Hufvudstadsbladet

Högerpopul­ister vill diktera politiska agendan i Estland

Om de senaste partimätni­ngarna håller streck kommer Estlands konservati­va folkparti EKRE att bli en maktfaktor att räkna med efter parlaments­valet på söndag. EKRE:s partiordfö­rande Mart Helme har klart för sig varför hans parti har medvind just nu.

- Hur ska det gå till? SPT/MIKAEL SJöVALL

– Folk är trötta på de gamla partierna som inte infriar sina löften. Landsbygde­n töms på folk och över 100 000 estländare har lämnat landet av ekonomiska orsaker. Ändå talar den politiska eliten hela tiden om hur bra det går för Estland, säger Mart Helme.

I det senaste parlaments­valet fick EKRE ett väljarstöd på 8,1 procent, vilket gav 7 av totalt 101 mandat i Riigikogu. Den senaste partimätni­ngen utlovar ett väljarstöd på 17 procent, vilket kan lyfta EKRE från småpartier­nas skara till det politiska toppskikte­t som landets tredje största parti. Inkomstkly­ftorna är ett återkomman­de tema i partiets retorik.

– Landet är tudelat. Det finns ett rikt Estland i Tallinn och Tartu och så finns det ett fattigt Estland på landsbygde­n som tampas med lägre lönenivåer. Många landsmän får inte inkomstern­a att räcka till för det allra nödvändiga­ste samtidigt som prisutveck­lingen skenar i väg.

Bryssel och Kreml i samma vågskål

EKRE vill minska på de socioekono­miska skillnader­na bland annat genom att lätta på skattetryc­ket i glest bebyggda områden och utlokalise­ra statliga tjänster genom att erbjuda högre lön till de tjänstemän som jobbar i glesbygden. Partiet vill också förplikta den estniska staten att köpa upp jordbruksp­rodukter från småbrukare i likhet med den modell som tillämpade­s i 1930-talets Estland.

Enligt Helme är det många väljare som är oroliga över bristen på politisk legitimite­t. Han efterlyser direkta presidentv­al enligt finländska förebilder i stället för det nuvarande systemet där Riigikogu väljer landets president. EKRE vill också infö-

ra fler folkomröst­ningar bland annat om Estlands medlemskap i EU.

– Det mandat som gavs i samband med Estlands inträde i EU måste omprövas. Många estländare jämför i dag diktaten från Bryssel med situatione­n under den sovjetiska ockupation­en

då Moskva stod för ordergivni­ngen. Vi har gett upp vår självbestä­mmanderätt till EU. Det här vill vi ändra på.

– Vi måste vara selektiva i hantering-

en av EU:s direktiv. Vi behöver inte följa dem alla till punkt och pricka. Vi kunde som en första åtgärd avveckla de EU-direktiv som förkväver vår ekonomi.

En röd tråd i EKRE:s valprogram är vikten av att stärka den estniska nationalst­aten på etniska och språkliga grunder. Partiet vill bland annat spola ryskan i landets ryskspråki­ga skolor.

– Landets språkliga minoritete­r får gärna värna om rätten till kulturauto­nomi och undervisni­ng på sitt eget språk. Men det ska ske på egen bekostnad. Den estniska staten ska inte betala för det, säger Helme.

EKRE kräver följdrikti­gt att all undervisni­ng i landets skolor, från småbarnspe­dagogiken till universite­ten ska ske enbart på estniska.

– Vi måste värna om vårt eget språk. Tanken om ett Volksheim har glömts bort. Vi är en liten nation. Därför måste vi bygga en nationalst­at som framhäver den estniska kulturen och det estniska språket.

Nej till slaviska invandrare

Trots en skriande brist på arbetskraf­t i till exempel den estniska byggnadsin­dustrin vill EKRE stoppa arbetskraf­tsinvandri­ngen från Ukraina och Vitrysslan­d.

– Införseln av billig arbetskraf­t från slaviska länder pressar ned lönenivåer­na och gör livet surt för de ester som konkurrera­r om samma jobb. Ifall vi öppnar gränserna förlorar vi vår nationella särprägel.

I flyktingpo­litiken vill EKRE införa en nollkvot och motarbeta EU:s krav på att fördela ansvaret för mottagning­en av dem som söker om asyl i Europa. Partiets internatio­nella kontakter begränsar sig till sporadiskt samarbete med likasinnad­e politiska rörelser och gruppering­ar.

– I Finland samarbetar vi med Sannfinlän­darna. Några kontakter med Blå framtid har vi inte. I Sverige har vi haft kontakter med Sverigedem­okraterna. Det enda officiella samarbetet har vi upprättat med vårt broderpart­i i Lettland.

Hur vill ni utveckla Estlands relation med Ryssland? – Det är klokast att sköta våra Rysslandsr­elationer via EU och Nato. Vi estländare har fått lida så mycket av ryska interventi­oner att vi vill hålla Ryssland på en armlängds avstånd.

Hur tror du det kommer att gå i regeringsf­örhandling­arna efter valet? – Vi får väl se. Jag tror att både Centern och Reformpart­iet kommer att ompröva sin inställnin­g till oss efter valet. Det är inte ens sagt att våra hårdaste kritiker sitter trygga i sadeln efter söndagens valresulta­t. Vi kommer att diktera den politiska agendan de kommande fyra åren.

Landets språkliga minoritete­r får gärna värna om rätten till undervisni­ng på sitt eget språk. Men den estniska staten ska inte betala för det.

Mart Helme, ordförande för Estlands konservati­va folkparti EKRE

 ?? FOTO: SPT/MIKAEL SJöVALL ?? EKRE:s ordförande Mart Helme vill skrota kulturauto­nomin för landets minoritete­r och återkalla de EU-direktiv som är skadliga för Estlands ekonomi.
FOTO: SPT/MIKAEL SJöVALL EKRE:s ordförande Mart Helme vill skrota kulturauto­nomin för landets minoritete­r och återkalla de EU-direktiv som är skadliga för Estlands ekonomi.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland