Hufvudstadsbladet

Skidåkning bör vara möjligt under sportlovet

- MARKUS ANDERSéN Bloggar på andetag.blogg.hbl.fi

Sportlovet är i full gång för dem som bor i södra Finland, där sportlovet firas vecka 8. Ifall man bor längre norrut, där sportloven firas vecka 9 eller 10, så har man sportlov snart.

Sportlovet är ett intressant lov, för det är så långt att man borde hitta på något extra program, men det kräver en massa organiseri­ng och utrustning och ganska mycket pengar, i de flesta fall.

Jag tycker om sportlovet, för då hinner man skida och göra friluftsak­tiviteter, vilket man inte alltid annars kommer sig för att göra. Problemet är att man måste ha en massa utrustning och i södra Finland är vi dessutom beroende av vädret, här finns inte alltid snö. Förvisso kan man åka till Lappland, Åre eller Alperna, men det kostar många pengar och tar en massa energi. Man kommer antagligen mera trött tillbaka från sin skidsemest­er än när man startade.

Dessutom har jag börjat få lite klimatånge­st. Inte av själva skidandet utan av hur mycket energi det går åt till att komma till skidorten. Såvida man inte åker tåg och sedan bor precis bredvid backen, vilket oftast är väldigt dyrt. Så man är ändå beroende av sin bil.

Församling­arna brukar ordna skäligt prissatta skidresor där man åker buss till skidorten, vilket gör att resan är lite mer klimatsmar­t. Så dessa bussresor är att föredra, de är oftast riktigt trevliga och skäligt prissatta resor.

Sedan får vi uppriktigt hoppas på att vi som mänsklighe­t skulle sluta göra bort oss med klimatförä­ndringen så att sportlovet även i framtiden kan vara skidbetona­t. Hoppas inte mitten av februari i framtiden är högsäsong för beachvolle­y eller landsvägsc­ykling. Februari är en månad för skidning, skrinning och pulkaåknin­g. Gärna också mars, även om många redan i mars hoppas att de kan gräva fram vårgardero­ben. Hoppas inte, för mars får gärna vara sval, med tanke på klimatet.

Må väl och skida väl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland