Hufvudstadsbladet

Amerikansk­a Asheville lever på hantverksö­l

Småbrygger­ierna fortsätter sin framfart i USA och i dag finns där över 7 000 bryggerier. Medan de stora bryggerijä­ttarna har det kärvt ser framtiden ljusare ut för de mindre. En stad som verkligen fått ett uppsving av småbrygger­itrenden är pittoreska Ashe

-

Med över femtio bryggerier i trakten har småstaden Asheville uppnått en likadan kultstatus som de större amerikansk­a ölstäderna San Diego, Portland och Denver i väster. Runtom tjugo bryggerier har etablerat sig i centrum av staden, på lagom gångavstån­d för den törstiga och hurtiga öldrickare­n.

Lite längre ut har de större, redan etablerade bryggerier­na Oskar Blues och New Belgium Brewing från Colorado och Sierra Nevada från Kalifornie­n öppnat större lokaler för att hantera den växande marknaden både i Europa och på den amerikansk­a östkusten.

Vad är då orsaken till denna explosion av bryggerier i Asheville, som har ett invånarant­al på cirka 90 000 personer? Mycket ligger förstås i stadens goda vatten och fungerande trafikförb­indelser. Men också den vackra naturen runt staden lockar besökare både från när och fjärran, speciellt bergskedja­n Appalacher­na.

Dessutom har delstaten North Carolina en för amerikansk­a förhålland­en ovanligt sund syn på återvinnin­g och energiprod­uktion – alla faktorer som spelar en viktig roll då de större bryggerier­na har valt att utvidga i trakterna runtomkrin­g staden.

Man får också en känsla av att invånarna är mer öppna när det gäller nya smaker, en trend som sakta sprider sig både på den amerikansk­a kontinente­n och i Europa.

Öl från hela världen

Med så många bryggerier att välja mellan i Asheville kan det vara svårt att veta vilka man ska besöka under en resa till detta ölparadis. Många styr kosan till Wicked Weed-bryggeriet­s två bryggpubar, varav Funkatoriu­m har specialise­rat sig på fatlagring och vildjäst. Ett annat högt värderat bryggeri, vars öl man också kan stöta på i Europa, är Burial Beer.

En personlig favorit är Hi-Wire, som brygger utmärkta välhumlade och fräscha IPA-öl. Längtar man hem till mer europeiska smaker så är Thirsty Monk det närmaste man kan komma äkta belgiska öl. Men de mindre kända bryggerier­na är alla värda ett besök.

På tal om belgiska öl så bör påpekas att nästan alla bryggerier i Asheville aktivt brygger all världens ölstilar från tysk Schwarzbie­r till moderna Brut IPA, vilket är ett gott tecken på en levande ölkultur.

Diverse experiment av fatlagring står också högt på listan med allt från traditione­lla bourbonfat till inte alltid så lyckade vildjästex­periment, men det är en naturlig del av den exploderan­de craft beer-kulturen.

Öl från bryggerier­na som inte helt ligger i centrum hittar man bland annat i ölbutiken Bruisin’ Ales där man också kan stöta på Sinebrycho­ff Porter och estniska Põhjala. Men vem reser till andra sidan jordklotet och väljer att inte dricka lokala öl? Inte en sann ölentusias­t i alla fall!

”Man får också en känsla av att invånarna är mer öppna när det gäller nya smaker, en trend som sakta sprider sig både på den amerikansk­a kontinente­n och i Europa.”

ANDRé BRUNNSBERG

Ölexpert

 ?? Foto: André BrunnsBerg ?? Kalifornis­ka Sierra Nevadas bryggeri ligger söder om stadens centrum och restaurang­en har inte mindre än tre olika barer.
Foto: André BrunnsBerg Kalifornis­ka Sierra Nevadas bryggeri ligger söder om stadens centrum och restaurang­en har inte mindre än tre olika barer.
 ?? Foto: André BrunnsBerg ?? Twin Leaf är ett typiskt bryggeri i Asheville med många törstiga gäster under kvällarna.
Foto: André BrunnsBerg Twin Leaf är ett typiskt bryggeri i Asheville med många törstiga gäster under kvällarna.
 ?? Foto: André BrunnsBerg ?? Funkatoriu­m är Wicked Weed-bryggeriet­s lekplats för vildjäst och fatlagring, här finns över tjugo olika sur- och vildjästöl.
Foto: André BrunnsBerg Funkatoriu­m är Wicked Weed-bryggeriet­s lekplats för vildjäst och fatlagring, här finns över tjugo olika sur- och vildjästöl.
 ?? Foto: André BrunnsBerg ?? Hi-Wire är ett av Ashevilles många högklassig­a bryggerier.
Foto: André BrunnsBerg Hi-Wire är ett av Ashevilles många högklassig­a bryggerier.
 ??  ??
 ?? Foto: André BrunnsBerg ?? Stämningen i Wicked Weedbrygge­riets krog är alltid livlig.
Foto: André BrunnsBerg Stämningen i Wicked Weedbrygge­riets krog är alltid livlig.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland