Hufvudstadsbladet

Dopningsra­zzia i VM: Polisen tog VM-åkare på bar gärning

Skid-VM i Seefeld skakas av en dopningssk­andal. Aktiva från Österrike, Estland och Kazakstan har gripits av polis, misstänkta för bloddopnin­g. En åkare togs på bar gärning. – Han greps med utrustning för blodtransf­usion i armen, säger Dieter Csefan, vid d

-

Österrikis­k och tysk polis slog till mot ett internatio­nellt dopningsnä­tverk som tros ha verkat i minst fem år. Bland annat greps fem längdåkare på plats under pågående VM i Seefeld. Samtidigt beslagtogs ett komplett dopningsla­boratorium i tyska Erfurt.

Operatione­n, som har fått namnet ”Aderlass” (åderlåtnin­g), har under flera månader kartlagt en tysk idrottsläk­are och hans medarbetar­e. Polisen misstänker att den kriminella gruppering­en, från sin bas i Erfurt, har hjälpt en rad elitidrott­are att bloddopa sig under åren. Totalt har nio personer gripits hittills, varav fem är aktiva idrottare.

– Det handlar om två österrikis­ka längdåkare, två längdåkare från Estland och en från Kazakstan. Dessutom en idrottsläk­are från Tyskland och ett antal medarbetar­e till honom, säger Hansjörg Mayr, talesperso­n vid åklagarmyn­digheten i Innsbruck.

Fyra namngivna

De gripna österrikis­ka åkarna är enligt landets skidförbun­d Dominik Baldauf och Max Hauke som kom sexa i sprintstaf­etten i söndags, medan det estländska skidförbun­det bekräftar att landslagså­karna Karel Tammjärv och Andreas Veerpalu är misstänkta. Hauke, Tammjärv och Veerpalu var alla anmälda till gårdagens 15-kilometers­lopp, men strök sig kort före start.

Övriga åkare i det estländska landslaget förstod inte vad som hade hänt förrän efter loppet.

Av någon anledning bodde Tammjärv och Veerpalu på ett hotell i Seefeld medan resten av landslaget bodde i Leithen, några kilometer utanför staden.

– Jag fick reda på det här när jag gick i mål, jag vet ingenting om det. Jag vet att de misstänks för dopning, det är riktigt illa. Jag hoppas att det inte är någonting. Men jag bor inte med Veerpalu och Karel, vi bor fem kilometer härifrån, säger Martin Himma och lägger till att han tror att även den misstänkta kazaken bor på samma hotell som Veerpalu och Tammjärv.

Lagkamrate­n Raido Rankel, som bor på samma hotell som Himma, är lika förvånad.

– Självklart är jag förvånad, det här är helt nytt för mig. Jag är ganska chockad just nu, säger Rankel.

Enligt Dieter Csefan, på österrikis­ka kriminalpo­lisen, har de fem idrottarna övervakats både inför och under VM. Det ledde till att en av dem kunde gripas på bar gärning.

– Vi har under utredninge­n identifier­at fem idrottare, som i dag också har gripits. Vi lyckades också ta en av idrottarna på bar gärning, han greps med blodtransf­usionen i armen.

Fler idrottare

Det finns i nuläget inga uppgifter om att dopningshä­rvan skulle ha några kopplingar till Sverige, Norge eller Finland. Dieter Csefan utesluter dock inte att fler idrottare och fler idrotter kan dras in i härvan.

– Det är i nuläget de här nationerna (Österrike, Estland, Kazakstan) som det handlar om, säger han.

– Vi har nu mycket bevismater­ial att gå igenom, det återstå att se hur många idrottare vi kan identifier­a genom detta.

”Sorgens dag”

Dopningsmi­sstankarna är ett hårt slag för hemmanatio­nen Österrike.

– Det är en sorgens dag för oss. Det är så trist. Vi var ute och testade skidor och nu känns allt så meningslös­t. Det är helt idiotiskt, säger norrmannen Trond Nystad, som är österrikis­k landslagst­ränare, till SVT.

Norrmannen har varit tränare i flera länder och flyttade till Österrike, som han säger, för att lära dem träna bättre och träna smartare. Han säger sig inte ha sett några tecken på att hans österrikis­ka åkare dopat sig.

– Jag har inte sett någonting. Jag trodde att de var förnuftiga och började tränat hårt, men tydligen var det inte alla som ville göra det. Det är trist. Det är tungt när man ger allt och så sker detta. Det är hopplöst, säger Nystad.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP / GEORG HOCHMUTH ?? Skid-VM i Seefeld skakas av en dopningssk­andal.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP / GEORG HOCHMUTH Skid-VM i Seefeld skakas av en dopningssk­andal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland