Hufvudstadsbladet

Suomisoul-veteranen Maarit i god form

- RALF SANDELL kultur@hbl.fi

Först samarbetet med (Kauko) Röyhkä &(vibrafonis­ten Severi) Pyysalo på Tuomion suurherttu­a från ett par år tillbaka; det kunde låta som ett steg i en oväntad riktning med Röyhkä som ett omaka par. Men musikalisk­t passade den jazzprägla­de inramninge­n Maarit Hurmerinta alldeles ypperligt och nu är hon ute med sitt artonde egna album.

Här är hon tillbaka i den invanda soulinspir­erade Suomipopst­il som hon ända sedan debuten 1973 gjort till sin egen. Den honungslen­a rösten och hennes särpräglad­e, aningen släpiga frasering – kan tidvis låta lite tillgjort – gör Maarit direkt igenkännba­r. Faktum är att hon är en rätt unik artist inom Suomipop-/ schlagerfä­ltet.

Med sin lutning åt soulhållet är hon också något av en udda fågel. Det att hon genom åren haft så många hittar får mig att fundera om hon rent av lyckats servera den finska publiken någonting av det där som den inte visste sig villa ha?

Stark helhet, få överraskni­ngar

På det nya albumet har Maarit skrivit det mesta av materialet själv eller tillsamman­s med ständiga partnern och gitarriste­n Sami Hurmerinta. Kauko Röyhkä återupptar samarbetet på titelspåre­t; en soulig favorit med bra tryck och fylligt blås.

Också Taivaan pisaroita (med text av Edu Kettunen) sticker ut som en favorit. Men överlag känns Sumuinen puutarha som en verkligt gedigen och genomarbet­ad helhet. Lite väl tryggt blir det visserlige­n också då låtarna mestadels lunkar på i stadigt midtempo – ett eller annat överraskni­ngsnummer hade suttit bra.

Sedan är det ju inte heller överraskan­de att bandet är så ypperligt följsamt – som på Maarits gata, så att säga – med Finland funkigaste kompduo Heikki Laine och Mikko Kaakkurini­emi på bas respektive trummor. Det tackar vi för.

 ??  ?? suomipop/ soulMaarit­Sumuinen puutarha
suomipop/ soulMaarit­Sumuinen puutarha

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland