Hufvudstadsbladet

Eder testar VM-formen i Otepää

Finlands trupp till VM i skidskytte är uttagen. Trots en vinter fylld med problem finns Mari Eder med i laget. Den här veckan ska hon testa VM-formen, säger förbundska­ptenen.

-

I mitten på december tävlade Mari Eder i världscupe­n i Hochfilzen med svaga resultat. Sedan dess har hon inte startat en enda gång i skidskytte.

När skidskytte­förbundet presentera­de truppen till VM i Östersund i går fanns Eder ändå med. Hon är en av totalt fem damer som finns med i laget.

– Hon har varit hemma och fokuserat på träningen för att komma i VM-form. Allt ser bra ut, men den här veckan klarnar det i vilken form hon är, säger förbundska­ptenen Jonne Kähkönen till SPT.

Eder kommer till start i IBU-cupen i Otepää. Där är det tävlingar på fredag och lördag. Det blir Eders första tävlingar i skidskytte på flera månader.

– Jag tycker att kontakten med tävlingar är viktig, men jag skulle inte påstå att jag är orolig. Mari har mycket rutin och nu är det viktigast att hon får kroppen att fungera, säger Kähkönen.

Tror på Mäkäräinen

Eder hade stora förhoppnin­gar på att ta en plats i längdåkarn­as VMtrupp och få köra fristilssp­rinten i Seefeld. De drömmarna krossades tidigare i vinter.

31-åringen har haft problem med hälsan och tvingades till operation i januari. Den exakta orsaken till operatione­n har inte kommit fram, men den anknöt till hennes allmänna hälsa.

Senast hon genomförde en tävling var vid skid-FM i Imatra i början av februari. Då slutade hon nia i sprinten.

Kaisa Mäkäräinen är det stora fin- ländska hoppet i VM. Mäkäräinen har tre segrar och totalt sju pallplatse­r i världscupe­n den här vintern. På grund av en svajig form efter nyår är hon femma i den totala världscupe­n.

Genrepet inför VM gav ändå råg i ryggen. I Salt Lake City tog Mäkäräinen två pallplatse­r.

– Kaisas säsong har gått lite upp och ner, men andra veckan i USA visade att hon är med och krigar där uppe. Hon har visat att både den fysiska

formen och skyttet fungerar, säger Kähkönen.

Skidskytte-VM inleds den 7 mars med mixstafett. Följande dag väntar det första individuel­la loppet när damerna kör sprint.

 ?? LAURI HEINO
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? Mari Eder tävlade senast i finska mästerskap­en på skidor.
LAURI HEINO FOTO: LEHTIKUVA/ Mari Eder tävlade senast i finska mästerskap­en på skidor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland