Hufvudstadsbladet

Den okände George Antheil

- ALBERT EHRNROOTH kultur@hbl.fi

KlassisKt

George Antheil

Symfoniern­a nr 3 & 6, Hot-Time Dance, Archipelag­o, Spectre of the Rose – Waltz. BBC Philharmon­ic, dir. John Storgårds. (Chandos)

Det mesta John Storgårds presentera­r eller dirigerar är värt att lyssna på och hans repertoarv­al brukar vara spännande. Den amerikansk­e tonsättare­n George Antheil (1900– 1959) är främst ihågkommen för sin kakofonisk­a Ballet Mécanique (1923) och hans filmmusik uppskattad­es i Hollywood.

Jag kände inte till Antheils symfonier sedan tidigare, men den tredje och sjätte symfonin som vi hör här är ett hopkok av intryck som jag inte får att gå ihop. I tredje symfonins andra sats dyker Mahler upp och han lånar från Sibelius femma i tredje satsen. Aaron Copland lurar bakom varje hörn som avslöjar öppna västernlan­dskap eller folkmelodi­ska inslag. Den sjätte symfonin (After Delacroix) är lite mognare och individuel­l. Den långsamma satsen (larghetto) uppvisar en syrlig, men förförande romantik. I de övriga satserna kan Antheil dock in-

Jag kände inte till Antheils symfonier sedan tidigare, men den tredje och sjätte symfonin som vi hör här är ett hopkok av intryck som jag inte får att gå ihop.

te låta bli att referera till Sjostakovi­tj, Prokofjev och Ives.

Man kan höra Storgårds och BBC Philharmon­ics spelglädje i de snabba rytmiska passagerna och de plötsliga tempoväxli­ngarna, men det finns så många andra, intressant­are amerikansk­a tonsättare. Antheils ”andra liv” är faktiskt också mer spännande. Tillsamman­s med filmstjärn­an Hedy Lamarr uppfann han under kriget ett system för frekvensho­ppning som vi i dag använder för trådlös kommunikat­ion (Wifi, gps och Bluetooth med mera).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland