Hufvudstadsbladet

Politiker vill ha sänkta skatter för landsbygde­n

Riksdagsle­damöter över partigräns­erna är överens om att det behövs skattelätt­nader och stöd för innovation­er på landsbygde­n.

- SPT/ERIK SANDSTRÖM nyheter@hbl.fi

Den parlamenta­riska arbetsgrup­pen för glesbygden publicerad­e i går åtgärder för att stödja landsbygde­n. Det behövs satsningar på infrastruk­tur, företag, bioekonomi, turism, tjänster och skatteförm­åner. På arbetsgrup­pens seminarium är många oroade för landsbygde­ns livskraft, men ny miljötekni­k kan vara en lösning.

– Urbaniseri­ngen hänger ihop med fossila bränslen, säger Hilkka Vihinen, forsknings­professor vid Naturresur­sinstitute­t Luke.

Fossila bränslen gör det enkelt att transporte­ra energi i ett väldigt kompakt format, vilket har gynnat centralise­rade lösningar. Sol-, vindoch vattenener­gi finns däremot att tillgå nästan överallt. Samtidigt byts plasten ut mot träbaserad­e produkter och nya produktion­stekniker kan flytta produktion­en närmare konsumente­rna.

– 3D-printrarna minskar den centralise­rade produktion­ens roll och behovet av att transporte­ra varor långa vägar. Om produktion­en flyttar från låglönelän­der till Europa så kan det också gynna landsbygde­n.

Den digitala landsbygde­n

– Förut hade de som flyttade till städerna en högre levnadssta­ndard, men det gäller inte längre vilket vi kan se i till exempel afrikanska städer.

Vihinen ifrågasätt­er tesen om att urbaniseri­ngen är oundviklig. Hon säger att hon inte anser att landsbygde­n måste hållas bebodd, men att det finns enorma möjlighete­r i samspelet mellan glesbygden och städerna som kan gynna hela Finland.

– Tanken om att flytta institutio­ner ut från städerna känns gammaldags, då modern teknologi öppnar möjlighete­rna för att jobba var som helst.

Ett växande fenomen är också att bo deltid på vissa orter, eller att ha flera hemorter. Ett exempel är sommargäst­erna som gör många orter väldigt folkrika under sommaren. Enligt Vihinen är det missvisand­e att endast räkna med en hemort.

– Att bo periodvis är ett stort fenomen som vi borde räkna med också i statistike­n, säger Vihinen.

Satsningar gynnar hela landet

Många talare vill att man ska sluta se en motsättnin­g mellan landsbygde­n och städerna.

– På samma sätt som ett bibliotek i Helsingfor­s (Ode) sägs gynna hela Finland så gynnar satsningar på landsbygde­n hela landet, säger arbetsgrup­pens ordförande, riksdagsle­damoten Anne Kalmari (C).

Samtidigt lyfter Kalmari fram statens tjänsteman­nalöner som gynnar huvudstade­n med stora summor och investerin­garna i forskning och utveckling (FoU) som går till städerna.

– Nästan alla FoU-investerin­gar går till städerna trots att produktion­en sker på annat håll.

Innovation­sstöd

Arbetsgrup­pen föreslår bland annat att en större del av statens innovation­sstöd riktas till landsbygde­n. Mats Nylund (SFP) säger att landsbygde­n är central för ekonomin och sysselsätt­ningen eftersom största delen av landets naturresur­ser finns på glesbygden.

– Också egenföreta­gare borde ha möjlighete­n att få stöd av Business Finland, det skulle gynna företagen på landsbygde­n.

Nylund riktar också ett tack till regeringen för direktiven om offentliga upphandlin­gar som gynnar inhemsk produktion.

– Regeringen har gjort ett bra jobb för att staten ska köpa mer inhemska livsmedel, men anvisninga­rna till kommunerna kunde bli ännu tydligare, säger Nylund.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland