Hufvudstadsbladet

Dicken möter Madeira i kvartsfina­l – oklart var matcherna spelas

Dicken ställs mot AM Madeira Andebol SAD i kvartsfina­l i Challenge Cup. – Jag har inte koll på vad det är för lag vi möter så nu gäller det att scouta dem. Men portugisis­k handboll håller en viss klass, säger tränaren Björn Monnberg.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Handboll

Efter att ha slagit ut SSSCJRO-1 Tiraspol, RK Partizan och HC Berchem ställs Drumsölage­t Dicken mot portugisis­ka AM Madeira Andebol SAD i kvartsfina­l i Challenge Cup.

– De slog ut Donbas från Ukraina med klara siffror i åttondelsf­inal. Men jag känner inte till deras lag så det är svårt att säga vad vi möter, säger Dickenträn­aren Björn Monnberg efter lottningen.

– Portugal har haft lag med i Champions League de senaste säsongerna och landslaget har också kvalificer­at in sig till mästerskap. Då kan man nog säga att portugisis­k handboll håller en viss klass.

Dickenträn­aren poängterar att det inte finns några enkla motståndar­e kvar i turneringe­n då bara åtta lag återstår. Inför kvartsfina­lerna i slutet av mars finns det både sportsliga och icke-sportsliga saker som kan påverka utgången i matchparet.

En viktig fråga för Dicken är var matcherna kommer att spelas. I åttondelsf­inalerna valde Drumsölage­t att möta HC Berchem på bortaplan två gånger. Att motståndet var från Luxemburg spelade in i beslutet. I Dicken räknade man med att laget kan fälla Berchem trots två bortamöten. Det var också ekonomiskt lönsamt att spela båda matcherna på bortaplan och också det faktum att hemmamatch­en hade spelats under sportlovet påverkade beslutet.

– Det är klart att vi gärna skulle uppleva samma sak som i hemmamatch­en mot Partizan. Det var en fantastisk upplevelse, säger Monnberg.

– Men det är bra att vara realist och tänka på den ekonomiska delen trots de idrottslig­a önskemålen.

Dickens styrelseor­dförande Jan Hellman berättar att man redan inlett förhandlin­garna med portugiser­na men att det är för tidigt att säga var matcherna kommer att spelas.

– Det är klart att vi vill spela på hemmaplan och grundtanke­n är att spela åtminstone en match hemma. Men det är många saker som spelar in, säger han.

– Det är lätt att räkna ut att det handlar om en hel del pengar för resor, mat och boende. Och det kan hända att det finns lag som absolut vill spela matcherna på hemmaplan och då kan erbjuda att betala för flygresorn­a för att få göra det.

Men några detaljer har klubbarna inte diskuterat även om Hellman säger att tidtabelle­n för förhandlin­garna är rätt stram

– Det ska inte dröja så många dagar innan vi kan ge besked. Det är bra att få ett beslut så snabbt som möjligt så att lagen kan börja planera de praktiska detaljerna, säger Hellman som tror på beslut i frågan redan den här veckan.

Viktiga matcher för laget

Då man i Dicken förra våren bestämde sig för att klubbens herrlag skulle spela i Challenge Cup räknade varken tränare eller klubbledni­ng med att laget skulle vara bland de åtta främsta.

– Det har gått bättre än vi trodde. Men vi hade beaktat att laget kan gå långt i turneringe­n då vi planerade för satsningen, så vi ligger helt inom de ramar som ritades upp, säger Hellman.

Tränaren Monnberg säger att de internatio­nella matcherna haft många positiva effekter på laget.

– Vi hade inte så stora resultatmå­l inför starten men att vara bland de åtta bästa är nog en bra prestation, säger han.

– Inför säsongen räknade jag med att Challenge Cup skulle ge en tydlig motivation­skick och det har den gjort. Vi har spelare som har ambitioner att komma vidare i karriären och vi har rutinerade spelare i laget. Alla har haft nytta av de här matcherna.

Att möta obekant motstånd under ovana omständigh­eter och i främmande handbollsh­allar är både lärorikt och viktigt.

– Spelarna har gått framåt individuel­lt och vi har som grupp haft nytta av att spela de här matcherna.

Förutom att Dicken är bland de åtta främsta i Challenge Cup och har chanser att ta sig vidare i turneringe­n ska man dessutom nå framgång på hemmaplan i vår. Laget slutade tvåa i grundserie­n och är den starkaste kandidaten att ta sig till final för att utmana Cocks.

– Det blir otroligt tufft för oss som amatörlag. Vi har ambitioner både på hemmaplan och i Europa. Men jag ser det som en positiv grej, inte ett problem, säger Monnberg.

 ?? FOTO: FSC MEDIA ?? Det är för tillfället oklart om hemmapubli­ken får se Robin Granlund och de övriga Dickenspel­arna i Britas i kvartsfina­lerna i Challenge Cup.
FOTO: FSC MEDIA Det är för tillfället oklart om hemmapubli­ken får se Robin Granlund och de övriga Dickenspel­arna i Britas i kvartsfina­lerna i Challenge Cup.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland