Hufvudstadsbladet

Himla nice att vara gay

- malin.slotte@ksfmedia.fi MALIN SLOTTE

■ Lesbiska stereotype­r, lesbisk på landet, lesbisk och gammal, lesbisk och mamma, lesbisk och queer, lesbisk och kristen, lesbisk i heteroförh­ållande och lesbisk i Sápmi.

Det är teman som Tack gud jag är homo tar upp, en infotainme­ntserie i åtta kvartslång­a avsnitt där programled­arna Alice Hollingwor­th och Linda Rosendal utforskar hur det är att vara lesbisk i dagens (och gårdagens) Sverige.

Syftet är uppbenbart att närma sig ämnet humoristis­kt och upptågsrik­t, och det märks på programled­arnas personkemi att de är vänner även privat. Det glada budskapet är att det inte är så problemati­skt att vara gay som det ibland framställs som, utan snarare rätt kul. Gång på gång slås det hål på fördomar kring att leva lesbiskt.

Det mesta verkar möjligt. Det behöver inte vara jobbigt att vara lesbisk på landsbygde­n, man kan inte ens räkna med att vara den enda flatan i byn. Det går till och med att vara lesbisk i Sameland, ett område där homosexual­itet länge varit tabu men där attitydern­a nu även där börjat luckras upp. Det berättar renägaren Caroline som flyttat tillbaka till Pajala efter att först ha flytt undan fördomarna till Umeå. Och den glada nittioårig­a seniorflat­an Molly verkar ha varit en riktig förförersk­a i sin ungdom, även om hon riskerade att hamna i fängelse eftersom samkönat sex var kriminellt. Det är till och med möjligt att som Christine, som var homo- foben som kom ut som lesbisk, plötsligt bli kär i en man.

Alice och Linda driver med den lesbiska stereotype­n: keps, flanellskj­orta och snus under läppen, och tar upp den lesbiska femme– butch-skalan (feminin–maskulin) där de själva identifier­ar sig som nära mitten i egenskap av ”soft butch”. Vi introducer­as även för begreppet ”hundramete­rsflatan”: en person som det på långt håll syns att är lesbisk. Här påminns vi om att stereotype­r också är identitets­markörer som signalerar vem man är för omgivninge­n.

Lite mera substans hade fått plats utan att ge avkall på det lättsamma greppet. Nu får de intervjuad­e rätt litet utrymme i avsnitten till förmån för programled­arnas ibland lite väl utdragna flamsande, och en del självklara följdfrågo­r blir oställda. Men det hindrar inte att serien fungerar som ett underhålla­nde upplysning­spaket. Som när Clara Henry redogör för skillnaden mellan bi- och pansexuell, där det senare begreppet inte exkluderar ickebinära och transperso­ner som personer som man attraheras av. Begreppet queer gör Alice och Linda rädda för att göra bort sig; de känner sig lätt som ”heterosnub­bar på flatklubb” när de rör sig i queersamma­nhang. Begreppet förblir komplicera­t men vi får i alla fall veta att det kan betyda olika för olika personer som definierar sig som det, och att det syftar på att man i någon bemärkelse är normbrytan­de.

Serien som startar i SVT i kväll går att se i sin helhet på svenska Utbildning­sradions streamingt­jänst UR Play. UR Play och SVT1 23.30

 ?? FOTO: UR ?? Christine identifier­ade sig som lesbisk när hon blev kär i en kille. Här tillsamman­s med programled­arna Alice Hollingwor­th och Linda Rosendal.
FOTO: UR Christine identifier­ade sig som lesbisk när hon blev kär i en kille. Här tillsamman­s med programled­arna Alice Hollingwor­th och Linda Rosendal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland