Honka vände 0–2 till 3–2 på en kvart

HJK löper stor risk att missa avancemang från gruppspele­t i finska cupen.

- JONAS VON WENDT

●●HJK–Honka 2–3

Då de finska mästarna tio minuter in på andra halvlek tog ledningen med 2–0 trodde de flesta att matchen var över. I synnerhet som HJK dominerade och fick matchbilde­n dit man ville ha den.

Efter en trevande och något sövande inledning bjöd lagen upp till en underhålla­nde match i inte alltför stämningsf­ulla Talihallen.

Riku Riski gav HJK ledningen och på basis av HJK:s assisteran­de tränare Jani Sarajärvis reaktion kunde man lätt ha trott att Klubi pre- cis sopat hem Champions League.

Honka hade svårt att hitta rätt efter paus. HJK fungerade enhetligar­e och såg med ett noggrant övervägt positionss­pel för det mesta till att ha ett numerärt överläge i situatione­rna. Ett par byten blåste ändå nytt liv i gästernas spel och då Borjas Martin ur misstänkt offsideläg­e gjorde 1–2 tändes ett hopp i Honka. HJK-staben stod samlad framför tv-monitorn i hopp om att se en repris av målet. Tämligen onödigt då VAR som bekant inte finns på menyn i finska cupen eller Finland över huvud taget.

2–2 kom efter att Juha Hakola med ett lågt och precist skott överlistat Maksim Rudakov. I den sista minuten av ordinarie speltid fick Honka en hörna. HJK tappade all bevakning och lite till på den i luftrummet farliga Robert Ivanov. 2–3 och HJK plötsligt rejält pressade.

I de sista sekunderna av stopptiden fälldes Riku Riski i straffområ­det men Antti Munukka friade. HJK hade bud på en straff också tidigare i matchen men Munukka friade då också.

I HJK saknades bland annat viktiga mittfältdy­namon Sebastian Dahlström medan Honkas storvärvni­ng Gideon Baah följde med matchen från avbytarbän­ken.

HJK inleder ligasäsong­en på hemmaplan mot Inter den tredje april medan Honka premiärspe­lar borta mot RoPS sjunde april.

?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Riku Riski gjorde mål men HJK föll tungt mot Honka.