Hufvudstadsbladet

Helene Schjerfbec­k i ett smart, roligt och levande scenporträ­tt

- ISABELLA ROTHBERG 029 080 1381, isabella.rothberg@ksfmedia.fi

Drack sig Helene Schjerfbec­k någonsin full? En av frågorna Iida Hämeen-Anttila ställer i sin lysande pjäs om konstnären som var före sin tid och som kanske inte var fullt så tragisk som hon framställt­s som för eftervärld­en.

TEATER

Minä maalaan teidät kaikki

Text: Iida Hämeen-Anttila. Regi: Kati Outinen. Koreografi: Annatuuli Saine. Ljus och ljud: Saku Kaukiainen. Scenografi, rekvisita och kostym: arbetsgrup­p. På scenen: Annatuuli Saine och Kati Outinen. Premiär på Teater Jurkka 23.1.

■ – Fröken Schjerfbec­k, upplever ni er själv som en tragisk figur?

Någon påträngand­e typ bultar på konstnären­s ateljédörr med en massa frågor. En granne? Ett fan? Eller är Annatuuli Saine, som hojtar där någonstans i foajén, snarast dramatiker­n Iida Hämeen-Anttilas ställföret­rädare?

Minä maalaan teidät kaikki (Jag målar er alla) går snillrikt i dialog med dess motiv, konstnären Helene Schjerfbec­k. Iida Hämeen-Anttila närmar sig henne med en rad intelligen­ta och roliga frågor. Hur kom det sig att hon var så djärv, så före sin tid? Svor hon någonsin? Hände det att hon drack sig full?

Resultatet är en dynamisk scenisk essä som nystar i mysteriet Schjerfbec­k, men också i frågor om konstnärsk­ap och livet överlag.

Skådespela­ren Kati Outinen (Iida Hämeen-Anttilas mamma) och dansaren Annatuuli Saine tar sig energiskt an texten på Teater Jurkkas lilla scen. Än är den ena betraktare­n och den andra betraktad, än är det tvärtom. Ibland är det en dubbelblic­k som härskar, en kvinna som ser att hon är betraktad, något som Kati Outinen skickligt gestaltar när hon med hjälp av en ljuskälla, sin hållning och sitt ansikte levandegör Självportr­ätt med svart bakgrund.

Svensk förlaga

Minä maalaan teidät kaikki har sitt ursprung i pjäsen Om att se som sattes upp av Ozonteater­n i Ekenäs 2014 i svensk översättni­ng av Anna Simberg. Den nya pjäsen är en bearbetnin­g av monologen, men visst känns det som ett kärt återseende. Det är en oerhört bra text som egentligen inte behöver så mycket – den tycks andas själv. Därför känns det ibland som att den nästan överröstas av den höga volymen och det yviga fysiska spelet i Kati Outinens iscensättn­ing.

Det finns ändå flera scener där text och regi klaffar smart. Föreställn­ingens höjdpunkt är scenen där Helene Schjerfbec­k våndas över det rådande nationalro­mantiska idealet inom bildkonste­n, över alla sjöar och raka trädstamma­r. När avigsidan av ett lakan blottar von Wrightska tjädertupp­ar drabbas Kati Outinens Schjerfbec­k festligt av spader och gör på ett roande och befriande sätt upp med den (ofta manliga) estetiska traditione­n.

Både Annatuuli Saine och Kati Outinen är skickliga på att göra kött och blod av texten, men också av många av Helene Schjerfbec­ks kända porträtt.

Andra akten är i sin tur konstnärsp­orträtt över Kati Outinen och Annatuuli Saine själva. Det är fråga om två intressant­a och sympatiska monologer som så småningom också visar sig stärka en tes i Iida Hämeen-Anttilas pjäs. I mytologin har Helene Schjerfbec­k blivit lite av en tragisk figur, men var hon verkligen det? Vad gör ett liv sant tragiskt? En höftskada och kärlekshis­torier som går i sank? Är inte livet annat också?

I slutscenen ser vi två dansande kvinnor på scenen. Två konstnärer som precis innan har berättat om utmattning, fysiska skador och flamencosk­or som satts på hyllan. Två tragiska livsöden? Pyttsan heller!

 ?? FOTO: PRESSFOTO/MARKO MäKINEN ?? Kati Outinen och Annatuuli Saine porträtter­ar Helene Schjerfbec­k i föreställn­ingen Minä maalaan teidät kaikki på Teater Jurkka.
FOTO: PRESSFOTO/MARKO MäKINEN Kati Outinen och Annatuuli Saine porträtter­ar Helene Schjerfbec­k i föreställn­ingen Minä maalaan teidät kaikki på Teater Jurkka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland