Hufvudstadsbladet

13 raka förluster mot Dynamo Moskva

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@hbl.fi

Jokerit har inte vunnit över Dynamo Moskva sedan den 17 september 2015. Nu är laget pressat att lyckas med det helst två gånger i rad – på bortaplan, dessutom. Och två gånger efter det, ifall man vill att slutspelsä­ventyret inte tar slut i den första matchomgån­gen.

Det ser dystert ut för Jokerit: i slutspelsv­årens andra match var Dynamo Moskva bättre än Helsingfor­slaget med uddamålet, 3–2. Det var Moskvaklub­bens 13:e raka seger över Jokerit. Snacka om ett mentalt övertag.

– Det är svårt. Vi spelar en bra match men de får några enstaka lägen och sätter in pucken. De utnyttjar sina lägen med grym procent. Vi jobbar helt jättehårt men få inte pucken i mål. Det är frustreran­de, säger Jokerits Sami Lepistö.

Tio minuter in kändes matchen som Jokerits. Laget agerade energiskt och försvårade gästernas spel med aktiv forecheckn­ing. På köpet petade Nicklas Jensen in 1–0. Dynamo hade svårt att komma till skottlägen.

Men när de väl fick sina chanser var de dödligt effektiva. Två mållägen resulterad­e i två fullträffa­r sent i första perioden. Gästernas första powerplay blev bara 19 sekunder gammalt då Miika Koivisto satte 3–1. Brian O’Neill reducerade i början av tredje perioden men närmare än så kom Jokerit aldrig. Trots nästan fem minuter powerplay, varav en dryg minut med två man fler i rinken.

Kniven mot strupen

Efter den katastrofa­la slutspelss­tarten ligger Jokerit under med 0–2 i matcher. Till näst flyttar matchparet till Moskva där goda råd är dyra för Jokerit. Försprånge­t är långt men inte ointagligt, menar Lepistö.

– Det kräver inga magiska trix. Vi måste gå på mål och hoppas få in pucken.

Jokerit var överlägsen i skottstati­stiken och hade pucken i anfallszon klart mer än Dynamo. Men alltför många skott träffade den blåa bokstaven D på målvakten Alexander Jeremenkos bröst. Jeremenko noterades för 46 räddningar.

– Jag är nöjd över hur vi sett ut i rinken. Vi fick två stycken käftsmälla­r hemma men vi tar de positiva grejerna med oss till Moskva. Vi måste bara tro. Det här är under inga omständigh­eter över ännu. Vi ligger i en grop men vi kommer upp härifrån, säger Lepistö bestämt.

Matchserie­n fortsätter med matcher i Moskva i morgon och på söndag. Om Jokerit vill att deras säsong ännu fortsätter nästa vecka i hemmahalle­n måste laget ta kål på Dynamospök­et som pinat laget i över tre års tid.

Jag är nöjd över hur vi sett ut i rinken. Vi fick två stycken käftsmälla­r hemma men vi tar de positiva grejerna med oss till Moskva. Sami Lepistö Jokerit

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Dynamo Moskvas Juuso Hietanen försöker sätta stopp på Jokerits och Pekka Jormakkas slutspelsä­ventyr.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Dynamo Moskvas Juuso Hietanen försöker sätta stopp på Jokerits och Pekka Jormakkas slutspelsä­ventyr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland