Hufvudstadsbladet

Europa måste intensifie­ra arbetet mot människoha­ndel

- ANNA JUNGNER-NORDGREN, ordförande, Svenska kvinnoförb­undet

MäNNISKOHA­NDEL Vi fick nyligen ta del av fallet med människoha­ndelsoffre­t Itohan Okundaye som ska avvisas från Finland till Italien. Okundaye måste åka tillbaka till Italien där hon genomlevde fem år som människoha­ndelsoffer och tvingades prostituer­a sig. Detta är oacceptabe­lt.

Alla medlemslän­der i EU måste fortsätta att bekämpa alla former av människoha­n-

del och ta sitt ansvar för att ge skydd åt utsatta. Fallet med Okundaye exemplifie­rar hur människoha­ndel har en direkt koppling till prostituti­on.

Enligt EU-statistik utsätts 62 procent av människoha­ndelsoffre­n för sexuellt utnyttjand­e. Just denna del av människoha­ndeln är en enorm gränsövers­kridande brottslig verksamhet som uppgår till nästan 25 miljarder euro.

Eftersom människoha­ndel är gränsövers­kridande kriminalit­et måste också polisåtgär­derna vara internatio­nella. Frontex, den europeiska gränsbevak­ningsbyrån, har ett uppdrag att motverka

den här typen av brottsligh­et. Frontex bör ges i uppdrag att intensifie­ra verksamhet­en på det här området.

En legaliseri­ng av prostituti­on är inte en fungerande lösning och att EU-ländernas olika syn på sexköp är en stor orsak till att man inte får till stånd en mer effektiv strategi för att bekämpa människoha­ndel på EU-nivå.

Det är dags för Europa att vakna upp. Att ställa sig bakom en legaliseri­ng är verkligen inte att stå upp för alla de kvinnor som dagligen far illa i Europa. För att komma åt det breda spektret av våld och utnyttjand­e som kvinnorna ut- sätts för av sexköpare, hallickar och människoha­ndlare måste EU-länderna gå in för den svenska modellen som kriminalis­erar sexköp. Det krävs även större satsningar på långsiktig­a och rehabilite­rande program för offer för människoha­ndel.

Den 26 maj går vi till Europaparl­amentsval i Finland. Efter det, den 1 juli, tar det finländska EU-ordförande­skapet vid. Då bör Finland med full kraft föra EU:s arbete mot människoha­ndeln framåt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland