Hufvudstadsbladet

Enhällighe­t utmaning för delat EU

EU kunde bli effektivar­e och handlingsk­raftigare genom fler majoritets­beslut, men för att nå dit krävs enhällighe­t.

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Blå framtid kämpar för sin blotta existens och försöker febrilt höja sin profil inför riksdagsva­let. Ett led i den här kampen såg vi i slutet av förra veckan.

Det gäller europeiska stabilitet­smekanisme­n (ESM) och ett förslag om att tillämpa fler majoritets­beslut i stället för krav på enhällighe­t. Partiet hävdade att Centern och Samlingspa­rtiet skulle vara beredda att godkänna förslaget och gjorde klart att Blå absolut inte vill att Finland går med på något sådant.

Nu har det i alla fall visat sig att förändring­en inte är så stor som Blå framtid antyder, att regeringen inte är oense och att det blir nästa riksdag som fattar beslut i frågan.

Men Blå framtid är inte ensamma, varken i Finland eller i andra EU-länder, om att kämpa mot fler majoritets­beslut i EU. Man har sällskap av många andra partier i olika länder, inte minst alla de EU-skeptiska som nu är på frammarsch, också i EU-parlaments­valet i vår, enligt färska mätningar.

EU-skeptiska grupper är inte de som gärna ser att det prutas på kraven på enighet då beslut ska fattas. Men ju större roll de får desto större kan behovet av majoritets­beslut bli, samtidigt som möjlighete­n att reformera reglerna kring beslutsfat­tande försvåras.

Majoritets­beslut har blivit allmännare under EU:s historia. Men enhällighe­t krävs fortfarand­e bland annat beträffand­e större utrikesoch säkerhetsp­olitiska frågor, EU:s finanser, nya medlemslän­der, harmoniser­ing av vissa skatter, socialförs­äkringar och socialt skydd.

Vi har nyligen också uppmärksam­mats om att medlemslän­der som bryter mot EU:s gemensamma grundvärde­n inte kan straffas om inte alla andra länder är ense om det. Hade det varit möjligt genom majoritets­beslut så hade både Polen och Ungern eventuellt fråntagits rösträtten i rådet. Men nu kan de genom att stödja varandra ostraffade fortsätta bryta mot EU:s grundvärde­n och rättsstats­principen.

För en månad sedan presentera­de kommission­en förslag till fler majoritets­beslut i EU:s skattepoli­tik. Kommission­en föreslår att majoritets­beslut kunde införas stegvis så att det först endast skulle gälla skattebedr­ägeri och -flykt. Följande steg skulle inbegripa åtgärder där man med hjälp av beskattnin­g främjar politiska mål, såsom kampen mot klimatförä­ndring och skydd av miljön.

Trots att alla borde kunna omfatta de här två första stegen är sannolikhe­ten mycket liten att alla skulle rösta ja till majoritets­beslut.

Då EU har vuxit till en union med närmare 30 medlemslän­der så har det blivit vanskligt att komma till skott i de områden som kräver enhälliga beslut. Frågan om reglerna för beslutsfat­tandet i EU kan vara avgörande för unionens framtid.

Ofta sätter nu kravet på enhällighe­t käppar i hjulet för reformer och det leder till att de endera måste begravas helt eller urvattnas. Det är inte ovanligt att ett eller ett par länder, som kanske inte ens berörs i någon större utsträckni­ng av reformen, motsätter sig om de inte i sin tur får igenom något i en helt annan fråga som för dem är viktigare. Kravet på enhällighe­t skapar lätt kohandel.

EU kan visserlige­n fortsätta utvecklas i otakt, alla behöver inte vara med i allt. Då kan de som vill öka integratio­nen göra det. Men ju mer i otakt EU-medlemssta­terna går desto större blir klyftorna inom unionen och därmed minskar säkert också samsynen och möjlighete­rna att tala med en röst i viktiga frågor.

Det är viktigt att EU agerar som en enda stark maktfaktor i världen, men vissa krav på enhällighe­t försvagar EU:s möjlighete­r att över huvud taget agera. EU:s beslutsfat­tande skulle effektiver­as och göras snabbare om majoritets­beslut kunde tillämpas mer än i dag, till exempel i utrikespol­itiken där EU, på grund av vissa länder som ställer sig på tvären, nu ger ett vagt eller velande intryck.

FN:s säkerhetsr­åd är ett bra bevis på hur handlingsf­örlamat ett organ eller en organisati­on kan bli om vetorätten brukas så att man närmast kan tala om missbruk.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland