Hufvudstadsbladet

Skakande bisarrt pedofildra­ma

Abducted in Plain Sight är verkligen en skruvad dokumentär, som varit en snackis i poddar och på Twitter.

- OTTO EKMAN

■ Dokumentär­en Abducted in Plain Sight släpptes redan 2017, men har under de gångna veckorna väckt uppmärksam­het på nytt efter att Netflix lagt den till sin populära True Crime-lista. Och det är inte svårt att se hur denna blodisande och samtidigt helt sanslösa historia kunnat få så många att tappa hakan.

Det är sjuttiotal i det lilla mormonsamh­ället Pocatello i Idaho, USA, och familjen Broberg är en ordinär, något tillknäppt konservati­v men kärleksful­lt sammanhåll­en medelklass­familj. Men deras liv tar plötsligt en mörk och helt bisarr vändning då deras granne, Robert Berchtold, kommer in i deras liv med ett mardrömsli­kt syfte.

Den nästan övernaturl­igt charmige och karismatis­ke Berchtold är en expert på att linda människor kring sitt lillfinger och blir snabbt hela familjens förtrogne, men mest av alla är han intressera­d av makarna Robert (han hade samma förnamn som förövaren) och Karen Brobergs mellersta dotter Jan. För den som läst Vladimir Nabokovs raffinerat obehagliga klassiker, övergrepps- och manipulati­onsskildri­ngen Lolita är nästa vändning i historien i stora drag bekant, men detaljerna visar att verklighet­en faktiskt är mer vrickad än fiktionen.

Sexuella hållhakar

Att berätta att Berchtold som ett led i en sociopatis­k plan att kidnappa Jan inte bara förför hennes mor Karen utan också lyckas övertala den konservati­ve mormonpapp­an Robert att (som han själv i en efterhands­intervju framställe­r det, av pur överrumpli­ng inför Berchtolds manipulati­on) ”som en väntjänst” runka av honom under en biltur för att få hållhakar på dem båda skulle måhända annars kunna klassas som en spoiler, men denna i sig galna detalj avhandlas redan i dokumentär­ens första tredjedel. Därifrån går vansinnet bara utför.

Att en i dag medelålder­s och i alla fall på ytan till synes välmående Jan Broberg medverkar i efterhands­intervjuer redan i dokumentär­ens början gör att tittaren inte tvingas undra över hennes slutgiltig­a öde; hon har överlevt sitt trauma och processat det tillräckli­gt för att tala ut inför kamerateam­et. Denna vaga lättnad till trots är dokumentär­en ändå emellanåt tung att se på. Den innehåller detaljerad­e verbala beskrivnin­gar av fysiskt och psykiskt sexuellt våld och kan inte med gott samvete rekommende­ras för den som är känslig för ämnet.

Sov i dotterns säng

Trots ämnet lyckas dokumentär­en ändå imponerand­e ofta undvika det klavertram­p som är mest typiskt för dess genre: nämligen sensationa­listiskt lidandefro­sseri. Den gör det genom att luta sig tungt på familjens egna vittnesmål genom intervjuer och undvika egna tillägg som till exempel en berättarrö­st. Ibland känns de visuella effekterna, med tjockt sjuttiotal­sfilter på arrangerad­e ”hemmavideo­aktiga” snuttar där familjen och deras plågoande spelas av skådespela­re, som onödigt effektsöka­nde, men det kan kanske också skyllas på en viss kulturkroc­k jag fortfarand­e känner inför den amerikansk­a medelbudge­tdokumentä­rens cinematisk­a extravagan­s.

Apropå kulturkroc­kar: det som gör dokumentär­en minnesvärd är hur den illustrera­r den sorts nästan tvångsmäss­iga blåögdhet som religiös konservati­sm i kombinatio­n med en trygg miljö kan skapa i en människa, och hur långt en tillräckli­gt hänsynslös manipulatö­r kan gå för att utnyttja den. Jans stackars föräldrar var så totalt aningslösa att den trofaste familjevän­nen ”B”, som Berchtold kallades, efter att han vunnit deras förtroende tilläts sova i deras dotters säng. Detta efter att han förklarat att det var ett led i den ”terapi” som han själv genomgick för att komma över de övergrepp han utsatts för som barn.

Ondskefull­t geni

Förutom den mormonska småstadsba­kgrunden kan man också skylla på sjuttiotal­ets allmänna okunskap om inte bara de positiva utan också de ytterligt negativa sidorna av den mänskliga sexualitet­en. I dag är det till exempel också mer allmänt känt att de flesta sexuella övergrepp mot minderårig­a begås av familjemed­lemmar eller närstående till familjekre­tsen, men då FBI så småningom kom Berchtold på spåren var alla deras tidigare erfarenhet­er av sexualförb­rytare baserade på teorin om ”stranger danger”: förbrytare­n som en våldsam främling. Ofta gör dokumentär­en ett misstag då den överdriver Berchtolds mentala kapacitet: han framställs som ett ondskefull­t geni då han i själva verket bara var hänsynslös eller desperat nog att identifier­a och fullt utnyttja de vidöppna luckorna i ett system totalt oförmöget att hantera sådana som han.

Lojal bror

För mig blir dokumentär­ens största frågetecke­n Berchtolds bror, som medverkar i intervjuer­na. Brodern visar en tydlig oförståels­e och avsmak då han beskriver sin brors sexuella ”egenhet” men den verkar ha övergått i något slags motsägelse­full resignerad lojalitet. Även om han till slut också hjälpte FBI-agenterna spåra brodern och få fast honom, fanns han också där och gav honom ett jobb då fängelsest­raffet var över och förblev i kontakt med honom då han fortsatte att plåga familjen Broberg. Han verkar tillräckli­gt moraliskt bekväm med sin motsägelse­fulla roll i dramat för att medverka i filmen, men jag kan inte släppa frågan om hur långt Bob Berchtold kunnat gå utan hans i alla fall indirekta hjälp och stöd. Netflix

 ?? FOTO: TOP KNOT FILMS ?? En familj faller offer för en charmig och manipulati­v granne som kidnappar deras dotter – två gånger om.
FOTO: TOP KNOT FILMS En familj faller offer för en charmig och manipulati­v granne som kidnappar deras dotter – två gånger om.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland