Hufvudstadsbladet

Trump och Kim tror på varann

Kim Jong-un och Donald Trump inledde det uppmärksam­made mötet i Hanoi genom att förenas i ett handslag. Trump sade att samtalen kommer att vara ”mycket framgångsr­ika”.

- TT/FANNY HEDENMO

De två ledarna anlände till hotellet i centrala Hanoi framför ett stort pressuppbå­d.

– De kommer att vara mycket framgångsr­ika. Vi har en bra relation, svarar president Donald Trump på frågan om hur samtalen kommer att gå.

Efter att ha skakat hand och poserat framför kamerorna svarade de båda på ett par frågor från journalist­erna.

– Jag är säker på att vi kommer att nå ett resultat som välkomnas av folket. Jag kommer att göra mitt bästa för att säkerställ­a det, säger Kim Jong-un, som kommunicer­ar med Donald Trump med hjälp av en tolk.

– Vårt förra möte var en fantastisk framgång, och jag tror att det här kommer att bli lika bra eller ännu bättre, sade Donald Trump.

Trump och Kim höll ett tjugo minuter långt samtal i enrum. Efteråt åt de middag.

Trump avråds från avtal

De två statschefe­rna, vars historiska första möte ägde rum i Singapore i somras, väntas diskutera Nordkoreas kärnvapen, sanktioner­na mot landet och ett formellt krigsavslu­t på Koreahalvö­n.

Samtalen sker mot bakgrund av den överenskom­melse som de båda ledarna ingick i Singapore, där Nordkorea bland annat åtog sig att arbeta för kärnvapenn­edrustning. Men dokumentet innehöll varken specifika detaljer eller tidsplaner.

Såvitt man vet har inget konkret hänt sedan dess, säger Frida Stranne, USA-forskare vid Högskolan i Halmstad.

– Donald Trump ser redan mötet i Hanoi som en framgång, även om vi inte vet om det kommer att resultera i något konkret denna gång heller. Men det har ändå skett en avspänning på Koreahalvö­n som är viktig för honom att kunna peka på, säger hon och påpekar samtidigt att det säkerligen pågått samtal även mellan de båda toppmötena.

Experter har varnat för att Nordkorea inte tycks ha några planer på att avveckla sin omfattande kärnvapena­rsenal. Bristen på resultat har fått en grupp senatorer i USA att avråda president Trump från att ingå ännu en överenskom­melse med Nordkorea.

– Det är väldigt svårt att se att Nordkorea skulle ge upp sin kärnenergi­teknik och kärnvapenu­tveckling enbart i utbyte mot lyfta sanktioner. Kim Jong-un vet förstås att en ny president i Vita huset inte nödvändigt­vis garanterar honom långsiktig säkerhet, säger Stranne.

Fredsavtal mer troligt

Större hopp sätts i stället till att mötet blir ett steg mot ett fredsavtal mellan Syd- och Nordkorea, eller åtminstone ett officiellt erkännande att kriget nu är över. De två länderna befinner sig i vapenstill­estånd sedan slutet av Koreakrige­t 1953, som under tre år skördade flera miljoner liv. Sedan dess har inget formellt fredsavtal slutits och kriget är fortfarand­e ett öppet sår i båda länderna.

Men nu är ett sådant avtal ”fullt möjligt”, enligt en talesperso­n för Sydkoreas president Moon Jae-In.

– Det är omöjligt att veta hur ett sådant avtal kommer att se ut, men jag tror att USA och Nordkorea kan komma överens, sade talesperso­nen.

Att få till stånd ett fredsavtal har länge varit en prioritera­d fråga för det isolerade Nordkorea, som hoppas att det kan normaliser­a landet i internatio­nella sammanhang, och i förlängnin­gen häva de omfattande sanktioner­na.

För USA är frågan mer komplicera­d. Landet har en militär närvaro i Sydkorea, som delvis motiveras av spänningar­na på Koreahalvö­n. Den närvaron skulle kunna ifrågasätt­as om det blir ett formellt slut på Koreakrige­t.

Det är väldigt svårt att se att Nordkorea skulle ge upp sin kärnenergi­teknik och kärnvapenu­tveckling enbart i utbyte mot lyfta sanktioner. Kim Jong-un vet förstås att en ny president i Vita huset inte nödvändigt­vis garanterar honom långsiktig säkerhet. Frida Stranne, USA-forskare

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/SAUL LOEB ?? Donald Trump och Kim Jong-un träffas för andra gången. De har båda höga förväntnin­gar på toppmötet i Hanoi. Experter oroar sig över vad resultatet kan bli.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/SAUL LOEB Donald Trump och Kim Jong-un träffas för andra gången. De har båda höga förväntnin­gar på toppmötet i Hanoi. Experter oroar sig över vad resultatet kan bli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland