Hufvudstadsbladet

Suzanne Brøgger synar ett masochisti­skt förhålland­e

Hon är en frispråkig feministik­on och en ständig ja-sägare. Nu slår Suzanne Brøgger ihop tre tidiga böcker och skildrar ett masochisti­skt förhålland­e från 70-talet i nytt ljus. Och äntligen har hon hittat sitt nej.

- TT/ELIN SWEDENMARK

Inte många författare har varit lika öppna kring sina brottnings­matcher med livet och kärleken som Suzanne Brøgger. Men något orakel vill hon inte vara och färdiga mallar har hon alltid skytt. Ändå söker hela tiden nya generation­er människor råd av henne.

– Men jag har inga råd. Jag har bara min livshistor­ia, som jag har remixat, säger hon ödmjukt.

I nya självbiogr­afiska romanen Koral har hon gjort just det: strukit ned och skrivit om tre av sina tidiga böcker: Crème Fraiche, Ja och Transparen­ce. Utifrån dem utforskar hon återigen ett smärtsamt förhålland­e som hon hade på 1970-talet med en svensk förlossnin­gsläkare.

Frispråkig natur

Suzanne Brøgger himlar med ögonen åt den unga kvinna som kritiserad­e kärnfamilj­en i Fräls oss från kärleken men som samtidigt friade till sin man. En norsk journalist kallade det för dubbelmora­l. Suzanne Brøgger slår ifrån sig beskyllnin­gen med en axelryckni­ng och ett leende.

– Det har inget med det att göra. Det är ett exempel på den motsägelse som är allmänmäns­klig, att man tänker något, känner en annan sak och gör en tredje, säger hon.

Den paradoxen skildrar hon i Kora”, där hon både tar för sig av livet men samtidigt begränsar sig allt mer inför mannens oberäkneli­ga svartsjuka och mindervärd­eskomplex. Osäkerhete­n beror delvis på hennes otrygga barndom, som präglades av en djupt olycklig mor, tror hon. Men erotiken har hon alltid skildrat öppet. Frispråkig­heten är sprungen ur en kulturradi­kal uppväxtmil­jö och är en både obetvingli­g och oemotstånd­lig del av Brøggers temperamen­t. Numera finns det dock inget skandalöst med sexskildri­ngar, noterar hon.

– Mitt problem är att jag i min första bok upphävde privatlive­t, och det var profetiskt för nu är privatlive­t upphävt. Intimsfäre­n har blivit kapad i det offentliga samtalet.

Bli nej-sägare

Hon skriver burleskt och dråpligt om sin ”misslyckad­e kärleksrel­ation”. Suzanne Brøgger kallar den ”lustig”. Kanske för att hon tycker att allt blir mer komiskt i backspegel­n. Hon har också tränat sig för att hitta till humorn, när hon växte upp var den förbehålle­n männen.

Hennes hjärta krossas i det masochisti­ska förhålland­et. Humorn blir ett sätt att skapa distans. För trots den så öppna attityden finns det smärtpunkt­er som författare­n talar tystare om.

– Det finns något som är jobbigt att skriva om, men jag vill inte säga vad det är, säger hon.

Brøgger, som alltid har betraktat gränslöshe­ten som ett av sina största problem, har lärt sig att sätta gränser. Livet igenom har hon varit en jasägare. Det har lett henne in på spännande men också farliga stigar: I boken skildrar hon bland annat hur hon slog följe med en försupen fransk skådespela­re en kväll, vilket slutade med en otäck attack i hans hem.

– Nej, han finns inte med i Koral! utbrister Suzanne Brøgger häpet, innan hon med ett av sina frejdiga skratt resignerar inför att hon trots allt aldrig strök honom ur boken.

– Han kanske fick vara med för att det belyser kärleksrel­ationen och det masochisti­ska drag som också kan ligga i ja-sägandet. För att kunna vara en ja-sägare måste man finna sitt nej. Det har varit en livskamp, säger hon sedan allvarligt.

Väg till författars­kap

Tillbakabl­ickandet hör också ihop med ett citat som Suzanne Brøgger tycker om: ”Det är aldrig för sent att få en lycklig barndom”. Hon skriver om, reviderar, ser det förflutna i nytt ljus.

Kanske var också förhålland­et ett sätt att skjuta upp det verkligt skrämmande, funderar hon nu: vägen till författars­kapet.

– Jag var väldigt ångestfyll­d kring att skriva min första bok. Men jag blev författare och att leva som en sådan är min livshistor­ia. Det visste jag inte då. Jag var väldigt osäker.

Hon ser tillbaka på den unga kvinnan med ömhet. Tryggheten hittade hon så småningom och en man ”promenerad­e in i tryggheten utan att ödelägga den”. Hon är fortfarand­e lyckligt gift, och har en vuxen dotter. Även det betraktade­s av somliga som ett svek.

Men Brøgger håller fast vid sin kritik mot kärnfamilj­en.

– Fast som jag ser det finns det inga alternativ som är problemfri­a.

 ?? FOTO: TT/NAINA HELéN JåMA ?? ”Kvinnor har en tendens att acceptera masochisti­ska förhålland­en. Jag vet inte varför. Men om män skulle föda barn skulle människosl­äktet dö ut, för de skulle aldrig acceptera en sådan smärta”, säger Suzanne Brøgger angående det förhålland­e hon beskriver i den självbiogr­afiska boken Koral.
FOTO: TT/NAINA HELéN JåMA ”Kvinnor har en tendens att acceptera masochisti­ska förhålland­en. Jag vet inte varför. Men om män skulle föda barn skulle människosl­äktet dö ut, för de skulle aldrig acceptera en sådan smärta”, säger Suzanne Brøgger angående det förhålland­e hon beskriver i den självbiogr­afiska boken Koral.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland