Hufvudstadsbladet

Utbildning och forskning skapar nya jobb

- VERONICA KALHORI filosofie doktor, Esbo

SAMHäLLE Vi lever i en global värld där vår miljö ständigt förändras. Man kan säga att förändring­arna är så snabba att världen kan se ganska annorlunda ut över en natt. För att kunna hantera och komma i kapp dessa förändring­ar är det ytterst viktigt att vi själva är innovativa, men också mottagliga för nya förändring­ar i vår närmiljö.

Av stor vikt är att vi låter våra experter använda sina kunskaper och sitt knowhow. Vi måste vara kreativa. Vi behöver nya innovation­er och ny kunskap som kan tilllämpas på vår produktutv­eckling. Forskning, vetenskap och en stark ekonomi är viktiga faktorer för att vi ska kunna öka vår konkurrens­kraft. Vi lever och agerar i en global konkurrens där endast de bästa är framgångsr­ika och klarar sig.

Innovation­er ökar produktion och genererar välfärd genom inkomster. Effekterna är också synliga på lokal nivå. Vi har lyckats på många olika områden, men vi kan expandera vårt forsknings­område om anslag till forskning och innovation­sverksamhe­t kan ökas.

Den nuvarande regeringen har genomfört massiva nedskärnin­gar i utbildning och forskning. Nedskärnin­garna skadar Finlands framtid och har stor och långvarig inver- kan på vårt samhälle. Detta har lyfts fram många gånger av många experter.

Att satsa på utbildning, forskning och innovation­er ska vara högt uppe på nästa regerings prioritets­lista. Detta ska alla vara ense om för att vi ska kunna skapa nya arbetsmöjl­igheter och stärka vår ekonomi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland