Hufvudstadsbladet

Opposition­en kan hålla en del av vårdreform­en om den faller

Opposition­en vill slopa regeringen­s valfrihets­modell men en stor del av vårdreform­en kan föras vidare. De grönas ordförande Pekka Haavisto tror att vårdreform­en kan falla och vill samla partierna för att diskutera hur man går vidare.

-

Klockan klämtar för regeringen­s vård- och landskapsr­eform. Grundlagsu­tskottet väntas bli klart med sitt utlåtande om reformen senast nästa vecka. Tiden är knapp eftersom behandling­en ska vidare till social- och hälsovårds­utskottet, innan lagpaketen landar för omröstning i riksdagen. Det är fyra veckor kvar tills riksdagen slutar arbetet för en valpaus.

– Jag tror att vårdreform­en kan falla, säger De grönas ordförande Pekka Haavisto. Enligt honom vore det viktigt att alla partier kunde sitta ner och diskutera hur man ska fortsätta efter valet.

Allt arbete som gjorts med vårdreform­en är ändå inte onödigt. Opposition­spartierna skulle behålla stora delar av regeringen­s förslag.

– Det har målats upp hotbilder om att man måste börja om från början när regeringen byts ut. Det stämmer inte. Till exempel i Nyland har städerna med samarbetsp­artner redan en plan B och C, säger riksdagsle­damot Maria Guzenina-Richardson (SDP).

Opposition­spartierna är överens om att social- och hälsovårde­n måste skötas av större förvaltnin­gsområden. Modellen med 18 landskap passar de flesta men regeringen­s modell för valfrihete­n bör skrotas. Alla utom KD och Sannfinlän­darna efterlyser beskattnin­gsrätt för landskapen. Opposition­en vill också att man till en början koncentrer­ar sig på vården och lämnar de övriga uppgiftern­a till ett senare skede.

– Regeringen har försökt stycka en hel elefant på en gång, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.

Bredare axlar för vården

De gröna skulle helst se 12 landskap men kan godkänna 18.

– När det gäller metropolom­rådet bör man också ta hänsyn till särbehov, säger Haavisto.

SFP tycker att 18 landskap är okej, men ser också att vården kan ordnas olika på olika håll i landet utifrån behovet, alltså en blandning av landskapsm­odellen och starkare primär- kommuner. Partiet vill att kommunerna också i fortsättni­ngen ska ha rätt att producera vården.

– Kommunerna ska själva få ta ställning till om man vill ordna socialoch äldreomsor­gen i kommunerna eller föra in den i större helheter, säger Henriksson.

Kristdemok­raterna ogillar landskapsm­odellen och ser hellre att specialist­vården koordinera­s av de fem universite­tssjukhuse­n. När det gäller äldrevårde­n klingar däremot pratet om bredare axlar illa, enligt riksdagsgr­uppens ordförande Peter Östman.

– Den senaste tiden har det blivit uppenbart att inte ens kommunalpo­litikerna har kontroll över äldrevårde­n. Om beslutsfat­tandet flyttas längre bort från medborgarn­a finns det risk för ännu större missar, säger Östman.

Också SDP har sagt att man god- känner 18 landskap som bas. Guzenina-Richardson tycker ändå att man bör lyssna på experter som sagt att antalet är för stort.

– Jämlikhete­n lider. Experterna har varit ovanligt eniga här. Tanken med en vårdcentra­l som producerar primärvård­en är god men de ska inte drivas av privata bolag.

Guzenina-Richardson håller med om att kommunerna också i fortsättni­ngen ska få vara med och producera vården.

Vänsterför­bundet utgår också från 18 landskap.

– Om landskapen själva i ett senare skede vill slå ihop sig eller samarbeta ska de kunna bestämma om det själva, säger Vänsterför­bundets ordförande Li Andersson och tillägger att kommunerna inte ska få fortsätta producera vården.

– Om bara vissa kommuner får producera tjänster tror jag det blir problem med det kommunala självstyre­t och jämlikhete­n mellan olika invånare, säger Andersson.

För Sannfinlän­darna passar 18 landskap, men riksdagsle­damot Arja Juvonen skulle helst bryta ut Helsingfor­s som ett skilt område från Nyland.

– Man måste beakta att landskapen är väldigt olika både till befolkning­smängden och ekonomiskt.

Skrota valfrihete­n

Hela opposition­en vill skrota regeringen­s modell för valfrihet. Däremot talar SFP, De gröna, VF och SDP för en modell med servicesed­lar och personlig budget.

– Huvudsaken är att den offentliga sektorn har ansvar över produktion­en, medan den privata och tredje sektorn kompletter­ar vården, säger Henriksson.

Hon får medhåll av Haavisto, Guzenina-Richardson

och Andersson.

Om Sipiläs regering nu misslyckas är följande regering den fjärde som får ta itu med vårdreform­en. Hur ska det gå? – Det viktiga är att den kommande regeringen diskuterar detaljer lite längre under regeringsf­örhandling­arna och kan vara överens. Då tror jag att man kan lyckas, säger Haavisto.

– Om Samlingspa­rtiet eller SDP vill hålla fast vid städernas och kommunerna­s möjlighete­r att producera vården står vi snabbt tillbaka i ruta ett i fråga om själva förvaltnin­gsmodellen, säger Andersson.

SPT/JENNY JäGERHORNT­ABERMANN

SPT/ERIK SANDSTRöM

 ?? FOTO: SPT/ERIK SANDSTRöM
FOTO: SPT/ERIK SANDSTRöM ?? Vänsterför­bundets ordförande Li Andersson utgår från 18 landskap som bas för vården, kommunerna är uteslutna. Landskapen ska ha möjlighet att senare samarbeta eller slå ihop sig.
FOTO: SPT/ERIK SANDSTRöM FOTO: SPT/ERIK SANDSTRöM Vänsterför­bundets ordförande Li Andersson utgår från 18 landskap som bas för vården, kommunerna är uteslutna. Landskapen ska ha möjlighet att senare samarbeta eller slå ihop sig.
 ?? FOTO: SPT/JENNY JäGERHORN-TABERMANN ?? SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson framhåller att den offentliga sektorn har ansvar över produktion­en, medan den privata och tredje sektorn kompletter­ar vården.
FOTO: SPT/JENNY JäGERHORN-TABERMANN SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson framhåller att den offentliga sektorn har ansvar över produktion­en, medan den privata och tredje sektorn kompletter­ar vården.
 ?? FOTO: SPT/JENNY JäGERHORNT­ABERMANN ?? Sannfinlän­darnas riksdagsle­damot Arja Juvonen vill bryta ut Helsingfor­s som ett skilt område från Nyland i vårdreform­en.
FOTO: SPT/JENNY JäGERHORNT­ABERMANN Sannfinlän­darnas riksdagsle­damot Arja Juvonen vill bryta ut Helsingfor­s som ett skilt område från Nyland i vårdreform­en.
 ??  ?? Pekka Haavisto, De grönas ordförande, tror att en vårdreform kunde lyckas genom att den kommande regeringen kommer till en överenskom­melse vid regeringsf­örhandling­arna.
Pekka Haavisto, De grönas ordförande, tror att en vårdreform kunde lyckas genom att den kommande regeringen kommer till en överenskom­melse vid regeringsf­örhandling­arna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland