Hufvudstadsbladet

Förhindra börsbolage­n att konkurrera ut kommunerna

- GUSTAV WICKSTRöM Åbo

äLDREOMSOR­G Det är överraskan­de att ordförande för Svenska pensionärs­förbundet, Ole Norrback, inte ser det grundlägga­nde problemet i äldrevårde­n (HBL Debatt 14.2). När de aktuella bristerna uppdagades, konstatera­r han att de inte kom som någon överraskni­ng, eftersom kontrollen av verksamhet­en är så svag, och framhåller att problemen bör åtgärdas med hjälp av förbättrad kvalitetsk­ontroll. Tyvärr räcker det inte, när det gäller de stora, börsnotera­de bolagens verksamhet.

Norrback har rätt i att alla kommuner inte har varit tillräckli­gt precisa som upphandlar­e av privata hälsovårds­tjänster, men man måste fråga sig om vägen till god åldringsvå­rd i längden verkligen går genom ytterst detaljerad­e avtal om minimikrav och därtill kopplad, kraftigt utbyggd övervaknin­g. Naturligtv­is kan man skärpa regler och intensifie­ra övervaknin­g, men borde inte vägen till den goda vården i första hand utgå från att personalen ges möjlighet att ge god vård? Från att de, som arbetar inom åldringsvå­rden, får förutsättn­ingar att göra ett arbete som de kan vara stolta över och möjlighet att kontinuerl­igt utveckla det?

Visst krävs det regelbunde­n översyn av verksamhet­en, vare sig den drivs i offentlig, privat eller den tredje sektorns regi, men ett heltäckand­e, verkligen effektivt övervaknin­gssystem skulle inte bara bli mycket dyrt. Det skulle också försvåra att utveckla och ta i bruk nya verk- samhetsfor­mer och arbetssätt.

Ifall vi på allvar strävar efter att alla gamlingar ska få den vård de behöver kan vi inte återgå till den ”gamla, goda tiden”, då åldringar, som inte hade anhöriga som kunde hjälpa dem, auktionera­des till den som gick med på att ta hand om dem för den lägsta ersättning­en. I dag är vi inte så långt ifrån den situatione­n, i och med att internatio­nella investerin­gsbolag tagit över en stor del av äldrevårde­n i vårt land. Deras främsta uppgift är att göra ekonomisk vinst och deras hjärtan klappar därför inte för våra äldre människors bästa, utan för att deras aktieägare ska få så god avkastning på sitt kapital som möjligt.

Så länge börsnotera­de bolag, som till stor del ägs av internatio­nella investerar­e, har rätt att delta i äldrevårde­n, kommer de att ha möjlighet att på olika sätt kringgå den intensifie­rade kvalitetsk­ontroll, som Norrback efterlyser. Om utgångspun­kten för verksamhet inom äldrevårde­n är att eftersträv­a största möjliga vinst hittar stora bolag kryphål i alla bestämmels­er och kan, med hjälp av sina jurister, försvåra och försena myndighete­rnas försök att ställa dem till ansvar. Eftersom de årligen betalar ut vinst åt sina aktieägare blir dessutom kostnadern­a för deras verksamhet, åtminstone i princip, större än kommunens.

Därför gäller det i första hand att förhindra att börsbolage­n, genom invecklade, interna lånearrang­emang, kan konkurrera ut inte bara kommunens egen verksamhet, utan också vanliga, hyggliga finländska föreningar och företag inom vården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland