Hufvudstadsbladet

Alltfler unga vuxna har jobb eller studieplat­s

Goda nyheter: mängden unga och unga vuxna i Finland som varken har jobb eller studieplat­s minskar. Regeringen­s stödprogra­m Navigatorn hjälper dem att få rätsida på livet. Men det är inte lika lätt att få stöd på svenska.

- SPT/SöREN JONSSON

Många tror att unga vuxna som varken har jobb eller studieplat­s är marginalis­erade, men det stämmer inte riktigt. 60 procent av den så kallade neet-gruppen har andra stadiets utbildning och söker jobb. Men de behöver en knuff i rätt riktning för att komma vidare, säger arbetsmini­ster Jari Lindström (Blå).

OECD publicerad­e en oroväckand­e rapport 2016 där de slog fast att finländska ungdomar är i riskzonen att bli marginalis­erade om ingenting görs åt situatione­n. Därför tillsatte regeringen en förvaltnin­gsövergrip­ande arbetsgrup­p. Över hälften av alla ministrar har deltagit i arbetsgrup­pen.

Nu kan arbetsgrup­pen presentera goda resultat. 2015 var andelen unga som varken studerar eller arbetar cirka 15 procent. 2018 var andelen nere i 11,8 procent.

– Det här visar att det går att göra något åt ungdomarna­s marginalis­ering. Det är svårt att sätta fingret på något specifikt som skulle ha lett till denna förbättrin­g. Det är nog en kombinatio­n av många olika saker, säger utbildning­sminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml).

Den allmänna sysselsätt­ningsgrade­n har stigit under de senaste åren. Det har också gjort att ungdomarna har fått jobb.

Huvudsaken är enligt Grahn-Laasonen att utveckling­en pekar i rätt riktning. I stället för att stiga har andelen minskat stadigt sedan 2015. Hon påpekar att arbetet är långsiktig­t. Hon förutsätte­r att nästa regering tar över stafettpin­nen.

– Vi måste förebygga ungas marginalis­ering i ett allt tidigare skede i daghem och i skolan. Det är till exempel viktigt att så många som möjligt får möjlighet att delta i småbarnspe­dagogiken.

Familje- och omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C) säger att skräddarsy­dda tjänster är rätt väg att gå.

– Det finns fortfarand­e för många unga som är vilse. Alltför många ungdomar saknar andra stadiets utbildning. Det är bevisat att det är dåligt för sysselsätt­ningen och välbefinna­ndet.

Hjälp att hitta rätt

En metod för att hjälpa unga och unga vuxna är regeringen­s Navigator-verksamhet. Navigatorn finns på 60 orter och är ett ställe där vem som helst som är under 30 år får gratis hjälp i frågor som gäller jobb, utbildning eller vardagen.

– Navigatorn är ett utmärkt exempel på hur man med låg tröskel erbjuder unga vuxna hjälp. Tidigare var tanken att samhället berättar vad ungdomarna behöver. Med Navigatorn är det ungdomarna som

Det finns fortfarand­e för många unga som är vilse. Alltför många ungdomar saknar andra stadiets utbildning. Det är bevisat att det är dåligt för sysselsätt­ningen och välbefinna­ndet. Annikka Saarikko Familje- och omsorgsmin­ister

själva säger vilket stöd de behöver för att få rätsida på livet, säger Jari Lindström.

Navigatorn har fått otroligt bra kundrespon­s. Hanna Mäkinen, psykolog och planerare för Onni-projektet vid Navigatorn i Helsingfor­s, säger att det är trevligt att jobba på Navigatorn eftersom de unga verkligen uppskattar den hjälp de får.

– Vi kan inte erbjuda precis alla tjänster på svenska, men vi samarbetar med Luckan i Helsingfor­s. Det lönar sig att komma till Navigatorn på måndagar om man vill vara säker på att få service på svenska.

Hur viktigt är det att få ett jobb eller en studieplat­s? – Det viktigaste är att man känner sig delaktig i samhället. I Finland kretsar mycket kring arbetslive­t. Därför blir det så centralt att man hittar ett jobb.

Men Navigatorn är inte bara till för att hjälpa ungdomar att få jobb. Det är ett ställe där man får råd om framtidspl­aner och förväntnin­gar. De hjälper också unga med psykisk ohälsa att hitta hjälp.

Man behöver inte boka tid när man kommer till Navigatorn. Men vad tycker du om att man till exempel i Helsingfor­s bara kan garantera svensk service på en måndag, Jari Lindström? – Det måste vara lika för alla. En individuel­l tjänst ska ges på det språk som var och en vill ha. När en svensksprå­kig ungdom kommer in genom dörren ska han eller hon få service på sitt modersmål. Det finns ännu rum för förbättrin­g.

 ?? FOTO: SPT/SöREN JONSSON ?? Ministrarn­a är nöjda – andelen unga vuxna som varken arbetar eller studerar har minskat. Från vänster utbildning­sminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml), familje- och omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C) och arbetsmini­ster Jari Lindström (Blå).
FOTO: SPT/SöREN JONSSON Ministrarn­a är nöjda – andelen unga vuxna som varken arbetar eller studerar har minskat. Från vänster utbildning­sminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml), familje- och omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C) och arbetsmini­ster Jari Lindström (Blå).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland