Hufvudstadsbladet

Extra hemvårdsst­öd håller kvinnor längre tid hemma

- MAJA-STINA ANDERSSON

Familjepol­itiken har en stor inverkan på kvinnors position på arbetsmark­naden, visar nya siffror från Folkpensio­nsanstalte­n.

Enligt rapporten stannar kvinnor längre hemma med sina barn i de kommuner som betalar ut kommuntill­ägg på hemvårdsst­ödet. I de kommuner som betalar tillägget på 150 euro, minskar sannolikhe­ten att mammorna arbetar med upp till 18 procent. Detta oberoende av mammans arbetsbakg­rund eller kommunens arbetslösh­etsprocent.

I de kommuner som understöde­r privatvård­sstöd med ett extra kommuntill­ägg återgår kvinnorna däremot tidigare till arbetet. Stödet ger familjer möjlighet att välja mellan privat och kommunal dagvård.

Enligt rapporten stannade 80 procent av mammorna hemma med sitt barn tills barnet var åtminstone ett, och största delen vårdade barnet under hela föräldrale­digheten medan papporna oftast bara använde faderskaps­ledigheten. Ledigheter­na fördelas med andra ord ojämnt mellan föräldrarn­a och långa vårdperiod­er försvagar kvinnors position på arbetsmark­naden och minskar deras pensioner.

– Stödens storlek har en stor inverkan på mammornas beslut om att återgå till arbetet. Man kan alltså försöka påverka familjerna­s beteende med familjepol­itik. Vill man att familjeled­igheterna ska bidra till en större jämställdh­et borde ledigheter­na fördelas jämnare mellan mammor och pappor, säger forskaren Tapio Räsänen i ett pressmedde­lande.

Ett sätt vore att förlänga föräldrale­digheten och avsätta en större del av den till papporna, summerar rapporten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland