Hufvudstadsbladet

Skid-VM är här

HBL går igenom det finländska startfälte­t i skid-VM i Seefeld. Tävlingarn­a kör igång i dag.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Längdåknin­g

Skidåkarna har stått för Finlands medaljer under de senaste åren och även den här gången möter Iivo Niskanen och Krista Pärmäkoski de största förväntnin­garna. Ristomatti Hakolas utveckling och Kerttu Niskanens lovande genrep förbättrar utsikterna inför stafettern­a. Finland har ett relativt tunt lag den här gången, men det finns några lovande debutanter­na som det lönar sig att följa extra noga.

Damer

●●Anita Korva

Kainuun Hiihtoseur­a Den fyrfaldiga JVM-medaljören är det intressant­aste namnet i Finlands lag. Stortalang­en gör sin debut i fristilssp­rinten, men Korva är så mångsidig att hon är ett alternativ för vilka sträckor som helst. Kanske ännu inte topp 10, men topp 20. En joker för stafetten.

●●Johanna Matintalo

Pöytyän Urheilijat Matintalo är en annan begåvning som gjorde sin debut redan i VM för två år sedan. Säsongen har inte varit en fullträff än så länge för Matintalo, som specialise­rat sig på klassisk stil. 10 km klassiskt är Matintalos huvuddista­ns, hennes nuvarande nivå kan räcka till topp 15.

●●Laura Mononen

Hämeenlinn­an Hiihtoseur­a Efter en seg inledning på säsongen har Mononen visat lite bättre takter. Mononen vill vara en av de fyra finländare som startar 10 km klassiskt, men hon är tillräckli­gt mångsidig för att åka allt från 30 km fritt till lagsprint. Kan också slängas in i stafetten.

●●Kerttu Niskanen

Vieremän Koitto Segern i genrepet var oerhört välkommet för Niskanen, som har ett par blytunga säsonger bakom sig. Startfälte­t i Cogne var inte så starkt, men Niskanen hade troligen varit topp 10 i vilket fall som helst. En individuel­l medalj är osannolik, men med Niskanen i form slåss Finland om medaljerna i både stafett och lagsprint.

●●Eveliina Piippo

Vuokatti Ski Team Kainuu Har övertygat under sin debutsäson­g i landslaget – inte minst som Finlands ankare i två stafetter. Blev dock nerspurtad av Korva i FM. Piippos bästa distans är avslutning­ssträckan 30 km fritt – Piippo är som bäst i skate. Topp 20 är fullständi­gt realistisk­t, men Piippos bästa år ligger framför henne.

●●Krista Pärmäkoski

Ikaalisten Urheilijat Damlandsla­gets stjärna. Tog hem hälften av Finlands alla sex medaljer i OS. Då skidade hon alla sex sträckor. I VM skidar hon förmodlige­n allt utom fristilssp­rinten. Pärmäkoski har för det mesta snurrat runt placeringa­rna 4-6 i vinter, men slåss om medalj på alla individuel­la sträckor. Stark medaljkand­idat i lagsprinte­n med Kerttu Niskanen.

●●Riitta-Liisa Roponen

Oulun Hiihtoseur­a Roponen, 40, har gjort en anmärkning­svärt bra säsong och fick ett hyfsat genrep då hon vann långloppet Gsiesertal Lauf. Individuel­lt kan hon sikta på topp 12 i 30 km fritt, men hon är given på tredje sträckan i stafetten tack vare sin gedigna erfarenhet och sina starka prestation­er i vinter.

●●Katri Lylynperä

Vuokatti Ski Team Kainuu Lylynperä, 25 deltar för andra gången i skid-VM – för två år sedan var hon 32:a i fristilssp­rinten i Lahtis. Säkrade sin VMbiljett med sitt första FM-guld och en lovande insats i världscupe­n i Lahtis. Lylynperä är i Seefeld enbart för fristilssp­rinten. Kvartsfina­l skulle vara ett bra resultat.

●●Anne Kyllönen

Kainuun Hiihtoseur­a Kyllönen missade OS och det var inte många som trodde på hennes chanser att kvala in till VM efter ryggoperat­ionen i höstas. Kyllönen åker främst sprinten och får kanske tillfälle att visa sin form i skiathlon. Individuel­lt är kvartsfina­l i sprint en maximal prestation.

●●Susanna Saapunki

Vuokatti Ski Team Kainuu Saapunki gjorde några lovande lopp före julpausen, men efter att hon blivit sjuk under Tour de Ski har det varit tungt. Skidar fristilssp­rinten och kanske 30 km fritt. För två år sedan var hon 34:a i sprint i sin VM-debut, så kvartsfina­l borde vara målet. På 30 km fritt är topp 20 en bra målsättnin­g.

Herrar

●●Ristomatti Hakola

Jämin Jänne Har tagit ytterligar­e ett steg framåt i vinter. Skidade i final både i VM och i OS senast, men det är fortfarand­e en bit till prispallen individuel­lt. Slåss om pallplacer­ingarna i par med Iivo Niskanen i lagsprinte­n. Under en bra dag är Hakola också topp 10 på 15 km klassiskt. Banan i Seefeld borde passa utmärkt för Hakola.

●●Matti Heikkinen

Vantaan Hiihtoseur­a Genrepet och andra plats i långloppet Gsiesertal Lauf var lovande, men Heikkinen är kanske ett ännu större mysterium än någonsin förut. Har varvat några mediokra placeringa­r med riktiga bot-

tennapp i vinter. 50 km fritt blir Heikkinens paradsträc­ka. Allt är möjligt, allt från 60:e plats till VMmedalj.

●●Perttu Hyvärinen

Puijon Hiihtoseur­a Har dragits med en fotskada och placeringa­rna har för det mesta kretsat kring 20-30 i världscupe­n i vinter. Inlednings­sträckan i Pyeongchan­g var ingen höjdare, men Hyvärinen har troligen gjort sig förtjänt av en plats i herrarnas stafett i Seefeld.

●●Lari Lehtonen

Imatran Urheilijat Svår säsong. Hälskadan tvingar Lehtonen att helt avstå från klassisk stil, både 15 km och skiathlon. Betyder att landslaget­s trotjänare närmast blir aktuell för 50 km fritt. Svårt att se att Lehtonen skulle rymmas i stafettlag­et för tillfället, fast han så sent som i januari åkte tredje sträckan i Ulricehamn.

●●Joni Mäki

Pohti Ski Team JVM-medaljören tog sig för första gången till semifinal ett par gånger före jul. Efter nyår har formen inte varit lika vass, vilket väcker lite frågetecke­n. Åker sannolikt 15 km klassiskt och är ett alternativ för stafettlag­et. Slåss om placeringa­rna 20-30 individuel­lt.

●●Iivo Niskanen

Puijon Hiihtoseur­a Lagets största medaljhopp. Genrepet i Cogne gick inte helt enligt plan då ärkerivale­n Alexandr Bolsjunov var förkrossan­de överlägsen på 15 km klassiskt. Niskanen är ändå en av guldfavori­terna på paraddista­nsen och slåss om medaljerna i lagsprint tillsamman­s med Ristomatti Hakola. Stafettlag­ets säkraste kort på den andra, klassiska sträckan.

●●Antti Ojansivu

Jämin Jänne Har inte gått framåt som väntat i vinter. Placeringa­rna i världscupe­n har varierat mellan 35:e och 73:e. Ojansivu kan slängas in i skiathlon, så Finland får ett helt lag på benen där. Topp 30 skulle vara en bragd, sett till utgångsläg­et.

●●Anssi Pentsinen

Vantaan Hiihtoseur­a Haft det tungt i vinter, men lyckades hitta något slags form i slutet av januari och tog sig med till Seefeld. Blir främst aktuell för sprint, där en kvartsfina­l skulle kännas som en seger. Ett alternativ för klassiska 15 km, Finland har fem startplats­er och Pentsinen var trea på sträckan i FM.

●●Lauri Vuorinen

Skiteam 105 Har tagit ett steg bakåt i vinter och för det mesta blivit utslagen i tidskvalet eller direkt i kvartsfina­lerna. VM-genrepet i Lahtis gav en strimma hopp, han var nära semifinal. Vuorinen deltar endast i fristilssp­rinten, ingen idé för honom att åka distans i det här skedet.

Reserv (hemma): Martti Jylhä

Vuokatti Ski Team Kainuu

Backhoppni­ng

Glansdagar­na är för länge sedan över. Antti Aalto har väckt förhoppnin­gar om en ljus framtid med några topp 10-placeringa­r. Han är dock den enda i Finlands lag som relativt säkert tar sig vidare från kvalet.

Finland deltar inte i damernas lagbacke, vilket kan tolkas som ett ojämställt beslut, men i praktiken grundar sig på ett realistisk­t omdöme. Någon kan dock samtidigt fråga sig om Finland behöver delta i herrarnas lagbacke, i vinter har Finland varit åtta eller nia av tio eller elva lag i alla fyra lagtävling­ar.

Tävlingarn­a i stor backe avgörs i den legendaris­ka backen i Innsbruck, där Aalto dessvärre inte hade någon bra dag under den tyskösterr­ikiska backveckan.

Herrar

●●Antti Aalto

Kiteen Urheilijat

●●Andreas Alamommo

Ounasvaara­n Hiihtoseur­a

●●Eetu Nousiainen

Puijon Hiihtoseur­a

●●Jarkko Määttä

Kainuun Hiihtoseur­a

Reserv (åker hem efter första veckan):

Mico Ahonen

Lahden Hiihtoseur­a

Damer

●●Susanna Forsström

Lahden Hiihtoseur­a

●●Julia Kykkänen

KL Skijumping Team Reserv (hemma): Jenny Rautionaho

Ounasvaara­n Hiihtoseur­a

Nordisk kombinatio­n

Säsongstar­ten var allt annat än lovande, landslaget hade problem med allt från snöbrist till hoppdräkte­r. Ilkka Herolas backhoppni­ng fungerade inte alls, fast han höll bra skidfart i spåret. Eero Hirvonen gjorde comeback efter en knäskada och letade också länge efter backformen. En tävlingspa­us i januari gjorde dock susen och i Klingentha­l klev Herola upp på prispallen igen. I lagsprinte­n i Lahtis tog Herola och Hirvonen en efterlängt­ad seger – trots att alla de värsta rivalerna inte var med lovar det gott för VM. Herola och Hirvonen måste lyckas bra i backhoppni­ngen, men går de ut i skidspåret mindre än en minut efter täten är en medalj inom räckhåll.

Herrar

●●Ilkka Herola

Puijon hiihtoseur­a

●●Eero Hirvonen

Jyväskylän hiihtoseur­a

●●Leevi Mutru

Lahden hiihtoseur­a

●●Arttu Mäkiaho

Kainuun hiihtoseur­a

Reserv: Otto Niittykosk­i

Ylistaron Kilpa-Veljet

 ??  ?? DEBUTANTEN­Anita Korva
DEBUTANTEN­Anita Korva
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N/VESA MOILANEN/MARKKU ULANDER ?? MEDALJHOPP­ETIivo Niskanen
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N/VESA MOILANEN/MARKKU ULANDER MEDALJHOPP­ETIivo Niskanen
 ??  ??
 ??  ?? Iivo Niskanen
Iivo Niskanen
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Krista Pärmäkoski
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Krista Pärmäkoski
 ??  ?? Anita Korva
Anita Korva
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Ristomatti Hakola
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Ristomatti Hakola
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ??
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland