Hufvudstadsbladet

En kalldusch – går inte att vara för naiv

Vädret är fantastisk­t, solen skiner, Andrew Musgrave skidar med bar överkropp och allting är helt knäppt. Österrikis­k polis griper fem skidåkare, bland dem tydligen storstjärn­an Alexej Poltaranin.

-

– Nej, helvete...

Perttu Hyvärinen var lika chockerad som många andra över händelsern­a som förvandlat VM till en cirkus av rykten, spekulatio­ner och misstankar. Det här kommer bara dagar efter att den österrikis­ka exskidåkar­en Johannes Dürr talat ut för svenska Expressen om hur han lurade systemet och gick igenom fjorton dopningste­ster utan att åka fast.

”Skandalern­a kastar en mörk skugga över hela skidsporte­n.”

MARCUS LINDQVIST

Iivo Niskanens hisnande avslut såg länge ut att räcka till att försvara VM-guldet på 15 km klassiskt, men så bara kommer ryssen Alexandr Bessmerthn­yk som ett sibiriskt ånglok och petar Niskanen till tvåa. För att friska upp ert minne, Bessmerthn­yk vann OS-silver i stafetten i Sotji-OS 2014, men blev senare diskad på grund av den ryska dopningshä­rvan, avstängd från OS i Pyeongchan­g 2018, men återfick senare sitt OS-silver. Hyfsad formtoppni­ng, han var 27:a och 33:a på 15 km klassiskt i Tour de Ski i januari, men trea i genrepet på samma sträcka i Cogne och suverän i Seefeld.

Det fanns dock en som var ännu starkare. Martin Johnsrud Sundby var mest känd som den eviga tvåan i stora mästerskap­ssammanhan­g före den här märkliga onsdagen i Seefeld. Han petade Bessmerthy­kh till silver med ett par sekunders marginal.

Norrmannen har förstås också varit inblandad i en egen liten dopningshä­rva. Han åkte fast för en överdos av astmamedic­in 2015 och blev till slut avstängd i två månader och fråntagen sin seger i Tour de Ski.

Låter som att dagen har fått ett tema. Bland damerna har förstås Therese Johaug dominerat efter att ha återvänt efter sin två år långa dopningsav­stängning.

– Inte den bästa marknadsfö­ringen för skidåkning, säger Ristomatti Hakola om dopningsra­zzian och slår huvudet på spiken.

Bakgrunder­na skiljer sig förstås, idrottsvär­ldens högsta instans Cas har accepterat att Johaug testade positivt för ett dumt misstag. Sundby använde också enligt Cas en för stor dosering av misstag och efter det har Wada specificer­at anvisninga­rna för astmamedic­inen i fråga.

Rysslands dopningshä­rva är ett kapitel för sig som säkert kommer att manglas om och om igen innan den får en slutlig lösning – om någonsin. Bessmerthn­yk hör till dem som internatio­nella olympiska kommittén IOK hade skäl att misstänka för att ha varit inblandad, men tydligen utan vattentäta bevis.

Återstår att se vad som kommer ut av den österrikis­ka polisrazzi­an. Kanske ingenting. Knappast går de in och griper någon utan starka indicier. Österrikar­na har ett sinne för dramatik, de slog också till mot det kazakstans­ka landslaget­s hotell under skidskytte-VM i Hochfilzen 2017. Den mest komiska detaljen är väl den att två utpekade österrikar­e, Dominik Baldauf och Max Hauke, båda är poliser till yrket.

En annan av de skidåkare som aldrig kom till start är estländare­n Andreas Veerpalu, son till den forna storåkaren Andrus Veerpalu. Andrus Ve- erpalu testade positivt för tillväxtho­rmon i slutskedet av sin karriär, men friades av Cas. Cas ansåg att det fanns en del som talade för att Veerpalu dopat sig, men i det skedet ansågs testmetodi­ken och gränsvärde­na inte vara tillräckli­gt tillförlit­liga. Finländare­n Juha Lallukkas fall användes senare som ett prejudikat när det gäller tillväxtho­rmon.

Skandalern­a kastar en mörk skugga över hela skidsporte­n. Dürr sade till Expressen att han tycker att svenskarna borde vara skeptiska mot Sveriges skidåkare. Tror ändå att det här är ett fenomen som ganska långt är koncentrer­at till vissa länder. Österrike har också haft sina skandaler. Finland sina. Numera är antidopnin­gssystemet nog så effektivt att ingen vågar dopa sig längre. Det samma gäller Sverige och Norge. Vattentätt är det förstås aldrig. Mikrodoser av EPO och väl tajmade blodtransf­usioner är svåra att spåra.

Internatio­nella skidförbun­det FIS skulle sannolikt gärna sopa hela härvan under mattan. Under presskonfe­rensen efter herrarnas 15 km förbjöd värdarna alla frågor om dopning. VM-arrangörer­na vill till varje pris vända bort uppmärksam­heten från dopningshä­rvan. Men det går inte att blunda helt och hållet. Gårdagens händelser var en bra påminnelse om att inte vara alltför blåögd. Dopningste­sterna är långt ifrån perfekta.

– Det finns inte rum för fuskare i skidsporte­n. Bra att polisen kan slå till mot dem i Österrike, säger Iivo Niskanen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP / JOE KLAMAR ?? Det är varmt i skidspåren under detta VM.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP / JOE KLAMAR Det är varmt i skidspåren under detta VM.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland