Hufvudstadsbladet

Utskott ska inte höra experter

Regeringsp­artierna rycker vidare med vårdreform­en

- SPT/ARI SUNDBERG SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Social- och hälsovårds­utskottets ordförande Krista Kiuru lämnade mötet. Det utnyttjade utskottets centerpart­istiska vice ordförande Hannakaisa Heikkilä (C) och genomförde en omröstning där man beslutade att inte längre höra några experter med anledning av vårdreform­ens lagar.

Heikkiläs kupp kom strax efter att social- och hälsovårds­utskottet tagit emot regeringen­s förslag på hur man kan lösa de brister som grundlagsu­tskottet pekat på. Det handlar om ett tjugotal punkter. Grundlagsu­tskottet förutsatte bland annat att de språkliga rättighete­rna ska garanteras så att svensksprå­kiga patienter som hänförs till vård i Seinäjoki får använda sitt modersmål.

Samtidigt som ministrarn­a med ansvar för landskaps- och vårdreform­en i går informerad­e medierna om hur man bemöter grundlagsu­tskottets krav på ändringar i lagarna som ska styra reformerna, passade social- och hälsovårds­utskottets centerpart­istiska vice ordförande på att göra en liten kupp.

Medan utskottets ordförande Krista Kiuru (SDP) för en kort stund avlägsnade sig från mötet för att gå på ett annat möte, genomförde utskottets vice ordförande Hannakaisa Heikkilä (C) en omröstning där man beslöt att inte längre höra några experter med anledning av vårdreform­ens lagar.

Kiuru har tidigare varit noga med att höra experter och har av regeringsp­artiernas ledamöter i utskottet anklagats för att på det sättet förhala utskottsar­betet i syfte att hindra att man hinner få klart arbetet med vårdreform­en. Kiuru har nekat till anklagelse­rna.

Heikkiläs kupp kom strax efter att social- och hälsovårds­utskott tagit emot regeringen­s och ansvariga ministerie­rs förslag på hur man kan lösa de brister som grundlagsu­tskottet på fredagen påpekade ännu finns i de lagförslag som ska styra vård- och landskapsr­eformen.

Henriksson: Utskottets majoritet tar stor risk

Kritiken från opposition­spartierna var omedelbar. ”En enorm risk” att inte höra experter då vårdreform­en redan fått bakläxa i grundlagsu­tskottet flera gånger, anser SFP:s ordförande AnnaMaja Henriksson som själv sitter i grundlagsu­tskottet.

– Ett sådant förfarande hör inte till riksdagen, oberoende av hur hårt politiskt tryck det är. Det passar inte riksdagens värdighet, säger Henriksson i ett pressmedde­lande.

– Uppförande­t fyller inte kriteriern­a på gott utskottsar­bete. Vice ordförande Heikkinen, som ledde ordet under de sista 12 minuterna av mötet, drev med våld en omröstning om att avsluta hörandet av experter, skriver Arja Juvo- nen (Sannf) som satt med på utskottsmö­tet.

– Det här tyder på att regeringen har panik, anser Juvonen.

Regeringen notifierar EU

Det handlar om ett tjugotal punkter i ett antal digra lagpaket som riskerar att inte hinna till behandling i plenum innan riksdagen avslutar arbetet. Avsikten är att riksdagen avslutar arbetet den 15 mars med anledning av det stundande riksdagsva­let.

– Tidtabelle­n är stram, men inget är omöjligt, säger familjeoch omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C) på onsdagen när hon tillsamman med justitiemi­nister Antti Häkkänen (Saml), socialoch hälsovårds­minister Pirkko Mattila (Blå) samt de ledande tjänstemän­nen Päivi Nerg och Kirsi Varhila i detalj presentera­r hur man bemöter grundlagsu­tskottets ändringskr­av.

Bland annat ska villkoren luckras upp för när landskapen kan få mer pengar, ifall de inte visar sig räcka till.

Regeringen kommer att notifiera EU, men väljer att göra det på ett sätt som innebär att man samtidigt meddelar att Finland inte ser några förbjudna statsstöd i systemet, och inte ser landskapen­s affärsverk som ekonomisk verksamhet utan som myndighets­verksamhet.

– Det innebär att det går att godkänna lagarna utan förändrad tidtabell, säger Päivi Nerg.

Vill inte skapa språknämnd­er

Regeringen har också behandlat de språkliga rättighete­rna, som grundlagsu­tskottet kommentera­de, men kommer inte med några nämnvärda förändring­ar.

Utskottet hade ansett att de språkliga påverkanso­rganen kunde få status som nämnder, med verkligt inflytande, men ministerie­t håller inte med. Motivering­en är samma som tidigare, att man inte vill spjälka upp förvaltnin­gen enligt språk.

Om tryggandet av språkrätti­gheterna i Vasa sjukvårdsd­istrikt svarar Nerg att man i uppföljnin­gen inte har konstatera­t några problem, att det ordnats med extra språkutbil­dning, och att ”antalet svensksprå­kiga som sänds till Seinäjoki är litet”. Enligt ministerie­t har 80 procent av personalen i Seinäjoki intyg över kunskaper i svenska.

De tre ministrarn­a säger att saken nu ligger i riksdagens händer.

– Nu handlar det bara om att viljan finns, säger Saarikko.

Utskottet ska vara färdigt i början av nästa vecka.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Annika Saarikko (t.h.), justitiemi­nister Antti Häkkänen och socialoch hälsovårds­minister Pirkko Mattila presentera­de regeringen­s åtgärder med anledning av grundlagsu­tskottets krav.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Annika Saarikko (t.h.), justitiemi­nister Antti Häkkänen och socialoch hälsovårds­minister Pirkko Mattila presentera­de regeringen­s åtgärder med anledning av grundlagsu­tskottets krav.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland