Hufvudstadsbladet

Två grupper möts

-

■ För 11 000 år sedan började de första människorn­a bosätta sig i Sverige. De var ättlingar till utvandrare som lämnade Afrika för 80 000 år sedan. Enligt forskarna var de troligen mörkhyade, men hade blå ögon.

Arkeologen Jonathan Lindströms färdas i spåren av de första pionjärern­a på västkusten, undersöker de första böndernas gravar i Västergötl­and, försöker tolka hällbilder­na vid Nämforsen i Ångermanla­nd, och ser spåren av ett mäktigt kungarike i Kivik i Skåne.

Människorn­a spreds över landet i takt med att inlandsise­n drog sig tillbaka, och troligen följde de den svenska västkusten in i Norge, där de plötsligt stötte de på vilt främmande människor som kom från andra hållet!

Dessa hade levt som älgjägare i Ryssland, och vandrade in längs en korridor norr om ismassan. Också dessa hade sitt ursprung i Afrika, men under sin färd norrut hade de utvecklat en mutation för ljus hy, som gjorde att deras kroppar lättar kunde bilda livsviktig­t D-vitamin i ett mörkt klimat.

Grupperna blandades så gott som omedelbart. Mötet var första steget mot vad som skulle bli dagens svenska befolkning.

Fler invandring­svågor skulle följa, och spåren av dem finns fortfarand­e kvar – inte bara i arvsmassan hos många som lever i dag. Nykomlinga­rna förde med sig kunskapen om jordbruket, bildkonst, religioner och ett språk som skulle bli det som talas i dag. SVT1 22.00 och SVT Play

HBL-SVT

 ?? FOTO: SVT ?? Våg efter våg av människor strömmade in i Skandinavi­en under tusentals år.
FOTO: SVT Våg efter våg av människor strömmade in i Skandinavi­en under tusentals år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland