åren, har de globala jättarna vaknat. Bland annat Danone och Quaker Oats, som ägs av Pepsi, lanserar egna drycker inom kort.

– När de kommer blir konkurrens­en blodig, säger Pekka Mäki-Reinikka.

Men dryckerna utgör bara en del av helheten. Fazers strategi är att ta fram flera nya havrebaser­ade produkter. För snart två år sedan köpte Fazer upp pionjären inom det finska havrefälte­t, Bioferme, och har nu piffat upp varumärket Yosa och lanserat fler nya produkter.

Heli Anttila, direktör på Fazer Lifestyle Foods, säger att hon är speciellt stolt över Yosa havrebit som nyligen lanserades. Den kan användas i matlagning och påminner lite om tofu, eller ost. Men egentligen behöver den inte ersätta en existerand­e produkt.

– Den är ett exempel på Yosas ”mamma” Merja Scharlins nyskapande, säger Heli Anttila.

 ??  ??
 ?? FOTO: YRJö TUUNANEN/ LANDSBYGDS­NäTVERKET ?? Av våra sädesslag är havren är den mest känsliga för rödmögelsm­itta, vilket kan påverka odlarens intresse för grödan.
FOTO: YRJö TUUNANEN/ LANDSBYGDS­NäTVERKET Av våra sädesslag är havren är den mest känsliga för rödmögelsm­itta, vilket kan påverka odlarens intresse för grödan.
 ?? FOTO: FREDRIK GRANNAS ALBUM ?? ■ Fredrik Grannas odlar korn, havre och kummin.
FOTO: FREDRIK GRANNAS ALBUM ■ Fredrik Grannas odlar korn, havre och kummin.
 ?? FOTO: ROB ORTHEN/FAZER ?? ■ Heli Anttila har noterat ett stort intresse för havre bland konsumente­rna. Yosa-produktern­a har fått ett gott mottagande i bland annat Danmark.
FOTO: ROB ORTHEN/FAZER ■ Heli Anttila har noterat ett stort intresse för havre bland konsumente­rna. Yosa-produktern­a har fått ett gott mottagande i bland annat Danmark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland