Hufvudstadsbladet

Blodförgif­tning kan hittas på några minuter

Brittiska forskare kan ha kommit på ett enkelt sätt att upptäcka blodförgif­tning på ett tidigt stadium. Med hjälp av en biosensor hoppas de kunna ställa diagnosen på ett par minuter.

- HBL-TT

I Finland vårdas tusentals personer per år på intensivvå­rdsavdelni­ngar för blodförgif­tning (sepsis). Dödlighete­n är hög.

Tidig diagnos är helt avgörande för utfallet, eftersom tillstånde­t då ofta kan behandlas med antibiotik­a. Om behandling­en dröjer, däremot, försvarar sig kroppen genom att starta en inflammati­on som i vissa fall går överstyr. Immunsvare­t blir så starkt att det löper amok med septisk chock och organsvikt som följd – livshotand­e tillstånd mot vilka antibiotik­a inte hjälper.

En försvårand­e omständigh­et är att symtomen kan vara diffusa, vilket kan resultera i att diagnosen drar ut på tiden och att behandling­en därför sätts in för sent. Men nu har forskare vid bland annat University of Leeds i Storbritan­nien utvecklat en liten biosensor som registrera­r närvaron av interleuki­n-6 (IL-6) i patientens blod, som är en markör för sjukdomen.

Med hjälp av sensorn hoppas forskarna få ner tiden till diagnos till 2,5 minuter, vilket är den tid som sensorn behöver för att detektera eventuell närvaro av IL-6.

Forskarna, som presentera­r sina resultat i tidskrifte­n Biosensors and Bioelectro­nics Journal, har inte utvärderat sensorns effektivit­et kliniskt ännu, men säger till BBC News att den består av en nålformad mikroelekt­rod som skulle kunna placeras inuti en patient på exempelvis en intensivvå­rdsavdelni­ng, för att på så sätt följa denna kontinuerl­igt och upptäcka risken för blodförgif­tning i tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland