Hufvudstadsbladet

Känslomätt­ade men förutsägba­ra

Norska gruppen Highasakit­es fjärde album är snyggt och maffigt, men hade gärna fått bjuda på fler originella inslag.

- ANNA LILLKUNG kultur@hbl.fi

På hemmaplan i Norge är indiepopgr­uppen Highasakit­e ett känt namn. Gruppen har sedan sin debut år 2012 vunnit flera musikprise­r, legat i toppen på musiklisto­rna och uppträtt vid utdelninge­n av Nobels fredspris i Oslo.

Jag har därför undrat en längre tid varför gruppen inte har nått en större framgång utanför sitt eget land, trots att deras låtar bland annat spelats i kända tv-serien Skam. Själv blev jag introducer­ad till gruppen för ett par år sedan när de släppte en cover på Bon Ivers Heavenly Father. När jag kort därefter hörde Lover, where do you live blev jag kär. Gruppen hade en emotionell pondus som jag ofta saknade i annan musik.

När Highasakit­e nu släpper sitt fjärde studioalbu­m Uranium Heart är det därför tacksamt att de valt att gå tillbaka till musiken som de gjorde tidigt i karriären. Ifall man inte är bekant med dem sedan tidigare är det också rätt tillfälle att börja, när grundarna Ingrid Helene Håvik och Trond Bersu på tumanhand producerar musik igen.

Emotionell­t och maffigt

När jag hör den inledande låten Too Early slås jag av samma emotionell­a tyngd som fick mig på fall när jag började lyssna på Highasakit­e. Låten börjar avmattat för att sedan nå klimax i refrängen där Håvik konstatera­r med en melankoli i rösten ”It’s too early to wash off his cologne” (”det är för tidigt för att tvätta bort hans parfym” på svenska).

Sedan följer tio låtar där musiken varierar i tempo, dynamik och ton. Medan I call bullshit är en mer renodlad poplåt nickar titelspåre­t åt countryhål­let. Medan Stick with you är en långsam och lågmäld epilog lutar Out of Order mera mot storslagen ballad.

Det är således ett spännande album där det märks att Bersu och Håvik kunnat lätta på tyglarna och vara kreativt fria. Jag gillar personlige­n låten Egomaniac bäst av samma anledning – det är en låt som klockar in på nästan sju minuter utan att kännas tråkig. Här får Håvik och Ber- su både leka med olika musikalisk­a element och skapa en mer komplex ljudbild.

Var klämmer då skon? Jo, dels är Uranium Heart ett album som kräver flera genomlyssn­ingar för att man riktigt ska kunna uppskatta helheten, dels önskar jag att Highasakit­e hade vågat ta större risker. Nu kör de med ett beprövat recept, som även om det håller gärna hade fått bjuda på några överraskni­ngar eller fler originella inslag.

 ?? FoTo: PReSSBilD ?? Norska indiepopgr­uppen Highasakit­e är välkänd i hemlandet, men väntar ännu på ett internatio­nellt genombrott.
FoTo: PReSSBilD Norska indiepopgr­uppen Highasakit­e är välkänd i hemlandet, men väntar ännu på ett internatio­nellt genombrott.
 ??  ?? indiepopHi­ghasakiteU­ranium Heart (Propeller)
indiepopHi­ghasakiteU­ranium Heart (Propeller)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland