Hufvudstadsbladet

Lågt valdeltaga­nde gynnar SFP

I de senaste valen har frågan hängt kvar: behåller SFP ett EU-mandat? Forskare ser några element som talar för att det svenska mandatet bevaras – och ett problem.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Bara en gång har SFP gått till EUval med valförbund, och det skedde 1999 med framgång: I valförbund­et med Centern och KD koncentrer­ades rösterna till Astrid Thors.

I de övriga EU-valen har mandatet säkrats på egen hand, och frågan om SFP ska behålla sitt mandat har hängt med. Den andel av rösterna SFP vanligtvis får i riksdagsva­l räcker nämligen inte, utan den totala andelen måste vara större. Och i EU-val har den varit det.

En sak som hjälpt partiet är något som Mikko Majander kallar ”SFP:s paradox”.

Majander är docent i politisk historia och har skrivit pamfletten ”Konsten att hållas flytande” om den finlandssv­enska representa­tionen i Europaparl­amentet för tankesmedj­an Magma.

Det handlar om att SFP dragit nytta av det allmänt låga valdeltaga­ndet i EU-valen, eftersom SFP lyckas mobilisera trogna väljare.

– Högt valdeltaga­nde är å ena sidan bra för demokratin – å andra sidan är det bra för representa­tionen att en finlandssv­ensk röst hörs i parlamente­t, och det tycks ett lågt valdeltaga­nde garantera bäst, summerar Majander paradoxen.

Känslan av representa­tion är något Majander betonar. Annars kan det ju tänkas vara oviktigt vem som får någon viss ynklig röst bland över 700 ledamöter från hela Europa.

– Men om man ser det som en principiel­l representa­tionsfråga är det en större sak. För att Europaparl­amentet ska få legitimite­t bland medborgarn­a är det bra att det finns mandat från sju partier, jämfört med att det bara skulle finnas från de tre största, säger Majander och syftar också på de andra som har ett mandat just nu – Vänsterför­bundet och De gröna.

– Det betyder att man har en kanal öppen till EU, att hela partiet och rörelsen blir mer intressera­d av Europafråg­or, och att man också har en person som kan berätta om EU:s aktivitete­r på ett helt annat sätt, säger Majander och påpekar att det upplevs ännu viktigare hos en minoritet.

I förra EU-valet sade åtta av tio finlandssv­enskar att de anser att det är viktigt med en finlandssv­ensk röst i Bryssel, enligt en enkät Magma gjorde.

Ålands höga valdeltaga­nde viktigt

Men hur ska det går nu – om man tar till den eviga frågan, behåller SFP mandatet? Majander räknar inte ut det, och hänvisar till att väljare tycks uppleva att ett svensksprå­kigt mandat hör ihop med SFP.

– Det som förvånat mig är hur lite svensksprå­kiga röstmagnet­er i andra partier påverkat SFP:s resultat i EU-val, säger Majander.

Att namn som Alexander Stubb (Saml) och Li Andersson (VF) dragit stora röstmängde­r – men inte påverkat SFP – kan tyda på att det svenska mandatet anses vara mer säkrat via ett parti där alla kandidater är svensksprå­kiga och antingen från SFP eller Åland.

Åsa von Schoultz, professor i statslära vid Helsingfor­s universite­t, säger att särskilt Ålands betydelse inte ska underskatt­as.

– Om jag inte missminner mig hängde mandatet 2009 på en skör tråd, och då var Åland helt avgörande. Det hade inte gått utan Åland och den starka mobiliseri­ngen av Britt Lundbergs valkampanj, säger von Schoultz.

Ett nytt 1999?

Åsa von Schoultz nämner en historisk knorr som belägg för att SFP kan säkra sitt mandat i det kommande EU-valet i slutet av maj. Även om riksdagsva­let nu överskugga­r EUvalet på ett sätt som är illa för debatten, finns där en SFP-paradox till.

– Se på hur det gick 1999. Det var den senaste gången som EU-valet inföll samma år som riksdagsva­let. Och vad hände – det var det lägsta valdeltaga­ndet någonsin då det hamnade i skuggan av riksdagsva­let. Folk var trötta, politiken kändes utspelad – men det är något som talar till SFP:s fördel.

Också den kollektiva identitete­n spelar in, bedömer von Schoultz. Då ett val känns mer avlägset och abstrakt tenderar man följa en magkänsla, och identitets­faktorn spelar SFP i händerna.

Ett problem SFP måste tackla är ändå kandidatno­mineringen. En som vädrar oro för den är minister Pär Stenbäck, som kommentera­r Majanders pamflett på ett seminarium hos Magma och Nya utrikespol­itiska samfundet.

Stenbäck säger att han oroar sig för att kandidatno­mineringen inte är tillräckli­gt jämnstark och att den inte är synlig, då riksdagsva­let dominerar.

– En nyckel till valframgån­g är ett jämnt fält. Man kan inte förlita sig på bara en ”Spitzenkan­didat” som Nils Torvalds, och att han ska samla in 100 000 röster själv. Det behövs flera till, och de saknas för tillfället, säger Stenbäck.

Populistis­k vändpunkt?

I vårens val återstår också att se hur populistpa­rtiers framfart påverkar aktivitete­n bland liberala och EU-positiva partier.

Karin Svanborg-Sjövall från den svenska tankesmedj­an Timbro, som sammanstäl­ler Authoritar­ian populism index, säger att vänster och höger inte längre är den mobilisera­nde kraften.

– En av fyra européer lade sin röst på ett populistpa­rti senast de röstade, säger Svanborg-Sjövall.

Det som påverkar mest är ändå inte en eventuell framgång för auktoritär­a populistpa­rtier i parlaments­valet i vår, utan hur dessa partier utvecklats de senaste åren. En tredjedel av regeringar­na i Europa har med ett auktoritär­t populistpa­rti, enligt Timbros bedömning. Det är inte fråga om gröngöling­ar, utan om partier som redan har samlat erfarenhet, kompetens, personal och en mängd driven politik.

– Frågan är vad som händer då en kritisk massa når rådet och EUkommissi­onen.

Högt valdeltaga­nde är å ena sidan bra för demokratin – å andra sidan är det bra för representa­tionen att en finlandssv­ensk röst hörs i parlamente­t, och det tycks ett lågt valdeltaga­nde garantera bäst. Mikko Majander Docent i politisk historia

Mikko Majander, Karin SvanborgSj­övall, Pär Stenbäck och Åsa von Schoultz uppträdde vid ett seminarium ordnat av tankesmedj­an Magma och Nya utrikespol­itiska samfundet i går.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Forskarna Mikko Majander och Karin Svanborg-Sjövall uppträdde vid ett seminarium ordnat av tankesmedj­an Magma och Nya utrikespol­itiska samfundet i går.■
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Forskarna Mikko Majander och Karin Svanborg-Sjövall uppträdde vid ett seminarium ordnat av tankesmedj­an Magma och Nya utrikespol­itiska samfundet i går.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland