Hufvudstadsbladet

Nedskjutna plan trappar upp konflikt om Kashmir

Det pågår en allvarlig eskalering i konflikten mellan Pakistan och Indien. Båda länderna säger att man har skjutit ner varandras stridsplan. Läget är det mest dramatiska på tjugo år, anser en expert.

- TT/KLAS WIDESTRAND nyheter@hbl.fi

Pakistan har skjutit ner två indiska plan som flugit in över den så kallade kontrollgr­änsen i Kashmir, säger en talesperso­n för Pakistans armé, enligt nyhetsbyrå­n Reuters. Militären hävdar också att två av de indiska piloterna har tillfångat­agits.

Det exakta händelsefö­rloppet är oklart. Indien bekräftar att ett av deras stridsflyg­plan skjutits ner och säger även att man skjutit ner ett pakistansk­t stridsflyg­plan.

– Det här är det mest dramatiska vi sett i området sedan kärnvapenp­rovsprängn­ingarna 1998. Redan när Indien i går använde sig av stridsflyg inne på pakistansk­t territoriu­m var det en dramatisk upptrappni­ng. Det indiska flygvapnet hade innan dess inte varit inne på pakistansk­t territoriu­m sedan 1971, säger Sten Widmalm, professor i statsveten­skap vid Uppsala universite­t, till TT.

Händelsern­a har fått Pakistan att stänga luftrummet för kommersiel­l trafik, meddelar landets myndighete­r enligt nyhetsbyrå­n AFP. Indien har till följd av det turbulenta läget stängt fyra flygplatse­r i den norra delen av landet, säger en talesperso­n för regeringen.

Indien uppger även att pakistansk­a stridsflyg­plan ska ha kränkt Indiens luftrum i området innan de tvingades tillbaka över gränsen. Pakistans utrikesmin­ister bekräftar att stridsflyg­plan flugit över den så kalllade kontrollin­jen. Den pakistansk­a armén uppgav vid en presskonfe­rens att Pakistan inte hade för avsikt att skada människor eller infrastruk­tur utan endast ville demonstrer­a sin militära kapacitet.

Soldater pressas på informatio­n

Man uppger även att man tillfångat­agit de två indiska piloterna och att en av dem befinner sig i förvar och den andre är på sjukhus.

Enligt indisk polis har fem personer dött efter att en militärhel­ikopter av oklara skäl kraschat i den indiskkont­rollerade delen av Kashmir. Det finns inga uppgifter om att kraschen skulle ha ett samband med striderna mellan länderna. I ett filmklipp som publicerat­s av pakistansk statsmedia visas ett förhör av en uniformklä­dd man med ögonbindel som påstås vara en av de tillfångat­agna indiska piloterna.

Mannen, som är blodig i ansiktet, får frågor om vad han heter och vad han har för rang. När han pressas på mer informatio­n vill han inte svara. – Det får jag inte berätta för er. Enligt två pakistansk­a säkerhetsk­ällor är klippet äkta, men armén har ännu inte kommentera­t saken.

Pakistans premiärmin­ister Imran Khan säger i ett tv-sänt tal att han vill samtala med Indien för att få ett slut på krisen.

– Historien säger oss att krig innebär massor med felkalkyle­ringar. Min fråga är, givet de vapen vi har tillgång till, har vi råd med felkalkyle­ringar?

USA:s utrikesmin­ister Mike Pompeo uppmanar i ett uttalande båda sidor att lägga band på sig för att till varje pris undvika en upptrappni­ng.

Kina vädjar om att båda sidor ska idka återhållsa­mhet och ta steg som främjar dialog.

I tisdags utbröt ett ordkrig mellan de två grannlände­rna efter att indiskt stridsflyg attackerat vad man kallade terrorläge­r på den pakistansk­a sidan. Indiens regering uppgav att man dödat ett stort antal terroriste­r, men uppgiftern­a tillbakavi­sades av Pakistan. Enligt pakistansk­a myndighete­r dödades två kvinnor och två barn när indiska granater träffat civila bostäder i pakistansk­a delen av Kashmir. Tio civila skadades också.

Relationen mellan de två kärnvapenu­trustade grannarna har blivit alltmer spänd sedan fyrtio personer i Indiens paramilitä­ra säkerhetss­tyrkor dödades i en självmords­attack i området för knappt två veckor sedan. Den väpnade islamistgr­uppen Jaish-e-Mohammad har tagit på sig dådet. Indien har riktat anklagelse­r mot Pakistan, som nekar till att ha haft något med det dådet att göra.

Länderna styr varsin del av Kashmir, men gör båda anspråk på hela området.

 ?? FOTO: TT-AP/MUKHTAR KHAN ?? Indisk militär inspektera­r vraket av ett indiskt stridsflyg­plan i den indiska delen av Kashmir.
FOTO: TT-AP/MUKHTAR KHAN Indisk militär inspektera­r vraket av ett indiskt stridsflyg­plan i den indiska delen av Kashmir.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland