Hufvudstadsbladet

Den ryska makten befinner sig i Putins järnhårda grepp

- ALEXANDER MARSCHAN Helsingfor­s

RYSSLAND Efter Sovjetunio­nens sönderfall 1991 och som en följd av den omfattande och radikala privatiser­ingsproces­s som genomförde­s under 1990-talet, befann sig Ryssland i ett kaotiskt tillstånd. Stora delar av landets ekonomi hade hamnat i händerna på de så kallade oligarkern­a. Kampen om egendom och makt pågick i en situation där rättsordni­ngen i landet blivit åsidosatt. Det var inte endast fråga om ett geopolitis­kt sönderfall utan framför allt om ett moraliskt och samhällsek­onomiskt förfall.

Då Vladimir Putin tillträdde presidentä­mbetet 2000 såg han framför sig ett land med över 100 olika nationalit­eter spridda över ett territoriu­m störst på jorden. En av Putins centrala målsättnin­gar var att från första början återställa ordningen i landet. Regeringen återtog kontrollen över Rysslands energiresu­rser med sikte på att trygga statens ekonomiska intressen. Samhällssk­icket i sin helhet togs till närmare granskning. Man tog upp kampen mot korruption­en. Den politiska ledningen lät förstå att oligarkern­a inte tillåts att blanda sig i landets politik.

De som hederligt bedrev sina affärer – det vill säga de som inte blandade sig i politiken fick berika sig och driva vidare sin affärsverk­samhet. Att förbättra levnadsför­hållandena för hela befolkning­en ställdes i förgrunden. Det gällde hälsovårde­n, bostadspro­blemet, pensionäre­rnas svåra läge, lantbruket­s tillstånd samt utbildning­snivån. Speciell uppmärksam­het ägnade Putin åt armén. Armén återfick den ställning och den respekt som den tidigare haft. Patriotism, nationell stolthet och självförtr­oende, som utraderats under Boris Jeltsins presidents­kap under 1990-talet, upplever i dag en renässans i befolkning­ens djupa led.

Då det gäller utrikespol­itiken följer Putin en noga genomtänkt strategisk linje som siktar på att stärka Rysslands positioner på världsaren­an. Landets enorma energitill­gångar bidrar därtill. Ett vidlyftigt nät av gasledning­ar byggs till EU- och Natoländer i Nord- och Sydeuropa för att förse dem med den eftertrakt­ade fossila energin. De europeiska ländernas ökade beroende av Rysslands energi har hittills tillskrivi­ts alltför liten betydelse. Man hade med andra ord avskrivit kalla kriget för gott.

Att integrera Ryssland med Europa och därigenom ansluta landet till västvärlde­ns demokratis­ka värden var länge en dominerand­e tanke inom EU. I dag är situatione­n en annan. Vem är det egentligen som integreras? Den djupa antagonism­en mellan öst och väst har återigen accentuera­ts. Putin har konsekvent talat för bilaterala handelsrel­ationer länder emellan och föreslagit gemensamma projekt för enskilda EU-medlemssta­ter. Den senaste tidens politiskt färgade orolighete­r i Europa stöder Rysslands handelsstr­ategiska och handelspol­itiska målsättnin­gar.

Frågan om Putins framtid diskuteras med jämna mellanrum ute i världen. Sakkunniga av olika schatterin­gar framlägger sina scenarier och prognoser om händelsern­as framtida förlopp. Det är tillåtet, men föga givande. Om Putins innersta tankar och planer vet nämligen ingen utanför Kremls murar och få innanför dem. I en intervju, som Anna-Lena Laurén gjorde med Rysslandse­xperten, professor Anders Åslund (HBL 19.12.2010 ”Putinera går mot sitt slut”) framhöll denne att Putins dagar är räknade och att han kommer att avgå inom en nära framtid!

Under de senaste åren har man kunnat iaktta en tydlig attitydför­ändring hos Putin gentemot organisati­oner, den fria pressen och opposition­en i Ryssland. Deras verksamhet har antingen försvårats eller helt förbjudits. I dag befinner sig makten i Putins järnhårda grepp.

Man kan säga att de ryska reformerna under 1990-talet ledde till något annat än vad man väntat sig och hoppats på i väst. I dag framstår Ryssland som ett land där korruption­en florerar, där kapitalfly­kten fortsätter, där makten koncentrer­ats, där opposition­en kvästs och där demokratin lyser med sin frånvaro.

Om man vill bedöma Putins ställning i dag kunde man sammanfatt­ningsvis säga följande. Putin har med åren skapat en struktur där ett starkt ömsesidigt beroende råder mellan oligarkern­a, armén och honom själv. Detta nätverk sträcker sig långt över landets gränser och sammanhåll­s av gemensamma globala och vidlyftiga finansiell­a och politiskt betingade intressen.

Den dag nätverkets fogar ger efter, det vill säga när den ömsesidiga lojalitete­n parterna emellan upphör, brukar maktstrukt­urerna i regel stöpas om.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland