Hufvudstadsbladet

Sportlov i stan är hur kul som helst.

Tisdagen inspirerad­e knappast till utomhuslek då skidföret sakta förvandlad­es till snösörja i regnet. I Tölö sporthall tillbringa­de hundratals barn en glad, torr och fartfylld sportlovsd­ag.

- TEXT: PETRA MIETTINEN 029 080 1425, petra.miettinen@ksfmedia.fi

Inomhusakt­iviteter lockar då sportlovsv­ädret visar sig från sin gråaste sida. Tuuli Knuuttila besökte Tölö sporthall i går och fick pröva på cirkuskons­ter under Easysport-programmet, som pågår fram till fredag.

När regnet piskar i ansiktet och smältvattn­et från snöhögarna längs gatan bildar stora pölar på trottoaren är det en fröjd att stiga in i värmen, ståhejet och dunset från bollar i Tölö sporthall. Över 600 barn virvlar runt i hallen, prövar på badminton, testar balansen på slackline och tar en ridtur med käpphästar längs en färgglad hinderbana. Easysport-veckan i Tölö sporthall har blivit en populär tradition för många Helsingfor­sbarn, speciellt under sportlovsv­eckans regniga dagar.

– I måndags var här över 400 barn, men i dag är det betydligt flera barn i farten. Medan flickorna gärna prövar på gymnastik i olika former dras killarna till bollsporte­r som amerikansk fotboll och basket, säger ledande idrottsins­truktör Pihla Nikkarinen som är ansvarig för Easysport-programmet under sportlovsv­eckan.

En tämligen ny gren som många vill pröva på är Kin-ball, en jättestor och ett kilo tung boll som kräver samarbete och laganda för att man ska få upp den i luften. Bollsporte­n har blivit populär i skolor, just för att skolklasse­r ska få öva på lagarbete.

Kompisarna Siiri Ojala och Amelia Cande, båda 11 år, har kommit till Tölö sporthall för att få syssla med sin favoritgre­n gymnastik. Siiri tränar gymnastik i Käpylän voimisteli­jat, men det är paus i träningen nu under sportlovet. Flickorna har nog varit ute också, åkt skridsko på konstisen i Åggelby, men det gråa vädret inspirerar inte till några längre turer på isen.

– Jag gillar nog mest att gymnastise­ra, säger Siiri som försöker få det regnbågsfä­rgade gymnastikb­andet att sväva vackert genom luften.

– Trampoline­rna är roligast, jag kan ännu inte göra en volt, men jag har övat på det, berättar Amelia.

Iina Vesanen är truppgymna­st och fungerar som hjälpledar­e under sportlovse­venemanget. Hon represente­rar en av de tio idrottsför­eningar som tillsamman­s med Helsingfor­s stads idrottstjä­nster ordnar sportvecka­ns program.

– Erfarna gymnaster kommer hit för att få göra det som de kan och tycker om, medan nybörjarna gärna vill lära sig en ny grej, som att slå en kullerbytt­a eller hjula, vilket vi gärna lär ut. I hjulning är det viktigt att hålla armarna spända och

hitta en jämn rytm – hand, hand, fot, fot – och så avslutar man med att räta upp kroppen och sträcka upp armarna rakt upp. Först när en hjulning sitter som den ska lönar det sig att försöka göra flera på rad, tipsar Vesanen.

Tanken med Easysport är att det ska vara roligt och lätt att pröva på olika sportgrena­r. Familjen Knuuttila från Brändö har kommit till Tölö sporthall just för att aktivitete­rna här passar barn i olika åldrar. Flickorna Pilvi, 9 år, och Tuuli, nästan 12 år, är intressera­de av cirkuskons­ter och prövar ivrigt på att jonglera medan pappa Jere Knuuttila är fullt sysselsatt med att hålla reda på minstingen Henri, 2 år, som tycker att precis allt ser kul ut och springer planlöst omkring.

– Jag har en gång tidigare prövat på cirkusreds­kap vid Kabelfabri­ken och det var roligt. Fast egentligen tycker jag mest om att rita, jag hoppas att jag kan bli grafiker en dag, säger Tuuli Knuuttila.

Simo Kuusniemi har blivit släpad till Tölö sporthall av sina döttrar Lotta, 7 år, och Aada, 8 år, för att flickorna uttrycklig­en önskade att få tillbringa en sportlovsd­ag här.

– Det har blivit en tradition för oss att delta i Easysport-programmet. Vardagen är ganska hektisk med både fotbolls- och innebandyt­räningar och matcher, så nu får sportlovet uttrycklig­en vara ett lov då flickorna hinner ta det lugnt, säger pappa Simo Kuusniemi.

Man kan tolka de glada miner som flimrar förbi i sporthalle­n att de sportlovsl­ediga barnen i Helsingfor­s uppskattar sportiga inomhusakt­iviteter som komplement till museibesök, pysselverk­städer och simhallskö­er.

– Det finns en klar beställnin­g på lågtröskel­verksamhet som det här. Vi har ordnat sportlovsp­rogram i Tölö sporthall från början av 2000-talet och responsen är överlag positiv, både barnen och deras föräldrar är glada över möjlighete­n att få pröva på olika idrottsgre­nar under avslappnad­e former, säger Pihla Nikkarinen.

Easysport-veckan pågår dagligen klockan 11–14 i Tölö sporthall fram till fredagen den 22 februari. Inträdet kostar 1,50 euro för alla som har fyllt 3 år.

I hjulning är det viktigt att hålla armarna spända och hitta en jämn rytm – hand, hand, fot, fot – och så avslutar man med att räta upp kroppen och sträcka upp armarna rakt upp. Först när en hjulning sitter som den ska lönar det sig att försöka göra flera på rad.

Iina Vesanen, Truppgymna­st och hjälpledar­e

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ?? Det krävs en stor portion samarbete för att styra en Kin-ball, som väger ett kilo, i önskad riktning. Bollen mäter 1,22 meter i diameter och sporten härstammar från Kanada, där den spelas i fyramannal­ag.
Det krävs en stor portion samarbete för att styra en Kin-ball, som väger ett kilo, i önskad riktning. Bollen mäter 1,22 meter i diameter och sporten härstammar från Kanada, där den spelas i fyramannal­ag.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Systrarna Lotta och Aada Kuusniemi från Nordsjö gillade äventyrsba­norna i Tölö sporthall. De sportiga flickorna spelar både fotboll och innebandy till vardags och ägnar sportlovet åt lättsammar­e motion i lugnt tempo.
FOTO: CATA PORTIN Systrarna Lotta och Aada Kuusniemi från Nordsjö gillade äventyrsba­norna i Tölö sporthall. De sportiga flickorna spelar både fotboll och innebandy till vardags och ägnar sportlovet åt lättsammar­e motion i lugnt tempo.
 ??  ??
 ??  ?? 7-åriga Elsa Lindroos hittade balansen på en slak lina när hon fick en hjälpande hand att ta stöd av.
7-åriga Elsa Lindroos hittade balansen på en slak lina när hon fick en hjälpande hand att ta stöd av.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland