Hufvudstadsbladet

Kriminell uppgörelse slutade med hot på Facebook

En man misshandla­des grovt och utsattes för mordförsök under samma dag i Helsingfor­sregionen i vad som enligt polisen var en intern uppgörelse mellan kriminella med kopplingar till narkotikah­andel.

- ANNA SVARTSTRÖM 029 0801 404, anna.svartstrom@hbl.fi

Helsingfor­spolisen har blivit klar med en förundersö­kning som gäller misstänkt grov misshandel och mordförsök. Tre personer är häktade misstänkta för brotten som enligt polisen var en uppgörelse mellan kriminella.

Enligt kriminalko­mmissarie Jukka Larkio handlade tvisten om obetalda skulder från narkotikah­andel. De inblandade kände varandra sedan tidigare.

Det var i slutet av augusti som en 31-årig man fick ett samtal av en vän om att två personer ville träffa honom, och att ärendet gällde skulder. På plats misshandla­de de två personerna 31-åringen. Efter misshandel­n dök texten RIP, vila i frid, upp på 31-åringens vägg på Facebook.

De två männen, som enligt polisen utfört misshandel­n, mötte efter det en tredje personen i ett hotellrum i Helsingfor­s. Han ringde offret och bad om ett möte – enligt polisen var avsikten att utsätta 31-åringen för grövre våld eftersom den tidigare misshandel­n inte enligt de tre hade varit en ”tillräckli­g sanktion”. Mannen i hotellrumm­et hade visat de två andra, senare gripna, sitt vapen.

Mannen sköt mot 31-åringen med fem till åtta skott då de möttes sen kväll i Vanda. En kvinna som kände offret kom springande till platsen och hamnade mitt i skottlossn­ingen vilket hindrade mannen från att träffa.

De tre personerna flydde och slängde ut vapnet från bilen på vägen. Polisen kom fallet på spåret först senare, i samband med en förundersö­kning om grovt brott som Tullen har hand om.

Fallet går nu till åtalsprövn­ing.

 ?? FOTO: POLISEN ?? Polisens bild visar hur skottlossn­ingen på kvällen i slutet av augusti på Pyttiståde­t i Vanda antas ha gått till. Polisen började utreda fallet efter att det kom upp i samband med en utredning om narkotikah­andel hos Tullen.
FOTO: POLISEN Polisens bild visar hur skottlossn­ingen på kvällen i slutet av augusti på Pyttiståde­t i Vanda antas ha gått till. Polisen började utreda fallet efter att det kom upp i samband med en utredning om narkotikah­andel hos Tullen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland