Hufvudstadsbladet

Trumps nödläge utmanas i domstol

”Olagligt och grundlagsv­idrigt”. Sexton delstater utmanar USA:s president Donald Trump i domstol för det nödläge han utlyst för att finansiera bygget av en gränsmur mot Mexiko. Och fler domstolsin­lagor är att vänta.

- TT

Delstatern­a, som leds av Kalifornie­n, hävdar att det är konstituti­onsvidrigt av presidente­n att flytta pengar från andra budgetpost­er till murbygget eftersom det är kongressen som fattar beslut om hur statliga pengar ska fördelas. Att utlysa nödläge för att runda detta och kunna driva igenom ett vallöfte är att överskrida sina maktbefoge­nheter, resonerar de.

– Han (Trump) vet att ingen gränskris pågår, han vet att nödläget är obefogat och han erkänner att han sannolikt kommer att förlora i domstol, säger Xavier Becerra, Kalifornie­ns högste juridiske chef, enligt tidningen USA Today.

Vill agera snabbare

Becerra och andra bedömare har tagit fasta på presidente­ns egna ord från pressträff­en i fredags, då nödläget utlystes. Trump sade då ”jag måste inte göra det här (om nödläget), men jag föredrar att göra det snabbare (få muren byggd)”. Så säger man inte om ett ”riktigt” nödläge råder, menar bland andra Becerra.

Donald Trump har alltsedan valrörelse­n hävdat att kriminella och narkotika flödar över landets södra gräns och påstått att en gränsmur är det enda sättet att stoppa det. Det har ifrågasatt­s, i synnerhet eftersom antalet personer som gripits för att olagligt ha tagit sig över USA:s södra gräns minskat rejält sedan 2000.

I samband med höstens budgetförh­andlingar krävde presidente­n 5,7 miljarder dollar, motsvarand­e 5 miljarder euro, för att bygga en gränsmur. Det gick inte att få igenom kongressen, budgetbråk­et resulterad­e i den längsta nedstängni­ngen av statsappar­aten i USA:s historia. I den gränssäker­hetsuppgör­else som kongressen enades om i förra veckan avsattes knappt 1,4 miljarder till stärkta gränsbarri­ä- rer – något som uppenbarli­gen inte räckte för Trump.

Flera fall

De sexton delstatern­as stämningsa­nsökan lämnades in till en federal domstol i San Francisco i Kalifornie­n. I skrivelsen hävdar Becerra att presidente­n ”ensidigt rånat skattebeta­lare på medel lagligt avsatta av kongressen för folket i våra delstater”. Trumpstyre­t kommer med största sannolikhe­t att överklaga och det är inte omöjligt att fallet hamnar i Högsta domstolen.

Parallellt har organisati­onen Public Citizens, som företräder markägare vid gränsområd­et i Texas, lämnat in en annan stämning. Och kongressen, i synnerhet det demokratle­dda representa­nthuset, förbereder både domstolsin­lägg samt en resolution som syftar till att avsluta nödläget, rapportera­r tidningen The New York Times. Röstas det sistnämnda igenom har Vita huset sagt att Trump kommer att lägga in sitt veto.

Presidente­n har ensidigt rånat skattebeta­lare på medel lagligt avsatta av kongressen för folket i våra delstater. Xavier Becerra Kalifornie­ns högste juridiske chef

 ?? FOTO: TT-AP/DANIEL OCHOA DE OLZA ?? Gränsen mellan amerikansk­a Kalifornie­n och mexikanska Tijuana, där en form av gränsmur redan är på plats.
FOTO: TT-AP/DANIEL OCHOA DE OLZA Gränsen mellan amerikansk­a Kalifornie­n och mexikanska Tijuana, där en form av gränsmur redan är på plats.
 ?? FOTO: TT-AP/RICH PEDRONCELL­I ?? Xavier Becerra, Kalifornie­ns högste juridiske chef.
FOTO: TT-AP/RICH PEDRONCELL­I Xavier Becerra, Kalifornie­ns högste juridiske chef.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland