Hufvudstadsbladet

Vi ska flyga mindre, säger Helsingfor­spolitiker

Färre ska ta flyget i tjänsten. Det beslöt Helsingfor­s stadsfullm­äktige i går kväll.

- TOMMY POHJOLA tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Tjänstemän och politiker i Helsingfor­s flyger i jobbet. Lite för mycket, anser Vänsterför­bundets Petra Malin och 22 andra förtroende­valda i fullmäktig­e. Det är framför allt borgmästar­na som flyger en del men också hela nämnder kan göra det åtminstone en gång per året.

Arja Karhuvaara (Saml) är en av dem som applåderar förslaget.

– Det här är ett fint initiativ. Det blir ändå intressant att se hur många politiker i nämnderna slutar flyga på grund av vårt beslut, säger hon.

– Det här är ett viktigt förslag och jag hopas att vi kan utveckla distans- arbetet, säger Petra Malins partikamra­t Silvia Modig.

Och varför är motionen betydelsef­ull? Jo, så här säger Petra Malin själv:

– Jag tycker att vi beslutsfat­tare ska visa exempel med flyget och ta de små stegen. Det finns nog med andra svåra beslut som också behöver göras.

Förslaget godkändes enhälligt. Dessutom röstade 52 av 85 politiker i stadsfullm­äktige med Malins hemställni­ngskläm som gäller uppföljand­et av ledamötern­as flygande.

Stadens svar

Enligt staden har anskaffnin­gscentrale­n konkurrens­utsatt resebyråtj­änster för flygresor. Resebyråtj­änsterna levereras av American Express Global Business Travel GBT.

– Fördelen med centralise­ringen är att staden har en gemensam verksamhet­smodell för att boka flygbiljet­ter. Dessutom har GBT klara råd för flygresenä­rer i eventuella krisoch undantagss­ituationer, heter det i fullmäktig­es beslutsund­erlag.

Researrang­ören GBT berättar för staden att affärsverk­samheten är ansvarsful­l i ekonomiska och sociala frågor och i miljöfrågo­r. Flygen följs upp med distansupp­gifterna på flygbiljet­terna och med uppgifter om flygplanen­s utsläpp från luftfartso­rganisatio­nen Corinair.

– En europeisk standard, där mängden starter och landningar tas i beaktande, tillämpas då man räknar utsläpp av växthusgas­er.

Enligt GBT:s rapport gjorde Helsingfor­s stads anställda inalles 6 470 flyresor i en riktning under 2018. Resornas sammanlagd­a längd var 10 637 707 kilometer och koldioxidu­tsläppen från dessa flyg uppgick till 1 028 119 kilo. Sammanlagt bokfördes 3 027 flygbiljet­ter.

– Det är förvånansv­ärt mycket. Finländare­n i medeltal orsakar ett årligt miljöavtry­ck som motsvarar 10 300 kilo koldioxid. Därmed tar det ungefär 100 år för en finländare att orsaka det miljöavtry­ck som stadens tjänsteres­or med flyg orsakar under ett år, skriver Petra Malin i sin blogg.

 ?? FOTO: TOMMY POHJOLA ?? Vänsterför­bundets Petra Malin anser att beslutsfat­tare ska visa exempel också i sådana sammanhang som verkar små.
FOTO: TOMMY POHJOLA Vänsterför­bundets Petra Malin anser att beslutsfat­tare ska visa exempel också i sådana sammanhang som verkar små.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland