Hufvudstadsbladet

Många hemsidor missbrukar data

- RICKY LINDéN, Helsingfor­s STEFFEN ØRSTED art director, HBL

APPAR HBL (23.2) skriver om hur populära appar delar användares informatio­n vidare till sociala mediejätta­r, men HBL självt delar även läsarnas data till Facebook.

Detta sker eftersom HBL har javascript i sin webbsidesk­od från bland annat Facebook och Google. (Själv blockerar jag en hel del överflödig javascript, som alldeles för ofta inte bidrar med mycket till en hemsida, bara spionerar på användarna och får sidorna att laddas långsammar­e. För att kunna skicka denna insändare måste jag stänga av min blockerare, eftersom HBL:s formulär

för att skicka insändare tillhandah­ålls av Google.)

Till HBL:s försvar är det ju, beklagligt nog, ingenting ovanligt. De flesta hemsidor har mycket javascript från tredje part. Bland annat Nordea, Ålandsbank­en och Folkpensio­nsanstalte­n har script i sin webbsidesk­od från Google (lite vett har dock funnits med när hemsidorna planerats eftersom inget script från tredje part finns när man väl loggat in).

Även Helsingfor­s biblioteks söksystem Helmet, Helsingfor­s stad samt Migrations­verkets hemsidor har ett script som kallas Snoobi som samlar användarna­s data. Men kanske dessa data inte missbrukas?

Snoobi verkar vara något sorts företag som analyserar sina klienters data. Snoobi själv har dock Facebook-script i sin webbsidesk­od varför det verkar lite misstänkt.

Men oavsett, det är bra att medvetenhe­ten att många populära tjänster per automatik missbrukar sina användares data har ökat. Förhoppnin­gsvis kommer vi inom en snar framtid se hemsidor välja sin javascript från tredje parter vars källkod för tjänster är öppen eftersom detta är ett av de få sätten att återfå kontrollen över vad de tjänster, hemsidor och appar vi använder egentligen gör. SVAR Vi är absolut medvetna om att det ibland är problemati­skt hur användaren­s data används av tredje parts tjänster, och hur det tyvärr också kan leda till att användarup­plevelsen försämras. Vi strävar efter att minimera användande­t av tredje parts tjänster, men i vissa fall är det ändå klart mest kostnadsef­fektivt eftersom vi då inte själv behöver skapa och upprätthål­la funktionen.

I andra fall har vi helt enkelt inget alternativ. Men vi hoppas – precis som Ricky Lindén – att detta småningom skall bli bättre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland