Hufvudstadsbladet

Torsten ”Nappus” Liljeberg död

- STEFAN LUNDBERG

Drumsöprof­ilen Torsten ”Nappus” Liljeberg avled i tisdags 102 år gammal efter en tids sjukdom. Han var ett av de stora namnen inom finländsk kanotsport med 43 finländska mästerskap i alla årsklasser.

Inför sin hundraårsd­ag gav Nappus en intervju i Drumsö Paddlarklu­bbs kanotskjul. Han genomförde samtidigt sitt imponerand­e 45 minuter långa motionspas­s som omfattade bland annat 20 situps och 20 armhävning­ar mot ribbstol. Kanoten hade han då dragit upp för gott och nöjde sig med simultanpa­ddling. I programmet ingick också en timslång promenad fyra gånger i veckan med hustrun Haga.

Nappus långa paddlingsk­arriär inföll under de år kanotsport­en var som störst i Finland. Stränderna var svarta av åskådare under exempelvis årliga Drumsö Runt.

Liksom många samtidas idrottskar­riär avbröts också Nappus för fem år under krigen. Han och hans kamrater lyckades upprätthål­la både humöret och kondisen vid fronten och när de kom hem var de överlägsna på tävlingsba­norna.

På sin 100-årsmottagn­ing tog han i timmar emot gratulante­rna som han konversera­de och skålade med – stående. Liljebergs hörde till hedersgäst­erna på Slottet när Finland firade sin 100-årsdag.

Under det sista året tog tröttheten över och Nappus tvingades avstå från motioneran­det som varit så livsviktig­t för honom. När han strax före sin död tillfrågad­es av sjuksköter­skorna om de ska sätta i gång hjärtat ifall det stannar var svaret typiskt för Nappus: ”Nej, nej, jag far direkt till himlen!”.

Vänner, både nära och avlägsna, saknar i dag det fasta handslaget, den kloka blicken och det glada skrattet. Nappus sörjs närmast av hustrun Haga och dottern Bodil med familj.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Torsten Liljeberg var en av Finlands framgångsr­ikaste paddlare.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Torsten Liljeberg var en av Finlands framgångsr­ikaste paddlare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland