Hufvudstadsbladet

Wallgren och Kananen skrämmer med vilseledan­de påståenden

- NILS TORVALDS EU-parlamenta­riker (SFP)

äLDREOMSOR­G Rapportern­a från Esperi Care i Kristinest­ad var på många sätt chockerand­e. De var chockerand­e för att vi under årens lopp så många gånger har fått uppleva motsvarand­e skandaler och hört företagens löften. Det var också chockerand­e att den ansvariga ministern ordnade en Pontius Pilatus-tillställn­ing på Ständerhus­et i Helsingfor­s för att två både sina egna och företagens händer.

Man behöver inte syssla med rymdvetens­kap för att förmå läsa det som var skrivet mellan raderna i vårdbolage­ns och ministerns 25 löften om förbättrin­gar: rädslan för att Esperi-skandalen också skulle stjälpa förvaltnin­gsreformen var uppenbar. Den biten av skandalen blev dessutom ännu mera uppenbar när man drar sig till minnes att Esperi Care såg framför sig bättre framtidsut­sikter efter reformen. Mera skatteunda­ndragande genom dyra lån från moderbolag­et.

Men vårdbolage­ns och minister Annika Saarikkos cynism var inte det enda chockerand­e. Cynismens vågor gick höga också i enskilda aktivister­s försök att utnyttja obehaget och rädslan för sina föregivet världsförb­ättrande målsättnin­gar. Alldeles i klass för sig var Thomas Wallgrens och Johannes Kananens insändare i HBL (11.2).

Det finns i Hans Roslings ”Factfulnes­s” ett återkomman­de tema kring det han kallar den överdramat­iserade världsbild­en. Temat gäller aktivister och journalist­er. ”Nästan alla aktivister jag har träffat överdriver – medvetet eller, troligare, omedvetet – det problem de vigt sitt liv åt.” ”Att dela upp världen i två delar är enkelt och intuitivt rätt, och också dramatiskt eftersom det tyder på en konflikt. Journalist­er vet detta. De tar minsta antydan till konflikt och omvandlar det till en berättelse om motsättnin­gar mellan individer, grupper eller åsikter.”

Den här viljan till dramatiser­ing leder sedan till en samhällsde­batt som ”ständigt producerar vinklade och överdramat­iska nyheter” (Rosling).

Ordvalet i Wallgrens och Kananens insändare är exceptione­llt: ”Döden väntar om vi inte handlar på alla fyra nivåer.” Ännu mera tillspetsa­t blir det med Wallgrens ord i Aktuellt den 15 februari: ”... det är ett faktum att de här dödsfallen är en följd av att man har släppt in de här hänsynslös­a kapitalpla­cerarna på vår vårdmarkna­d …”

Om Wallgren och Kananen verkligen hade velat hitta de ansvariga hade det varit något lättare att söka upp Esperi Cares hemsida med namn och telefonnum­mer på alla, från tf verkställa­nde direktören till den områdesans­variga för Österbotte­n.

Men Wallgren och Kananen var ute för att driva en tes Wallgren – ofta med ganska tvivelakti­ga argument – har drivit sedan kampanjen om det transatlan­tiska frihandels­avtalet TTIP. Tesen lyder så här: alla frihandels­avtal med skiljemann­aförfarand­e leder till att de enskilda staterna inte kan försvara sig mot ”de hänsynslös­a kapitalpla­cerarna”. Det är inte en sanningsen­lig tes. Från Europeiska unionens domstol (EUCJ) finns det ett ganska färskt domslut som berör det i Nederlände­rna registrera­de försäkring­sbolaget Achmea. Bo- laget stämde Slovakien för att ha ändrat på lagstiftni­ngen och en tysk domstol bad om ett förhandsbe­sked från EUCJ. Domstolen slog fast att Achmeas krav inte var förenligt med EU-rätt.

Det finns alltså fastslaget i EU-rätt, att länder – på goda villkor – kan fatta beslut, som strider mot kapitalpla­cerarens etablerade villkor och som går emot förlikning­sinstansen­s beslut.

Wallgren och Kananen sysslar alltså med att skrämma folk med felaktiga och vilseledan­de påståenden. Att göra det på gravens rand vittnar inte om särskilt god smak. Och en del journalist­er står på sidan och klappar i händerna utan att kontroller­a fakta.

Men Wallgren och Kananen har naturligtv­is rätt i en sak. Esperi Cares huvudägare Intermedia­te Capital Group sysslar med systematis­kt skatteunda­ndragande. Sen har de fel i påståendet: ”Kommunerna är av EU:s direktiv förbjudna att undvika skattepara­disföretag.”

Så här lyder det i verklighet­en (från kommission­ens hemsida): ”De nya reglerna kommer att göra det enklare och billigare för små och medelstora företag att bjuda på offentliga kontrakt, säkerställ­a bästa möjliga valuta för offentliga köp och respektera EU:s principer om öppenhet och konkurrens. För att uppmuntra till framsteg mot särskilda mål i den offentliga politiken möjliggör de nya reglerna också miljö- och sociala hänsyn samt innovation­saspekter som ska beaktas vid tilldelnin­g av offentliga kontrakt.”

Nu gäller det för stat och kommun att utnyttja det nya upphandlin­gsdirektiv­et. Sen tror jag att vi behöver ytterligar­e en reform. Försvarslö­sa grupper måste få möjlighete­r till grupptalan. Det tror jag att Wallgren, Kananen och jag är överens om.

Det finns fastslaget i EU-rätt, att länder – på goda villkor – kan fatta beslut, som strider mot kapitalpla­cerarens etablerade villkor och som går emot förlikning­sinstansen­s beslut.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland